In 10 stappen de Tongariro Crossing over!


Veruit de meest ingestuurde fotospot op onze vraag naar jullie mooiste hike-herinneringen: de Tongariro Crossing op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Voor iedereen die er geweest is gegarandeerd één van de mooiste plekjes op de aarde, maar voor iedereen die er nog nooit geweest is misschien nog wel een groot vraagteken. Hoog tijd dus voor een artikel over die übergave wandeling!

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 462

Mordor uit Lord of the Rings

Tongariro National Park is een beschermd natuurgebied op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. Het is een vulkaanlandschap waar onder andere de scènes voor “Mordor” uit The Lord of the Rings opgenomen zijn. Mount Ngauruhoe had volgens regisseur Peter Jackson de perfecte vorm van Mount Doom en dus zijn de scènes waarin Frodo en Sam de Ring of Power naar Mount Doom brengen hier opgenomen.

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 474

Tongariro Alpine Crossing

Het nationale park, dat werkelijk overal oogt als Mordor uit Middle Earth, kent twee prachtige wandelingen: het Northern Circuit en de Tongariro Alpine Crossing. Het Northern Circuit is een driedaagse hike rondom Ngauruhoe. De Tongariro Alpine Crossing beslaat een klein deel (2o kilometer) daarvan. De Tongariro Crossing is gemakkelijk in één dag te wandelen en brengt je eigenlijk al het moois van Tongariro National Park, zoals de Red Crater, Mount Tongariro, de Emerald Lakes en Blue Lake. Tel daar de uitzichten op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu bij op en je hebt een hike die je niet snel zult vergeten!

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 362

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 408

Klaar om Mount Doom te beklimmen?

Daar waar Mount Ruapehu wat verder van de Tongariro Crossing vandaan ligt, loop je tijdens de wandeling letterlijk langs de flanken van Mount Ngauruhoe. En hoe groot deze vulkaan er vanaf een afstandje ook uit mag zien: als je dichtbij staat is hij nog minimaal 10 keer zo groot. Maar ben jij een goedgetrainde waaghals? Dan kun je ‘m beklimmen! De klim is echt niet voor watjes, want een pad naar boven is er niet en bij elke stap omhoog zak je er twee terug door het losliggende gesteende. Maar ben je eenmaal, na een uurtje of twee klimmen, boven, dan is het uitzicht waanzinnig en het gevoel van voldoening onovertroffen. Denk echter niet dat de trip naar beneden een eitje is, want ook nu zitten alle steentjes nog los en zul je bijna naar beneden moeten “surfen”.

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 430

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 444

In 10 stappen de Tongariro Crossing over

Zoals gezegd is het een pittige wandeling, of je Mount Doom nu opgaat of niet. Maar dat het de moeite waard is, dat is zeker! Laat me je daarom in 10 stappen op chronologische volgorde meenemen over de Tongariro Alpine Crossing. Wij hebben de wandeling over twee dagen verspreid en geslapen in de Oturere Hut om geen gevoel van haast te hebben en overal maximaal van te kunnen genieten. En zeg nou zelf: het onderstaande uitzicht hebben als je wakker wordt: daar zou je toch vandaag nog het vliegtuig voor pakken?!

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 510

1. Aanschouw de uitdaging

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 364

2. Beklim de steile flanken van Mount Ngauruhoe

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 402

3. Laat de grootsheid van de krater op je inwerken

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 405

4. Geniet van het verbluffende uitzicht

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 421

5. Trotseer de Red Crater

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 469

6. Rust uit bij de Emerald Lakes

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 482

7. Wandel dwars door “Mordor”

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 499

8. Overnacht met uitzicht op Mount Ngauruhoe

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 528

9. Bewonder het bewandelde pad

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 540

10. Kijk terug naar het prachtige uitzicht

Tongariro Crossing Nieuw Zeeland 572

Onze aanraders voor de Tongariro Crossing

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment