Een indrukwekkende trekking in Nepal


Weinig mensen weten Nepal (zonder hulp) in één keer aan te wijzen op de kaart; het is een betrekkelijk klein land dat wordt gesandwiched door aan de zuidkant India, en aan de noordkant China, (eigenlijk Tibet maar een halve eeuw geleden is Tibet geannexeerd door China). Wie aan Nepal denkt, denkt vermoedelijk ook aan het Himalaya gebergte. Een immens grensoverschrijdend gebergte met als (letterlijk) hoog(s)te punt de Mount Everest. Dit is de hoogste berg ter wereld en men noemt het Himalaya gebergte daarom ook wel “the roof of the world”. Wij gingen er heen en maakten hier een zeer indrukwekkende trekking.

Nepal

Kruizing tussen Tibet en India

Vanaf Schiphol vlieg je in 11 á 12 uur rechtstreeks naar het centrum van Azië, Kathmandu de hoofdstad van Nepal is dan een logische keuze. Kathmandu heeft ogenschijnlijk veel overeenkomsten met een Indiase stad zoals bijvoorbeeld New Delhi. Een groot verschil is dat de bevolking grotendeels verwant is aan de Tibetanen en daardoor ook andere typische uiterlijke kenmerken kennen.

nepal2

Zelfstandig of georganiseerd

Vanaf Kathmandu kun je georganiseerde trips of excursies boeken. Maar het is ook mogelijk bepaalde trekkings zelfstandig doen. Wij deden het laatste en na proviand en het juiste materieel te hebben ingeslagen (het kan ‘s nachts erg koud worden), namen wij de bus naar het noorden om een deel van het Langtang gebied te gaan doorkruizen. Na een aantal tussenstops ben je na een (ok laten we eerlijk zijn, ver-van- comfortabele) busrit van ongeveer 10 uur aangekomen in het Lang Tang national park.

nepal3
Dit geeft in een foto weer hoe goed je met Engels uit de voeten kunt.

Afgezonderd van de buitenwereld

In de Lonely Planet staan verschillende routes om te volgen, hoewel de omschrijvingen niet altijd even duidelijk zijn, was het in ons geval lastig te verdwalen omdat we in een vallei liepen waarin je grofweg twee kanten uit kunt. Wat erg belangrijk is, is om rekening te houden met het feit dat je soms uren volledig afgezonderd bent van de buitenwereld (en nee 4G mobiel internet of überhaupt bereik is daar dan niet). Wij gingen redelijk op de bonnefooi en liepen van bergdorpje naar bergdorpje en hadden altijd geluk een “guesthouse” te vinden. Aangezien het als de zon achter de bergketens verdwijnt richting de -20 gaat is het verstandig tijdig te stoppen met lopen en op zoek te gaan naar een slaapplek. Het kan zo maar 3 uur lopen zijn naar het volgende dorp!

Als de zon ‘s ochtends opkomt en de mist opgetrokken is word je gedurende de rest van de dag beloond met prachtige vergezichten en (mits je in beweging blijft en de juiste outfit mee hebt) aangename temperaturen.

nepal4

Wisselend landschap

Wat opviel was dat we tijdens de trekking erg veel verschillende elementen van de natuur hebben gezien. Zo loop je door een prachtig groen woud met een kabbelend beekje, een half uur later loop je in een compleet desolate vallei.

nepal5

407953_103592686435743_1783568141_n

421914_103578936437118_1841125370_n

Hoogteziekte

Eenmaal bij het eindpunt moet je rekening houden met hoogteziekte, om dit te voorkomen is het verstandig je reistempo te matigen zodat je lichaam kans heeft te acclimatiseren aan het lagere zuurstof gehalte in de lucht. Blijf op deze hoogte ook voldoende eten en drinken.

nepal6

Dragers

Het is mogelijk mensen in te huren om je spullen voor je te dragen en gedurende de route met je mee te lopen. Hierdoor word je minder belast bij de soms wat lastigere (vermoeiendere) delen van de trek. Wij hadden de inhoud van onze backpack gereduceerd tot de “ bare necessities” en hadden geen behoefte aan dragers. Afhankelijk van je bagage en conditie kun je dus zelf bepalen of je hier wel of geen gebruik van wilt maken.

nepal7

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

 

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. Voor het online boeken van je bus- of veerboottickets in Azië hebben wij hele goede ervaringen met 12Go.Asia. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Taxi2Airport. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment