Meteen naar de content

Caribisch Barbados: Stranden, rum en koraal

janneke dijkhuis

Door Janneke

Barbados

Caribisch gebied

Duikvakantie

Eilanden

Het meest oostelijk gelegen eiland in de Caraïben is Barbados. Dit Caribische eiland heeft een landoppervlakte, ongeveer twee keer zo groot als Texel. Barbados was het eerste stukje land dat ik zag, nadat ik twee weken daarvoor de trossen los had gegooid op Kaapverdië om de Atlantische oceaan over te steken. Een zeiltocht van ruim 13 dagen bracht me naar het Caribische Barbados.

Barbados-pier

Koraalriffen

In tegenstelling tot alle andere Caribische eilanden is Barbados geen vulkanisch eiland. Het eiland is ontstaan doordat de stromingen van de Atlantische oceaan en de Caribische zee over een tijdspan van miljoenen jaren wat land omhoog heeft gedrukt. Tot uiteindelijk de koraalriffen boven water kwamen en het land wat nu bekend staat onder de naam ‘Barbados’, geboren werd. Rondom het eiland vind je nog steeds prachtige koraalriffen wat de bestemming perfect maakt voor duikliefhebbers.

Barbados-Animal-Flower-Cave

50 jaar onafhankelijk

De Portugezen hebben Barbados ontdekt, maar hebben het land nooit geclaimd. Ook de Spanjaarden hebben voet aan land gezet, maar het stukje land links laten liggen. Pas in 1625 hebben de Engelsen het land geclaimd en tot 1966 was Barbados een kolonie van Groot Brittannië. Dat betekent dat Barbados recent haar 50 jarige onafhankelijkheidsjubileum gevierd heeft. Engels is de voertaal op het eiland, ik moest wel even wennen aan het Caribische accent. En ook de straatnamen en plaatsen op het eiland zijn allemaal af te leiden aan de koloniale tijd. De Bajans zijn een trots volk. Ongeacht de leeftijd, lol maken en plezier in het leven staat voorop. De mensen zijn super mooi, boeiend gewoon. En ik kan niet anders zeggen dan dat de Bajans super vriendelijk en behulpzaam zijn.

Barbados-mensen Barbados-Morgen-Lewis-Windmolen

Bridgetown

Mijn tijd heb ik voornamelijk in de hoofdstad, Bridgetown, doorgebracht. In het midden van de stad, op een catamaran met een prachtig uitzicht op de brug, de klokkentoren en het standbeeld van Horatio Nelson (Britse admiraal). De stad is niet heel groot, je loopt er makkelijk doorheen wat ook super leuk is om te doen. Hier en daar staan fruitverkopers langs de kant van de weg. De gebouwen zijn kleurrijk met een oud Britse architectuur. The Bridge House is een leuk café om te lunchen; aan het water met een mooi uitzicht op de brug. Ook kun je vanuit hier gemakkelijk naar het mooie strand ‘Brownes Beach’ lopen waar je lekker kunt relaxen en zwemmen bij Pirates Cove. Als Streetfood optie, de Caribbean is niet goedkoop, is ‘Cuz’ fish stand’ bij Pebbles Beach een echte aanrader.

Barbados-BridgeTown  Barbados-CatamaranBarbados-markt Barbados-straat

Grotten van Barbados

Naast watersport zijn de voornaamste attracties de grotten die op het eiland te vinden zijn. Animal Flower Cave ligt in het noorden en entree kosten zijn 10USD. Allereerst heb je een fantastisch uitzicht over de ruige zee. De golven slaan kapot op de rotsen wat een prachtig gezicht is. In de grot loop je over een klein laagje water, rotsen en stenen. Je kunt er een duik nemen in het verkoelende water en door een opening tussen de rotsen heb je een mooi uitzicht op zee.

Barbados-Animal-Flower-Grot

Harissons Cave

Harisson’s Cave is een heel ander verhaal dan Animal Flower Cave. Het is veel georganiseerder en kost ook iets meer om te bezoeken (30USD voor een 40 minuten durende tour), maar als je beide grotten bezocht hebt snap je ook meteen waarom. De grotten liggen in het midden van het eiland en zijn een absoluut wereld wonder. Met een ‘treintje’ ga je 152 meter onder de grond en krijg je een tour door de grotten. Ondanks dat je niets mag aanraken krijg je een heel goed beeld van de formaties; wat levende ornamenten zijn en die dus ook groeien! Je hoort en ziet overal stromend water en het ontstaan van het eiland en de grotten wordt tijdens de tour op een leuke manier uitgelegd.

Barbados-Harrisons-grot Barbados-Harrisons-cave

Prachtige stranden

De stranden van Barbados zijn absoluut wat je mag verwachten van een Caribisch eiland. Hagelwit met azuurblauw water. Voeg er palmbomen aan toe en het plaatje is compleet. Overal rondom het eiland zijn mooie stranden te vinden. Barbados heeft heel veel luxe hotels, maar tegenwoordig zijn er ook appartementen voor hele schappelijke prijzen te vinden. Bijvoorbeeld op airbnb waar je prijzen onder de € 50,- per nacht kunt vinden. Hiermee zijn die mooie, exclusieve stranden ook toegankelijk als je met een beperkt budget reist.

Barbados-Cherry-Tree-Hill-uitzicht  Barbados-strand

Watersport activiteiten op Barbados

Het mag geen verrassing zijn dat Barbados een perfecte bestemming is om watersporten te beoefenen. Het is één van de weinige Caribische eilanden waar mooie surf breaks te vinden zijn. Ook lenen de wateren en weersomstandigheden zich perfect voor de kitesurfer. De onderwaterwereld is helder blauw en aangenaam warm. Perfect dus voor duikers! En ook worden overal Catamaran boottochten aangeboden. Zeilen rondom het eiland is echt een fantastische ervaring. Je vaart door de verschillende blauwe kleuren water waar om de haverklap een zeeschildpad naar boven komt om lucht te happen.

Barbados-Duiken-Caribbean Barbados-Caribische-zee

Barbadian Rum

We hebben het over de Caribbean, iets wat niet mag ontbreken, en waar ook nooit een tekort aan lijkt te zijn, is rum! Zo ook op Barbados. Of misschien wel juist in Barbados! Barbados staat te boek als het eerste land waar rum geproduceerd werd. Suiker is een belangrijk ingrediënt voor het maken van rum. Barbados had vele suikerrietplantages waar de Britten de Bajan slaven lieten werken. Tot de komst van het toerisme was suiker de grootste inkomsten bron van Barbados. Er zijn een aantal rum distilleerderijen waar je een bezoek aan kunt brengen. Helaas ben ik daar niet aan toegekomen, maar uiteraard heb ik wel een ‘onderzoek’ gedaan naar de beste rum… Mount Gay Rum was voor mij de winnaar.

Barbados-rum

Rihanna

De meest bekende ambassadeur van het eiland is Rihanna. De van Barbados afkomstige Rihanna komt nog regelmatig op het eiland en heeft er ook een leuk optrekje (zie foto). Het optrekje van Rihanna is gelegen aan het exclusieve Sandy Lane. Een straat waar je vele miljoenen villa’s vindt van allerlei rijke en beroemde mensen. De locals waarderen Rihanna enorm maar gaan niet door het dolle heen als ze op het eiland is: ‘niemand is meer of minder dan een ander’ quote van verschillende taxi chauffeurs.

Barbados-Sandy-Lane-Rihanna

Kleding tip

Mocht je van plan zijn Barbados te bezoeken en je hebt weleens camouflage (legerprint) kledingstukken aan, dan kun je die beter thuis laten. Het wordt als een belediging gezien als burgers camouflage kleding draagt en is ook illegaal. Echt waar. Wanneer je camouflage kleding draagt zul je je er ter plekke van moeten ontdoen en een krijg je ook een bekeuring.

Barbados-straat

4 reacties

 • Heike Visser 21 mei 2019 - 00:56

  Barbados is het meest geweldige eiland op Vlieland na, waar ik geboren en getogen ben.Barbados is mijn Na vele bezoeken heb ik vriendschaps/familie banden gevonden. Wordt ik als “sista”beschouwd.Mijn aller aller beste vriendin is Bajan, en haar familie ismijn familie.Wat heb ik een avonturen beleefd, niet allemaal voor het grote publiek “beschikbaar”. Daar , I live the Bajan way, hahaha. BArbados is het eiland van sun en fun, nietsis te gek, maar de eilanders zooo ,cool they don,t take life as seriously as we do< just enjoy and have fun.!

  • Janneke Auteur 22 mei 2019 - 03:11

   Nou, als ik jou vrolijke reactie lees wil ik meteen terug!! :)

 • Marijke 5 september 2019 - 22:45

  Mijn overgrootmoeder komt uit Barbados. Mijn fantastische heldin, die ik nooit fysiek gekend heb. Ik wil absoluut naar Barbados. Ook om genealogisch onderzoek te doen. Met welke reisorganisatie moet ik dan in zee gaan?

  • Janneke Auteur 6 september 2019 - 08:13

   Hoi Marijke, dat beloofd een bijzondere reis te worden! In jouw geval is het misschien fijner om een vliegticket te boeken en een hotel voor een aantal nachten. Ter plaatse zijn er lokale reisorganisaties die je het eiland kunnen laten zien. Die vind je vaak wel op straat of in het hotel kunnen ze wel iemand aanraden. Zelf heb ik ook niet via een reisorganisatie geboekt. Heel veel succes! Janneke

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen