Een reis door de Catalaanse keuken


De Spaanse provincie Catalonië is populair bij Nederlandse vakantiegangers. Dit vooral vanwege de altijd zonnige Costa Brava en de schitterende Catalaanse hoofdstad Barcelona. De provincie trekt massaal caravan toeristen en zonaanbidders. Maar hoeveel van die toeristen nemen de moeite om de lokale cultuur te leren kennen? Catalonië te proeven? Ik ging op onderzoek uit en dook de Catalaanse keuken in. Ik dompelde me onder in een prachtige cultuur met waanzinnige smaken.

Catalaanse lunch tonijn

Hoe proef je de lokale keuken?

Veel reizigers zijn echte foodies. Eten is een favoriet gespreksonderwerp en iedereen lijkt op zoek te zijn naar de échte lokale keuken. En dat is helemaal niet vreemd, want via de authentieke gerechten kun je heel veel leren over een cultuur en regio. Toch kan het lastig zijn om die hotspots te vinden en het verhaal achter de gerechten naar boven te krijgen. Om onszelf echt onder te dompelen in de lokale keuken volgende ik de Devour Barcelona foodtour en een overheerlijke tapas workshop via BonAppetour. Twee dikke vette aanraders wat mij betreft!

Vier uren smaak en cultuur met Devour Barcelona foodtours

Ga je naar Barcelona, dan struikel je bijna over de aanbieders van tours. Voor ik de stad bezocht heb ik daarom verschillende tours met elkaar vergeleken en is de keuze gevallen op Devour Barcelona foodtours. En met succes, want tijdens deze foodtour leer je niet alleen veel over de Catalaanse keuken, maar duik je ook de fijne wijk Grácia in en vertelt de enthousiaste tourguide je meer over het leven in deze wijk. Een wijk die zo’n 100 jaar geleden nog een los dorp was. En dat kun je merken, want deze wijk heeft nog steeds een eigen, gemoedelijk karakter. Erg leuk om zo een kijkje in het minder toeristische Barcelona te nemen! Je krijgt bovendien echt waar voor je geld, want tijdens de tour proef je zoveel verschillende gerechtjes en een aantal drankjes dat het een stevige lunch is. En ook je ontbijt kun je wel overslaan.

Devour Barcelona foodtours ReneeDevour Barcelona foodtour dolce  La Bomba

Eten bij een local via BonAppetour

BonAppetour is een nieuw intiatief waarbij je op veel plekken in de wereld, tegen een vergoeding, bij een local thuis kunt eten. In Barcelona kun je een Tapas workshop volgen bij Social chef Yves. In zijn mooie stulpje met droomkeuken vol kruiden is het niet alleen ontzettend fijn koken, de in een buitenwijk gelegen woning, beschikt over een daktarras met indrukwekkend uitzicht over de hele stad. Na het gezamenlijk bereiden van diverse overheerlijke tapas, wordt de maaltijd bovenop het dakterras genuttigd. Alleen al het uitzicht maakt dit tot een onvergetelijke ervaring. Naast het eten, want met de aanwijzingen van de enthousiaste Yves en de kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, smaken de tapas als een zonnetje!

Tapasworkshop Bonappetour (2) Tapas Bonappetour

Een andere taal

Als je in Catalonië bent ontdek je al snel dat de voertaal anders is dan Spaans. En nee, dat is niet alleen een accent, want in deze regio wordt Catalaans gesproken. Een eigen taal waar de inwoners ontzettend trots op zijn. Zie het als het Friesland van Spanje. Men spreekt en verstaat prima Spaans, maar communiceert in eerste instantie in eigen taal. Daarom kan het zomaar zijn dat je een menukaart voor je neus krijgt waar je geen touw aan vast kunt knopen. In dat geval, vraag de ober naar recommendations, net zo makkelijk en grote kans dat je een paar overheerlijke gerechtjes op je bord krijgt.

Wijn. Heel veel wijn

Wijn, dat kan werkelijk op ieder moment van de dag. Niemand kijkt raar op als je ’s ochtends een Cavaatje bestelt. Rond lunchtijd ontkom je er niet aan, de lekkerste wijnen verschijnen op tafel. En ja, dat smaakt goed. Dat heerlijke verfrissende witte wijntje. Of die perfect matchende rode wijn bij die overheerlijke tapas. Wijn lijkt in Spanje altijd lekker te zijn, op ieder moment van de dag. Net als Sangria trouwens. Bestel vooral eens een Sangria de Cava. Een stuk frisser dan de variant met rode wijn en daarmee heerlijk bij warm weer.  Tijdens de foodtour word je ook meegenomen naar een schitterend oldschool Bodega om de steeds populairder wordende Vermout te proeven. Was dit vroeger nog een drankje voor oude mannen, tegenwoordig is het weer helemaal hip in Barcelona. Maar juist daarom zo leuk om dit op deze authentieke locatie te proeven.

Cava  SangriaVermout tijdens de Devour Barcelona foodtour

Wijngaard Mas Molla

In Catalonië vind je veel wijngaarden waar je een kijkje kunt nemen en verschillende wijnen kunt proeven. Maar ben je op zoek naar een echt unieke ervaring, bezoek dan de wijngaard Mas Molla in Colonge, waar echte Catalaanse wijn nog op traditionele wijze wordt bereid. Geen enkele toevoeging komt eraan te pas. Wijn in haar puurste vorm. Ieder vat verschilt van elkaar en geen jaar is hetzelfde. Zonder toevoegingen is het productieproces namelijk niet te beïnvloeden of controleren. De druiven doen hun werk en verder is het een verrassing wat er uit het vat komt. Gepassioneerd leidt de dochter van het wijnhuis je rond door de authentieke kelder vol oude vaten en honderden flessen wijn. In de weelderige tuin kun je vervolgens de unieke smaak van deze traditionele Catalaanse wijn proeven. Een bijzondere ervaring!

Mas Mola  Mas Molla Wijngaard  Wijn proeven Mas Mola

Olijfolie

Olijfolie is serious business voor de Spanjaarden. In restaurants is het heel normaal om drie bakjes verschillende olijfolies op tafel te zetten met wat brood erbij om te dippen. Wie goed proeft, zal merken dat er inderdaad veel verschil tussen de olies zit. Van smooth tot pittig en alles er tussenin. In de winkel Oil Sal in Barcelona kunnen ze je er alles over vertellen. Tijdens de foodtour leerden we hoe je olijfolie kunt proeven en wat een olijfolie nu extra vergine maakt en wat de andere variant dan eigenlijk is. Zeer interessant en handig om te weten als je langer in Spanje verblijft.

Pincho’s

Pincho’s, ook wel Pintxos in het Catalaans genoemd, zijn, heel simpel gezegd, tapas op een stokje. Vaak geserveerd op een stukje stokbrood. Tapas is eigenlijk niet Catalaans en vindt haar oorsprong meer in het zuiden van Spanje. Toch zijn de kleine hapjes nu ook volop in dit deel van Spanje te vinden. Je vindt ze in alle soorten en smaken. Bestel gerust een paar hapjes bij het ene restaurant om je maaltijd vervolgens bij een ander restaurant voort te zetten. Dit is heel normaal en geeft je de gelegenheid om verschillende restaurants uit te proberen. Ben je in Barcelona, stap dan zeker een keer een pincho bar binnen. Een aanrader is El Pintxo de petritxol in de wijk El Gòtic. Of bezoek Carrer Blai. Een hele straat vol pincho bars, waar je een hele avond kunt tafelen en hoppen tussen de verschillende restaurantjes. Ook bij thuiskok Yves komen er tussen de gevarieerde tapas wat lekkere pincho’s op tafel. Doordat je ze zelf bereidt leer je gelijk hoe het moet. En je kunt Yves gelijk het hemd van het lijf vragen over de verschillende bereidingen. Moeilijk is het niet. Lekker des te meer!

Pinchobar El Pintxo Pinchos

Oud brood

Lang geleden was Catalonië een wat armere regio. Men wilde daarom geen voedsel verspillen. En zo ontstond de typisch Catalaanse bereiding van oud brood met tomaten. Tegenwoordig wordt dit met de lekkerste soorten brood bereid, maar de bereiding is altijd hetzelfde. Neem een stuk (geroosterd) brood, smeer hem (optioneel) in met een stuk gepelde knoflook om er vervolgens een halve sappige tomaat over uit te wrijven. Bedruppel dit met een beetje (goede) olijfolie en bestrooi met zeezout. Et Voila, je hebt een stukje super smaakvol brood. Weg met de kruidenboter! Tijdens de foodtour leer je alles over deze bereiding.

Verse vis

Catalonië ligt aan de kust en dat betekent niet alleen maar zonnige stranden. Deze ligging heeft namelijk ook veel invloed op de Catalaanse keuken. Als je een echte vis liefhebber bent, word je hier dolgelukkig van het eten. In de betere restaurants vind je een menukaart vol kakelverse vis die op sublieme wijze wordt bereid. Ook tijdens de tapasworkshop wordt er gewerkt met overheerlijke verse vis die Yves nog diezelfde dag van de markt heeft gehaald. Barcelona beschikt over een aantal zeer kleurrijke markten met visafdeling. De bekendste (en zeer toeristische) La Boqueria Mercat is een zee van kleuren, geuren en smaken. Erg fotogeniek en leuk om je lunch of diner te nuttigen. Tijdens de foodtour bezoek je een minder toeristische, maar net zo kleurrijke, markt en worden er diverse hapjes geproefd.

Devour Barcelona foodtour vismarktCatalaanse hapjes met tonijn  Catalaanse hapjes met ansjovis

Een ander ritme

Het eetritme van de Spanjaarden ligt iets anders dan bij ons. Eigenlijk wordt er de hele dag gegeten. ’s Ochtends nuttigt men een snel ontbijt voor het werk. Om 10 uur wordt er vervolgens een pauze ingelast om uitgebreider te eten, want de lunch begint pas rond 14 uur en duurt tot een uur of 16 uur.  Omdat het diner pas rond 22 uur begint (je kunt ook rustig nog om 23 uur een restaurant binnenlopen voor een maaltijd), is het heel normaal om rond 18 uur een plankje kaas en/of worst te bestellen met een goed glas wijn erbij. Eventueel kun je dit ’s avonds zelfs als vervanging voor de avondmaaltijd bestellen, want in Spanje is de lunch de zwaarste maaltijd van de dag en eet men ’s avonds liever wat lichter. Wil je opgaan in de bruisende eetcultuur van Spanje, pas je eetpatroon dan direct bij aankomst aan dit ritme aan. Want vanzelfsprekend vind je rond de Spaanse lunch en avondmaaltijd de meeste gezelligheid. In Barcelona zijn de wijken El Born en El Gòtic hier bij uitstek geschikt voor.

El born Barcelona

Een smakelijke afsluiter

Wil je jouw lunch of diner smakelijk afsluiten, probeer dan eens de likeur Ratafia. Dit heerlijke, kruidige drankje is helaas niet in Barcelona verkrijgbaar, maar wel rondom Girona en de Costa Brava. En om de vergelijking met de Friezen rond te maken, in Friesland hebben ze Beerenburg, in Catalonië Ratafia. En voor beide drankjes geldt, het is mij een groot vraagteken waarom ze niet of nauwelijks elders in het land verkocht worden. Want smaakvol zijn ze zeker! Ik zeg… Salut!

Ratafia

+ There are no comments

Add yours