Reizen als ontdekkingsreiziger door authentiek Egypte


Tot een paar jaar geleden moest je de hoogtepunten van Egypte delen met busladingen andere toeristen. Tijdens de revoluties is het toerisme echter teruggelopen. En hoewel het inmiddels weer rustig is en het aantal reizigers flink toeneemt, is dit nog steeds dé tijd om een reis door Egypte te maken. Eindelijk heb je de kans om de schatten van Luxor, de hypnotiserende woestijnen en de mysterieuze Nijl in alle rust te ontdekken.

Egypte piramides

Jarenlang was Egypte één van de populairste reisbestemmingen buiten Europa voor Nederlanders. Iedereen wilde oog in oog staan met de piramides, dwalen over de chaotische markten van Caïro en zich vergapen aan de tempels van Luxor. Dat veranderde tijdens de Egyptische revolutie in 2011. “Die onrust had grote gevolgen voor het toerisme in Egypte”, vertelt Miriam, de lokale reisspecialist voor reisorganisatie Better Places en woonachtig in Luxor. “Grotendeels onterecht, want buiten Caïro en de noordelijke steden, is er in steden als Luxor, Aswan en aan de Rode Zee eigenlijk nooit iets gebeurd.” Inmiddels is de rust grotendeels wedergekeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste haar reisadvies aan en de reizigers komen nu langzaam weer terug. Wil je het authentieke Egypte ontdekken zonder drommen toeristen en met Egyptenaren die je hartelijk ontvangen, dan is dit je kans.

Egypte 3

Kamperen onder de sterren

Egypte is enorm afwisselend. De culturele schatten uit de oudheid zijn een highlight op zich. Niet alleen de bekende tombes van Luxor, maar ook de onbekende tempels zijn de moeite van het ontdekken waard. Soms moet je een bewaker vragen om de sleutel van zo’n verscholen tombe, wat bijdraagt aan het mystieke gevoel. Ook de natuur van Egypte is prachtig. In de Westelijke woestijn kampeer je onder de sterren, terwijl je overdag de oases en de bizarre kalkformaties van de Witte Woestijn bekijkt. Ook voor liefhebbers van zon en strand is Egypte ideaal. De Rode Zee is bovendien één van de beste plekken ter wereld om te duiken en te snorkelen. Wil je de Nijl verkennen, dobber dan met een klassieke dahabiya-zeilboot de rivier af, terwijl je geniet van het leven aan de oevers.

Egypte

Het dagelijks leven

Het dagelijkse leven van de Egyptenaren is fascinerend en het is erg interessant om je onder te dompelen in de lokale cultuur. De Egyptenaren zijn gastvrij en vinden het leuk om reizigers te ontvangen. Zo kun je kennismaken met de lokale keuken tijdens een etentje bij mensen thuis, op bezoek bij een schooltje of een kijkje nemen bij een community center in een achterstandswijk in Caïro. Bezoek ook eens een lokale theetuin, waar je rustig je eerste waterpijp kunt proberen. Voor kinderen is er vrijwel altijd een aparte speeltuin, dus zij kunnen daar met leeftijdgenootjes spelen.

Egypte-markt luxor

Vijf insider-tips

Miriam organiseert al jarenlang reizen naar Egypte. Zij en haar man kennen Egypte door en door en laten graag de meest bijzondere plekken aan reizigers zien. Dit zijn Miriam’s vijf tips, die een bezoek aan Egypte extra bijzonder maken:

  1. Woon een kleurrijke Sufi dans- en muziekvoorstelling bij in theater Wikalat Al Ghuri in Caïro. Deze groep heeft een mystieke uitstraling en de voorstelling is niet toeristisch en van hoog niveau.
  2. Bekijk de rotskerk van de Caïreense voorstad Moqattam. De kerk is gebouwd door de Zabbaleen, een gemeenschap van vuilnisverzamelaars die werken in Caïro.
  3. Ga shoppen in de souks van de zuidelijke stad Aswan. De Nubische bevolking maakt hier meer Afrikaanse producten en natuurlijk zijn er ook volop verse producten te koop. Je krijgt op deze markt een leuk kijkje in het dagelijkse leven van de Egyptenaren.
  4. Overnacht in een gezellige ecolodge aan het Nassermeer. De meeste reizigers vertrekken ’s ochtends heel vroeg vanuit Aswan naar de beroemde tempels van Abu Simbel, om aan het begin van de middag weer terug te gaan. Kies je ervoor iets later te vertrekken en aan het Nassermeer te overnachten, dan kun je overdag de tempels bekijken en er ’s avonds de licht- en geluidshow zien.
  5. Geniet van een heerlijke high tea op een traditionele felucca tijdens een zeiltocht op de Nijl.

duiken-in-egypte

Zo reis je in Egypte

Wil je Egypte op een bijzondere manier ontdekken kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je rondreis in overleg met Miriam, de reisspecialist die er al jaren woont. Zij kan je dus perfect adviseren over de authentieke plekjes en leuke accommodaties. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek!

egypte-overstekende-kamelen

Tekst: Karlijn Meulman

+ There are no comments

Add yours