De 10 meestgestelde vragen over Colombia


Van vele citytrip tot wereldreis. Van hiken in de bergen tot bijzondere roadtrips. En van leven als digital nomad tot speuren naar weekendjes weg. We reizen veel. Heel veel. Logisch dus dat we heel veel vragen krijgen. Van vrienden, familie én natuurlijk van onze lezers. En die vragen beantwoorden graag hier op ikwilmeerreizen.nl. Vandaag beatwoorden we de 10 meest gestelde vragen over reizen naar Colombia.

colombia-salento-view

1. Is Colombia veilig?

Met stip op nummer 1 in de lijst met de 10 meest gestelde vragen over Colombia staat ‘hoe staat het met de veiligheid in Colombia?’. Colombia heeft niet altijd positief in de kijker gestaan. Zeg maar gerust; de media heeft geen goed woord over voor Colombia. Het is niet geheel onterecht want het land heeft een donker verleden. Hoewel toeristen nooit het target zijn geweest, was het 15 jaar geleden geen aanrader om naar Colombia te reizen. Vandaag de dag is dat heel anders. Wanneer je door Medellin loopt zou je niet denken dat het nog maar heel recent vermeden werd door de hele wereld. De stad ziet er juist welvarend uit. Met een supermoderne metro, mooie gebouwen, goede infrastructuur, veel goede en leuke restaurants en bars en goed geklede en trotse bewoners. Zelf heb ik me nooit onveilig gevoeld in Medellin. In Bogotá was ik wel iets voorzichtiger. Zodra het schemerig begon te worden ging ik niet alleen meer over straat. Overdag heb ik me overigens nooit onveilig gevoeld. Reis je meer door de binnenlanden dan zijn de toeristische bestemmingen zoals Salento, Guatapé, San Gil, San Agustín, Palomino, Santa Marta, Minca en het Tayrona National Park ook zonder zorgen te bezoeken. Eigenlijk is heel Colombia volkomen veilig om doorheen te reizen, zolang je de echt off the beaten track bestemmingen, diep in de jungle, waar niet of nauwelijks toeristen komen, maar vermijdt.

 

medellin-plein-van-vrede

Medellin, Plein van de vrede

2. Heb je een visum nodig voor Colombia?

Yes, voor Colombia heb je een visum nodig, maar deze hoef je niet van tevoren te regelen. Een toeristenvisum is gratis en bij aankomst te verkrijgen. Met het toeristenvisum mag je drie maanden in Colombia verblijven. Ter plaatse kun je dit met 3 maanden verlengen. Dus totaal kun je als toerist zes maanden in Colombia reizen per kalenderjaar. Belangrijk is wel om aan te kunnen tonen dat je het land uit gaat middels een ticket naar je volgende bestemming. Heb je geen idee wanneer of hoe je het land wilt verlaten? Koop dan een goedkoop bus ticket naar een buurland of regel een zogenaamde onward ticket voor $ 12,-. Hier hebben wij positieve ervaringen mee!

3. Wat is de beste reisroute door Colombia?

We schreven al eens een uitgebreide reisroute voor vier weken Colombia waarbij de allermooiste bestemmingen van Colombia voorbij komen. Hoewel de meeste reizigers op de hoofdstad Bogotá vliegen is dat zeker niet de enige mogelijkheid. Gezien de directe vluchten vanuit Amsterdam naar Medellín en Cartagena zijn dit ook steeds vaker beginpunten van een reis door Colombia. De volgorde van route is dus heel verschillend voor iedereen. En omdat de grote steden zo goed verbonden zijn met elkaar maakt het eigenlijk ook niet zoveel uit waar je nu begint. Reizen in Colombia doe je eenvoudig en goedkoop per bus of vliegtuig.

4. Hoe is het openbaar vervoer geregeld in Colombia?

Colombia is echt prima te bereizen met het openbaar vervoer. Relatief kleine afstanden kun je goed met de bus afleggen. Grotere afstanden ook, maar daarbij raden we aan om ook even de vliegtickets te checken. Je vliegt in de meeste gevallen namelijk al voor een paar tientjes en dit bespaart je een hoop tijd. In Medellín kun je je prima met de metro door de stad bewegen en in de overige steden kun je alles veelal lopend af of met een taxi. Ook Uber is in de meeste Colombiaanse steden goed te gebruiken. Het is in de meeste delen van Colombia veilig om met een nachtbus te reizen. Maar comfortabel is het niet altijd, zeker in het zuiden kun je op talloze scherpe bochten rekenen, waardoor de nachtrust flink verstoord kan worden. Ook staat de airco vaak op standje vrieskist (maar niet altijd, dus wees op zowel kou als hitte voorbereid). Reis je van Cartagena naar Santa Marta (of andersom), dan kun je gebruik maken van de shuttle service. Een mini-van brengt je er in zo’n 5 uur heen. Treinen rijden overigens niet in Colombia.

Colombia-Medellin-Metro

5. Is het noodzakelijk om Spaans te spreken wanneer je naar Colombia gaat?

In Colombia wordt Spaans gesproken. Engels wordt alleen in de grote steden een beetje gesproken, maar lang niet altijd. Spreek je geen Spaans dan is het aan te raden om in ieder geval de basis een beetje te kennen, zodat je eten en drinken kunt bestellen en een overnachtingsadres kunt regelen. Maar de interactie met locals geeft ook net die extra dimensie aan je reis. Hoe leuk is het om insights en tips van locals te krijgen! Onze tips over hoe je snel basic Spaans leert kunnen een uitkomst bieden bij de voorbereidingen van je reis door Colombia. Heb je geen zin of tijd om je in de Spaanse taal te verdiepen dan is er altijd wel een medereiziger die een woordje Spaans spreekt. En natuurlijk kom je met handen, voeten en een beetje Engels ook een heel eind of begin met onze Flash cards Spaans.

Colombia-Bogota-Obleas

6. Heb ik vaccinaties nodig voor Colombia?

DTP en Hepetitus A worden aangeraden voor Colombia. Voor sommige gebieden in het noorden is Gele Koorts verplicht. De adviezen en vaccinatieverplichtingen veranderen nogal eens dus je kunt het beste je huisarts of de GGD om een actueel advies vragen.

Colombia-Bogota-horses

7. Wat is de beste reistijd voor Colombia?

Het klimaat in Colombia wordt bepaald door de Caribische zee in het noorden, de Pacific in het westen en de berggebieden in het zuidwesten en zuidoosten. Dat betekent dat het klimaat in Colombia per gebied anders kan zijn. Gezien het grootste gebied van Colombia onder het tropisch klimaat valt zijn de temperaturen relatief hoog het hele jaar door. De Caribische kust in het noorden staat bekend als droog en ontzettend warm, de westkust staat weer meer bekend als regenachtig (in bepaalde periodes). Medellín heeft de bijnaam ‘city of eternal spring’, omdat het er eigenlijk altijd lekker weer is. Ga je echt voor zo min mogelijk regen dan zijn de maanden december t/m half maart en juni t/m augustus je beste optie.

casa-en-el-agua

8. Wat mag ik echt niet missen tijdens mijn reis door Colombia?

Als groot Colombia liefhebbers is dit een bijna onmogelijke vraag om te beantwoorden. Het land biedt echt zoveel moois. De mensen zijn super positief en behulpzaam en de natuur is overweldigend. Het land heeft eigenlijk alles mee zitten m.u.v. misschien de keuken. Dat wil zeggen, de Colombiaanse keuken is niet meteen aanleiding om je ticket te boeken. Maar aan lekker internationaal eten en overheerlijke visgerechten geen gebrek. Maar goed wat mag je echt niet missen? Salsa dansen in Cali, Paardrijden in San Agustín, de Cocora hike in Salento, de idyllische stranden van Palamino, een tocht door het duistere verleden van de bijzondere stad Medellín, een streetart tour in Bogotá en het oogverblindende natuurpark Tayrona. Maar dat is dan echt alleen als we onder druk moeten kiezen. Want eigenlijk zijn we gewoon zo verliefd op Colombia dat kiezen gewoon onmogelijk is. Lees dus vooral ook eens onze reisroute Colombia door!

9. Is het beter om georganiseerd naar Colombia te reizen of kan ik het zelf?

Omdat reizen met bus en vliegtuig zo ontzettend gemakkelijk, veilig en voordelig is, kun je prima je reis door Colombia zelf organiseren. Zelfs zonder alles van te voren vast te leggen is dit een bestemming waar je prima naartoe kunt reizen. Een echte backpack bestemming dus. Ben je meer van het gemak en zekerheid dan kun je uiteraard ook prima je reisorganisatie uitbesteden aan één van de vele reisorganisatie. Maar ga je voor flexibiliteit en avontuur dan is ‘old school’ backpacken het allerleukst! Zowel ikzelf als Annemarie reisden trouwens solo door Colombia, waar het ook een ideale bestemming voor is!

digital-nomad-colombia

10. Kun je het water in Colombia uit de kraan drinken?

Deze vraag heb ik ontzettend veel voorbij horen komen tijdens mijn reis door Colombia. Er is schijnbaar veel onduidelijkheid en tegenstrijdige informatie over of je water nu wel of niet uit de kraan kunt drinken. Het antwoord op basis van onze eigen ervaring is: in grote steden zoals Medellín, Bogotá, Cali en Cartagena is het absoluut geen probleem om water uit de kraan te drinken. Ga je buiten de steden dan kun je beter water uit flessen drinken.

colombia-salento-kleurrijke-straatjes

6 Comments

Add yours
 1. Celeste Hoogland

  Leuk verhaal!
  Wij willen van Palomino naar Cartagena reizen maar ik lees zoveel negatieve recensies over de busmaatschappijen en kan er eigenlijk ook weinig over vinden. Heb je tips?

  Bedankt!

 2. Mayella

  Wij zijn momenteel onze plannen aan het maken voor een rondreis door colombia in oktober. Nu stuitte we er net op dat oktober gezien wordt als natste maand. Andere sites schrijven weer dat dat de maand mei is. Het is allemaal erg tegenstrijdig. Onze reisroute zal ongeveer zijn: Medellin, Salento, Santa Marta, Palomino en Cartagena.
  Natuurlijk is de kans groter dat het regent, prima! Maar hoe ziet zo’n regenseizoen eruit? Regent het dan dagen achter elkaar? Of zijn het gewoon tropische buien?? Dat kunnen we niet echt terugvinden.

  • Janneke

   Hai Mayella,

   Vragen omtrent het weer zijn altijd lastig gezien er totaal geen garanties voor gegeven kunnen worden. Zelf vind ik dit wel een fijne website mbt het weer: https://seasonsyear.com/Colombia. Het geeft goed inzicht in wat je mag verwachten.

   Colombia kent overigens twee natte perioden en dat is idd ons voorjaar en ons najaar. Het is dus beide waar wat je leest. Medellin is de stad van eternal spring dus over het algemeen is het er aangenaam. Hoe noordelijker je gaat, hoe warmer het wordt. Tropische buien gaan meestal niet de hele dag door, maar vinden vooral aan het einde van de dag/avond plaats.

   Hopelijk heb je hier wat aan!
   Groetjes, Janneke

+ Leave a Comment