Hamamdoek, reishanddoek of sarong: wat kies je?


hamamdoeken-banner
Reizen met een gewone handdoek doen nog maar weinig mensen. Handdoeken zijn zwaar en drogen vaak niet snel genoeg om hem weer in je bagage op te bergen. Er zijn bovendien genoeg alternatieven! Een reishanddoek zoals een microvezel handdoek, een sarong of een hamamdoek. Zelf hebben we met alle varianten gereisd en zijn inmiddels helemaal overgestapt op de hamamdoek. Maar waarom? We hebben de hamamdoek, sarong en microvezel handdoek met elkaar vergeleken, zodat ook jij de keuze kunt maken welke reishanddoek die het beste bij jou past.

Op zoek naar een mooie hamamdoek? Bekijk onze hele collectie hamamdoeken >>

1. De traditionele reishanddoek: microvezel handdoek

Een badstof badlaken gaat bij mij al jaren niet meer mee in de backpack: veel te ruimteslurpend en zwaar. Ik had altijd een zo’n microvezel reishanddoek mee en was hier ook redelijk tevreden over. De allereerste microvezel handdoeken vond ik uiterst vervelend: net alsof je jezelf met een vaatdoekje aan het afdroogt, het léék niet eens op een handdoek. Maar tegenwoordig zijn er ook reishanddoeken van bamboe, die zijn een stuk fijner. Ze zijn klein op te vouwen en drogen redelijk snel. Het nadeel is dat ze niet heel geschikt zijn om op het strand te liggen, want ze zijn vaak net te klein. Ze bestaan wel op strandlaken formaat, maar zijn vaak niet zo groot, dat je er helemaal op kunt liggen. En als ze dat wel zijn, nemen ze toch nog best veel ruimte in je bagage in.

2. De sarong

Toen ik een paar jaar terug op Bali was, kocht ik een sarong. Ideaal: veel dunner dan een normale handdoek en lekker groot! Tot nu toe was dit mijn ideale oplossing in plaats van een badhanddoek. En hij droogt nog sneller dan de reishanddoek. Nadeel is dat je hem niet kunt gebruiken om jezelf mee af te drogen. Het is meer om op te liggen of om jezelf heen te wikkelen. Handig is dan weer dat je hem ook in tempels kunt gebruiken om je schouders te bedekken bijvoorbeeld. Een ander nadeel is dat de sarong, wanneer gekocht op bestemming, vaak geverfd is met kleuren die sterk afgeven. Je gooit hem dus niet zo makkelijk bij je andere was. Even los in een emmer koud water met azijn helpt wel om de kleuren beter vast te houden.

sarong-souvenir

3. De hamamdoek

De hamamdoek wint het wat ons allemaal betreft van de bovenste twee, omdat deze zowel geschikt is om jezelf af te drogen, om erop te liggen én om je heen te wikkelen. Bovendien kun je een goede hamamdoek gewoon in de was gooien met je kleding. De hamamdoek droogt net zo snel als de sarong, maar ligt echt veel lekkerder! Dat komt omdat de sarong heel erg dun is, en de hamamdoek nét een tikkie dikker. Dit geeft echt wat meer comfort bij het liggen en afdrogen. Hij blijft bijvoorbeeld op het strand veel beter op zijn plek liggen dan de sarong. Omdat hij ook nog eens lekkerder afdroogt dan de microvezel handdoek, heb ik de de traditionele reishanddoek sinds de hamamdoek nooit meer gebruikt. De hamamdoek is namelijk ook nog eens licht en compact, waardoor hij weinig ruimte in de bagage inneemt. En ook in Nederland wordt hij veel gebruikt. Als picknickkleed of in de sauna bijvoorbeeld. Voor het douchen op reis gebruik ik inmiddels de lichtgewicht handdoek: hamamdoek XS die nog minder ruimte inneemt dan een paar sokken. En daarmee heb je ook gelijk een goede reishanddoek voor het douchen te pakken.

De ideale reishanddoek

En de ideale reishanddoek is… Zoals in de intro al aangegeven, gaat onze keuze gaat uit naar de hamamdoek. En het mag inmiddels duidelijk zijn waarom. Met name omdat hij multifunctioneel is in te zetten en dus niet maar voor één ding geschikt is, maar ook omdat hij gewoon zo prettig aanvoelt. En dat ze ook nog eens verkrijgbaar zijn in leuke printjes en kleuren is natuurlijk mooi meegenomen :).

Lees ook waarvoor wij de hamamdoek allemaal nog meer inzetten. Hij is namelijk nog handiger dan je denkt!

hamamdoek-kopen

Hamamdoek kopen

Is een hamamdoek ook een goede keuze voor jou? Let op wanneer je een hamamdoek gaat kopen, dat er veel verschil zit in kwaliteit. Een goedkope hamamdoek werkt vaak minder absorberend en blijft minder mooi na veelvuldig wassen. Ga je een hamamdoek kopen, dan doe je er daarom goed aan om er eentje te kiezen van goede kwaliteit. Alleen al, omdat deze vaak op een eerlijkere en manier en milieubewuster wordt geproduceerd. Omdat wij zelf inmiddels groot fan zijn van het gebruik van een hamamdoek op reis, verkopen wij ze ook in onze eigen travelshop. We hebben daarbij gekozen voor 3 merken: Zus & Zomer, Seahorse en Hamam Secrets. Deze merken hebben allemaal mooie doeken, van zeer goede kwaliteit. De hamamdoeken van Hamam Secrets zijn bovendien gemaakt van biologisch katoen.

Bekijk onze volledige collectie hamamdoeken >>

Hamamdoek of fouta?

Wil je een hamamdoek kopen, dan kom je vaak ook de naam ‘fouta’ tegen in de winkel. Maar wat is dat eigenlijk? Een fouta is ook een hamamdoek, maar wordt geproduceerd in Tunesië. Wij verkopen in onze shop zowel hamamdoeken (Turkije) als fouta’s (Tunesië). Beiden zijn zeer goed te gebruiken als reishanddoek, sauna handdoek, omslagdoek en strandlaken.

hamamdoek-ster-grijs

Over Ik wil meer reizen!

Ik wil meer reizen! is een reisblog & travelshop die beiden in het teken staan van passie voor reizen. Of het nu onderweg of thuis op de bank is, we halen graag dat heerlijke reisgevoel bij je naar boven! Met onze blogs hopen we je te inspireren, herinneringen boven te halen en handige reistips mee te geven. Van stedentrip tot wereldreis en van roadtrip tot actieve outdoor vakantie. Genoeg reisinspiratie voor ieder type reiziger! In onze travelshop verkopen we handige travelgear, de leukste reisgadgets en originele cadeaus voor reizigers. Al onze reisbenodigdheden worden bovendien uitgebreid door onszelf getest op reis, in verschillende omstandigheden. We staan dan ook 100% achter al onze producten. Regelmatig delen we tests en reviews in ons blog. En de producten die het beste getest worden, verkopen we weer in onze travelshop. Een webwinkel vol testwinnaars dus! Samengesteld speciaal voor reizigers, door ervaren reizigers!

1 comment

Add yours
  1. Laura

    Thanks voor de tip! Ik gebruikte hem altijd voor de Yoga en ga in september op vakantie dus ga het zeker eens uitproberen om hem mee te nemen naar het zwembad en strand!

+ Leave a Comment