Geld besparen = meer reizen: 10 tips


Heel veel mensen vragen ons: hoe doen jullie dat toch, zo vaak op reis. Waar doe je het van? Het antwoord is heel simpel: verander je levensstijl. Veel reizen betekent veel sparen en dat gaat niet vanzelf. Wel zijn er heel veel dingen waar je op kunt besparen, waar je na een tijdje niet eens meer erg in hebt, het wordt een onderdeel van je levensstijl. Dus begin vandaag nog en spaar er op los!

1. Maak de balans op

Weet je eigenlijk wel waar jouw geld elke maand heen gaat? Maak eens een uitdraai van je kosten van 2 maanden en deel dit in in categorieën. Bedenk vervolgens waar je op kunt besparen en kijk hoeveel je dan overhoudt om te sparen. Zorg dat dit bedrag elke maand automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Kom je aan het einde van de maand geld te kort? Kijk eens waar het dan heen gegaan is en probeer het de maand daarna beter te doen!

2. Bespaar op je boodschappen

Op boodschappen kun je gemakkelijk geld besparen. Doe boodschappen met een lijstje, en koop veel in één keer. Dan kom je tenminste ook niet tussentijds in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Drink je veel frisdrank? Probeer eens over te stappen op limonade, dit kan veel geld schelen. Wil je toch prik, leng dan limonade aan met bruiswater. Kijk ook goed naar welke groenten bij het seizoen passen en wat er in de aanbieding is. Doe (een deel van) je boodschappen eens bij de Aldi of de Lidl of op de markt, dit kan ook veel geld schelen!

3. Koop minder kleren

Bedenk aan het begin van de maand wat je echt nodig hebt die maand, bijvoorbeeld een nieuwe broek, trui of winterjas en koop alleen dat. Ruim ook je kast eens uitgebreid op, je zal zien dat je nog onverwachtse dingen tegen komt en nieuwe combi’s kunt maken. Werken met een kledingbudget kan ook helpen om impulsaankopen te mijden.

4. Freezer cooking

In Amerika is het al mateloos populair: freezercooking. Het komt erop neer dat je je één zondag van de maand opsluit in de keuken en dan vervolgens een maaltijd of 5 kookt in grote hoeveelheden. Deze maaltijden vries je vervolgens in. Als je 5 maaltijden kookt voor 6 personen, heb je dus eigenlijk 30 maaltijden! Gerechten die zich goed laten invriezen zijn stamppotten, stoofvlees, curry’s, (pasta)sauzen en ovenschotels. Op Pinterest vind je hier ook veel ideeën voor. En uiteindelijk scheelt het je nog tijd ook, hoef je na een drukke dag niet te gaan bedenken wat je eet, boodschappen doen (=geen extra verleidingen) en eten koken. Ook fruit laat zich overigens goed invriezen, snijd bijvoorbeeld in één keer een berg fruit (als het in de aanbieding is bijvoorbeeld) en verdeel het over verschillende zakjes. Vries deze in. In een handomdraai heb je, als je er zin in hebt, een verse smoothie!

5. Stof je spaarpot af

Jaja, die goede oude spaarpot. Leeg regelmatig al het kleingeld uit je portemonnee in een spaarpot. Als hij vol is, kun je zo rekenen op een paar honderd euro! Beloof je zelf dat als hij vol is je een leuk tripje mag boeken.

6. Cocktails @home

Ok, het is nu niet echt weer voor een picknick in het park, maar je kunt even goed goedkope uitjes verzinnen. In plaats van een middag winkelen, uit eten of een avond stappen kun je bijvoorbeeld je vrienden uitnodigen voor een filmavond met een berg popcorn, maak zelf cocktails of houd een wijnproefavond. En het fijnste is natuurlijk als zij jou vervolgens ook weer uitnodigen voor zo’n avondje bij hen thuis ;-).

7. Geef een American party

In andere landen is het allang heel normaal: laat je gasten allemaal iets meenemen als je een feestje geeft. Wij Nederlanders gaan altijd als een malle inkopen als we een feestje geven en omdat je niet precies weet wat iedereen wil drinken, koop je maar veel van alles. Als iedereen zijn eigen favoriete drankje meeneemt en als ze zin hebben ook een lekker hapje, heeft iedereen én een ontspannen avond én drinkt ook nog eens wat hij/zij het allerlekkerst vindt! Je zal zien dat dit concept al snel door iedereen omarmt en geadopteerd wordt.

8. Gebruik aanbiedingssites

Als je dan toch een keer iets te vieren hebt en bijvoorbeeld lekker uit eten wilt, kijk dan eerst eens op Groupon, Iens dinnerdeals of Travelbird (ook zij hebben dingen in Nederland). Zo kun je voor een prikkie toch lekker uiteten!

9. Leg al je vaste lasten onder de loep

Hoeveel betaal je aan verzekeringen? En kan dat goedkoper? De tijd van het zorgverzekering vergelijken komt er weer aan, en ook op je reisverzekering kun je misschien geld besparen. Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering is in de meeste gevallen sowieso goedkoper!

 10. Ruim op!

Het lijkt heel simpel, maar ruim op! Ga je hele huis door, leg alles wat je kan missen (en dit kan heel veel zijn, denk maar eens aan hoe weinig spullen je nodig hebt op reis) in 3 bakken: een Tweedehands-boeken verkoop-ik-op-bol.com-bak, een Marktplaats-bak en een Kringloopwinkel-bak. Die laatste verdien je niks aan, maar het ruimt wel lekker op. Kleding kun je goed verkopen op Marktplaats of de Koninginnenmarkt (of hoe heet dat nu, koningsmarkt??). En wie weet, kom je nog wel die postzegelverzameling van vroeger tegen waarin nu nét dat ene zeldzame en waardevolle exemplaar zit….

Heb jij nog goede tips om geld te besparen?

No related posts.

2 Comments

Add yours
  1. Gerlinda

    Op een rommel of snuffelmarkt staan kan je ook geld opleveren. Zo heb ik samen met een vriendin op een rommelmarkt gestaan. Van ons verdiende geld konden wij allebei een backpack kopen. Hoe leuk is dat! Je moet wel eerst even investeren in de kraam. Die moet je namelijk huren voor de dag. Maar als je echt leuke rommel/kleding hebt, dan verdien je de kraam wel tien keer terug. Op deze manier verdien jij nog wat aan je rommel en maak je er iemand anders blij mee. Bovendien heb je een zeer gezellige dag!

+ Leave a Comment