Selfdrive Namibië: Met een 4×4 rondreizen door Namibië


In het zuidwesten van het Afrikaanse continent is het woestijnachtige land Namibië te vinden. Deze voormalige Duitse kolonie is zeer dunbevolkt en je komt tijdens je roadtrip door Namibië dan ook weinig andere mensen tegen. De uitgestrekte landschappen, enorme zandduinen, traditioneel levende stammen en safariparken zijn slechts enkele redenen om Namibië te bezoeken. En hoe kun je dit nu beter doen dan met een 4×4? Een selfdrive Namibië is dan ook echt een aanrader! Deze route voor een roadtrip brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van Namibië. 

Etosha National Park 2

Start van je roadtrip Namibië: Windhoek

De hoofdstad van Namibië heeft een van de mooiste Nederlandse namen van de wereld wat mijn betreft: Windhoek. De stad bevindt zich nagenoeg in het midden van het land. Met een inwonersaantal van net boven de 300.000 is het de grootste stad van het land. Het voelt echter meer aan als een groot dorp. Je ziet wel meteen de Duitse invloed terug in de gebouwen, de gerechten op de menu's en de grote kerk. Het centrum is kleinschalig opgezet met een serie winkels en restaurants, zeker voor Afrikaanse begrippen is het een aardig centrum. Het is voor velen het start- en eindpunt van een selfdrive roadtrip door Namibië. Dit vanwege de aanwezigheid van de internationale luchthaven. Meer dan een paar uur in de stad doorbrengen is voldoende. 

Windhoek

Met 4×4 huurauto van Mariental naar Quiver Tree Forest

De aantrekkingskracht van Namibië is de uitgestrektheid van het land. Zodra je de stad achter je hebt gelaten begin je te beseffen hoe groot het land is. Het is dan ook superhandig (en leuk!) om Namibië per selfdrive met 4×4 te verkennen. Wanneer je met je huurauto in zuidelijke richting rijdt, wordt het landschap steeds meer dor en woestijnachtig. Onderweg rijd je door enkele dorpen, waaronder Mariental. Dit dorp heeft niet alleen een Duitse naam, ook de vakwerkhuizen geven weg dat de Duitsers hier een tijd lang de dienst uit hebben gemaakt.

Giants Playground

Keetmanshoop is één van de grotere dorpen in het zuiden waar je langs komt tijdens je seldrive Namibië. In de buurt van het dorp zijn twee interessante bezienswaardigheden van Nambië: Quiver Tree Forest en Giants Playground. Beginnend met de Giants Playground, dit is een gebied met bijzondere rotsformaties. De naam is heel toepasselijk gekozen omdat het inderdaad lijkt alsof de rotsformaties zijn ontstaan door reuzen die de rotsen hebben gebruikt als een soort van lego stenen. Er loopt een wandelpad doorheen dat je kunt volgen

giants playground namibie bezienswaardigheden

Kokerboom in Quiver Tree Forest

Op een kleine 5 km afstand van Giants Playground ligt Quiver Tree Forest. De naam van het park komt van de Quiver Tree, wat ‘kokerboom' betekent. De naam kokerboom heeft de boom te danken aan zijn holle takken. Het zijn allemaal uitstekende kokers, waarin de lokale Bosjesmannen (San) hun pijlen bewaren. Ook hier kun je een korte wandeling maken. Vanwege de afstand vanaf Windhoek kom je op je roadtrip in de namiddag aan. De ondergaande zon in combinatie met de kokerbomen en het omliggende landschap zorgen voor prachtige foto's. Zo heb je gelijk aan het begin van je roadtrip door Namibië gelijk twee prachtige bezienswaardigheden te pakken op één dag. 

Quiver Tree Forest

Fish River Canyon: een van de grootste canyons ter wereld

Iets dat de meeste mensen niet weten, is dat één van de grootste canyons ter wereld zich in Namibië bevindt, de Fish River Canyon. De canyon is circa 160 km lang en op sommige punten tot wel 27 km breed. De canyon is vernoemd naar de Fish rivier die gedurende millenia tot op een diepte van 550 m de canyon heeft uitgesleten. De rivier stroomt niet het gehele jaar door, maar er is altijd iets van water aanwezig. In een woestijngebied als dit van cruciaal belang voor de flora en fauna. Er zijn een aantal uitzichtspunten die een beeld geven van de canyon. De omvang van het geheel besef je eigenlijk nooit helemaal. Hiervoor moet je naar beneden lopen. Je kunt tijdens je selfdrive Namibië een trekking maken in het gebied. Dit is alleen mogelijk in onze zomermaanden. Dit in verband met extreme hitte (tot 50 graden) of hoge waterstand op andere momenten in het jaar. De trekking van 88 km duurt circa vijf dagen.

Fish RIver Canyon

Vervolg je selfdrive Namibië door het Sperrgebiet

Via de dorpen Goageb en Aus vervolg je je roadtrip Nambibië in westelijke richting door het ‘Sperrgebiet’. Het Duitse woord voor verboden gebied slaat op een regio van 26.000 km2 (m.a.w. de helft van Nederland) dat, zoals de naam doet vermoeden, verboden toegang is. De reden van het verbod komt door de diamanten die hier sinds begin 1900 worden gevonden. Er werd een mijndorp gebouwd in het gebied, genaamd Kolmanskop, dat in haar hoogtijdagen door vele mijnwerkers werd bewoond. Het dorp werd in typische Duitse stijl gebouwd en voorzien van alle gemakken van bioscoop tot eigen kegelbaan!

Sperrgebiet

Spookstadje Kolmanskop

Toen de mijnbouw afnam en er een rijker diamantengebied verder naar het zuiden werd ontdekt, werd het dorp verlaten. Het is nu een spookstadje dat langzaam wordt ‘overgenomen’ door het zand. Dit zorgt voor prachtige plaatjes, waardoor het een van de populaire bezienswaardigheden is geworden onder reizigers die de plek aan doen tijdens een selfdrive Namibië met 4×4. Je hebt er wel een vergunning voor nodig, omdat het zich in het Sperrgebiet bevindt. Iets verder ten westen leeft een kudde wilde paarden. Niemand weet exact waar ze vandaan komen, maar het verhaal gaat dat een aantal paarden van Duitse officiers is ontsnapt en dat dit de start is geweest. Overnachten kun je vervolgens in Aus. Dit dorp ligt net buiten het verboden gebied.

kolmanskop, namibie selfdrive 4x4

Sossusvlei en Deadvlei, de bekendste bezienswaardigheden van Namibië

De Kalahari woestijn is één van de grootste woestijnen ten zuiden van de evenaar en een zeer groot deel van deze woestijn bevindt zich in Namibië. Dit houdt in dat er overal zand is, waar je ook kijkt. Dit zorgt, in combinatie met de wind, voor torenhoge zandduinen. Een aantal van de bekendste van deze duinen zijn te vinden in het Namib-Naukluft Nationale park, specifieker de Sossusvlei en Deadvlei. Misschien wel de meest bekende bezienswaardigheden van Namibië. Dit zijn beide witte klei-valleien omringd door dieprode zandduinen, tot meer dan 200 meter hoog!

sossusvlei namibie roadtrip

De dode bomen van de Deadvlei 

Eens in de zoveel tijd loopt de rivier de Tsauchab vol met water en krijgen de enkele bomen die in de vallei groeien het zwaar nodige water. Doordat de zandduinen door de wind verplaatsen werden de bomen in de Deadvlei afgesloten van deze zeldzame ‘overstromingen’. Doordat het klimaat zo droog is, zijn de bomen gestorven en zwartgeblakerd door de zon. Ze vergaan echter niet waardoor je een bizar landschap krijgt. Stel je rode zandduinen tot 300 meter hoog voor, witte klei grond, zwarte 900 jaar oude bomen tegen een strak blauwe lucht en je hebt een idee van hoe de Deadvlei er uit ziet. Een meer fotogeniek gebied zal je niet snel vinden. Alleen al daarom is een Namibië rondreis zo bijzonder!

Deadvlei

Van de Sossusvlei rijd je in noordelijke richting naar de tweede stad van het land, Swakopmund. Onderweg moet er gestopt worden in Solitaire. Een dorpje van niets, maar de ‘burgermeester’ heeft een eigen bakkerij waar je de beste Apfelstrüdel van de wereld kunt eten, tenminste dat claimen ze daar. Ik moet zeggen dat ze er niet ver vanaf zitten, maar misschien is het de setting die meehelpt.

Walvis Baai

Vanaf het dorp Walvis Baai gaat de weg langs de zee. Na zoveel dagen alleen maar zand en woestijn te hebben gezien, zou je haast vergeten dat er zoveel water bestaat. Walvis Baai is een enigszins beschutte baai waar een groot aantal vogels leeft, waaronder flamingo’s. De meeste reizigers verblijven twee nachten in Swakopmund of Walvis Baai om wat bij te komen van de lange ritten in van de roadtrip in het zuiden en de nog te komen ritten in het noorden van Namibië.

Walvisbaai

Verken de bezienswaardigheden van Namibië in en rond Swakopmund

Als één van plaatsen in Namibië een Duits karakter heeft, dan is het wel Swakopmund. Gelegen aan de monding van de rivier de Swakop is het een populaire vakantiebestemming. Er is ruime keuze in hotels en er zijn verschillende excursies en activiteiten die vanuit de stad worden georganiseerd. Wat dacht je van door de zandduinen racen op een quad, diepzeevissen, een helikoptervlucht maken of skydiven? Verder zijn er ook een aantal leuke restaurants en bars. Ben je op zoek naar ‘Kaffee und Küchen’ ben je tevens op de juiste plek. Met een beetje geluk spreekt de serveerster je zelfs in het Duits aan. Kortom, een leuke stop tijdens je selfdrive Namibië.

Wil jij Swakopmund en omgeving verkennen? Bekijk en vergelijk hier alle beschikbare tours en boek ze eenvoudig online. Lees ook onze tips voor de leukste bezienswaardigheden in Swakopmund.

Swakopmund

Checklist voor je roadtriop Namibië

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Selfdrive? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Namibië in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Ontdek het beste van Namibië. Vindde leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
Parkeren op het vliegveld? Boek voordelig een parkeerplaats op Schiphol.
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Kamperen bij de eenzame berg Spitzkoppe

Zoals eerder aangegeven is het landschap van Namibië zeer uitgestrekt. Iets wat je tijdens je selfdrive Namibië zeker zult ervaren! Er zit zeker glooiing in, maar echt hoge bergen zal je niet meteen vinden. Een uitzondering hierop is het gebied rondom de Spitzkoppe. Dit is een eenzame berg, meer dan 1700 meter hoog, die opeens opdoemt in het landschap. Het is waarschijnlijk een oude vulkaan die in verbinding staat met nog twee andere lagere eenzame bergen in de regio: Brandberg en kleine Spitzkoppe. De hoofdreden om hier te stoppen en te overnachten is vanwege de prachtige kampeerplekken. Onder het genot van een drankje bij het kampvuur kijken naar de ondergaande zon die de berg langzaam rood kleurt is een ervaring die je niet wilt missen tijdens je roadtrip door Namibië!

Spitzkoppe

Vervolg je selfdrive Namibië via Twyfelfontein

Langzaam maar zeker kom je verder naar het noorden richten het Etosha safari park. Maar eerst is er de stop en overnachting in de omgeving van Twyfelfontein. De naam van het dorp komt van de nabijgelegen bron die toch minder betrouwbaar bleek te zijn dan verwacht. Er zijn hier twee bezienswaardigheden van Namibië die een bezoek waard zijn.

Petrified Forest

De eerste is het Petrified Forest. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een versteend bos. Niet zozeer een bos dat werkelijk versteend is, maar fossielen van bomen meer dan 280 miljoen jaar oud. Door erosie zijn de fossielen bloot komen te liggen. Archeologen hebben zelfs twee nagenoeg volledige boomstammen gevonden van 45 meter lang. Op en naast de bomen groeien ook de Welwitischia planten. Deze planten worden ook wel levende fossielen genoemd, omdat ze tot 1500 jaar oud kunnen worden.

Rotstekeningen uit de prehistorie

De tweede bezienswaardigheid om te bezoeken zijn rotstekeningen niet al te ver van Twyfelfontein af. Het gaat om maar liefste 2500 verschillende tekeningen uit de prehistorie. De scenes gaan vooral over de jacht, de dieren en mensen van een stam. Het bijzondere aan de tekeningen is dat ze gegraveerd zijn, in plaats van getekend op de rotsen, wat meestal het geval is. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit nog steeds erg goed is, maar maakt het ook lastiger om de tekeningen te dateren.

Twijfelfontijn

Op safari in Etosha National Park, Namibië

Eén van de hoogtepunten voor veel mensen tijdens hun roadtriop door Namibië is een bezoek aan het Etosha National Park. Dit omdat het een park is met een grote variatie aan flora en fauna, waaronder veel van de grote Afrikaanse zoogdieren als olifanten, neushoorns, leeuwen, giraffes en meer. En je kunt hier dus op safari! Een bezoek aan Etosha is minimaal twee overnachtingen waard. In het park zijn drie plaatsen waar je mag overnachten. Dit zijn Camps met beschermende omheining die het wild buiten de deur houden. Hoewel we zelf ’s avonds regelmatig (ongevaarlijke) jakhalzen over de camping zagen lopen.

Is het je eerste safari, lees dan ook onze tips voor je eerste safari in Afrika.

Selfdrive safari met je 4×4 huurauto

Wanneer je georganiseerd door Namibië reist, neemt je gids je mee door het park en weet vaak de mooiste plekjes te vinden. Reis je per huurauto dan kun je zelf door het park rijden op zoek naar het wild. Ook daarvoor is een 4×4 selfdrive Namibië ideaal! Olifanten, beide soorten neushoorns, giraffen, zebra's, springbokken en impala’s zijn te zien in het park. Van de roofdieren zijn er leeuwen, cheeta's, hyena's, luipaarden en zelfs honingdassen te vinden.

Etosha National Park 3

Eén van de meest herkenbare delen van het park is de zoutpan aan de noordkant. De zoutpan is 120 bij 50 km. Een eigenlijk niet te bevatten formaat wanneer je er op staat, een oneindige horizon.

Etosha Zoutpan

Eindig je seldrive Namibië op het Waterberg Plateau

De laatste stop tijdens onze selfdrive Namibië, voordat we weer terug naar Windhoek reisden, was het Waterberg Plateau. Onderweg vanuit Etosha passeer je Grootfontein waar, met een gewicht van 66 ton, de grootste meteoriet van de wereld te vinden is.

Meteoriet

Waterberg Plateau National Park

Het Waterberg Plateau national park ligt in het noordoosten van het land. Opgericht in 1972 beschermt de hoogvlakte zeldzame dieren, zoals sabel antilopen en zwarte en witte neushoorns. Het plateau steekt tot 200 meter boven het omliggende gebied uit. Je kunt er prachtige wandelingen maken, waarbij je afwisselend over de hete vlakte loopt om vervolgens weer af te dalen in de smalle canyons gevuld met water en dieren. Een prima plek als laatste stop tijdens je roadtrip Namibië.

Waterberg Plateau

Auto huren voor een 4×4 Selfdrive Namibië 

Rondreizen door Namibië kan in wezen op twee manieren. De eerste manier is met een georganiseerde groepsreis met eigen gids in een voertuig. De tweede optie is om een auto te huren en per selfdrive Nambië te verkennen. Beide zijn prima en veilig, net wat de persoonlijke voorkeur heeft en bij het budget past.

Een auto huren voor je Selfdrive Namibië kan ter plekke, maar je kunt hem natuurlijk ook van tevoren regelen. De auto staat dan voor je klaar bij aankomst op het vliegveld in Windhoek. Wel zo makkelijk! Een aanrader voor het huren van je 4×4 auto is Sunnycars. Hier huur je all-inclusive, dus ook je verzekering zit bij de prijs inbegrepen. Zo weet je zeker dat je niet voor extra, onverwachte kosten komt te staan. Liever de allergoedkoopste? Kijk dan eens bij Rentalcars

Vind hier een huurauto >>

Tips voor het huren van een auto voor je roadtrip Namibië 

Bij het huren van een auto in Namibië, zijn een paar tips waar je op moet letten:

1. Huur een auto die hoger op de wielen staat

Veel van wegen in Namibië bestaan uit gravel en hoewel goed onderhouden kunnen ze wel hobbelig zijn. Een hogere auto heeft vaak betere vering en dus minder last van de hobbels. Daarbij komt dat hogere auto's minder last hebben van opspattende stenen die tegen de ruiten aankomen en deze vervolgens beschadigen.

2. Let goed op of de verzekering bij de autohuur schade aan de banden, onderkant en ruiten dekt

In het verlengde van de vorige tip, gravelwegen bestaan uit stenen die gemakkelijk op kunnen spatten en je ruiten kunnen beschadigen. Standaard of zelfs bij meer volledige verzekeringspakketten is glas en banden niet meeverzekerd. Zoek dit goed uit, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

3. Denk erover na of je een satelliettelefoon mee wilt nemen/huren

Zoals een aantal keren naar voren kwam, is Namibië erg uitgestrekt. Dit houdt in dat je tijdens een selfdrive Namibië grote afstanden aflegt door een woestijngebied, waarbij je dagelijks maar weinig andere mensen tegenkomt. Krijg je om wat voor reden dan ook pech met de auto en kun je het zelf niet oplossen, moet je iemand kunnen bellen. Mobiel bereik is minimaal buiten de steden en een satelliet telefoon is dan de enige vorm van communicatie. Iedere autoverhuurmaatschappij in Namibië biedt huur van een dergelijk telefoon aan. Dit is voor je veiligheid dus wel aan te raden.

Georganiseerd door Namibië reizen 

Er zijn diverse reisorganisaties die rondreizen door Namibië aanbieden. Wil je wel graag georganiseerd door Namibië reizen, maar wil je dit niet in een groep doen? Dan kunnen we 333 travel aanraden. Deze reisorganisatie biedt zowel volledige (selfdrive) rondreizen als zogenaamde bouwstenen aan, waarmee je je eigen reis samen kunt stellen. Je reist dus wel individueel met een 4×4 huurauto door Namibië, maar hoeft hiervoor niet alles zelf uit te zoeken en te boeken. Ideaal dus als je een individuele rondreis door Namibië wilt maken, zonder al teveel tijd kwijt te zijn het uitzoeken en regelen van de reis. 

Bekijk hier het aanbod voor Namibië >>

Sossusvlei 3

Overnachten in Namibië 

Er is volop keuze aan accommodaties in Namibië. Dit is van eenvoudige campings tot zeer luxe lodges op exclusieve locaties. De accommodaties beperken zich wel tot specifieke locaties en rondom de bezienswaardigheden van Namibië. Bedenk dus van tevoren goed in wat voor type of niveau accommodatie je wilt verblijven. Dit heeft namelijk invloed op de mogelijke reisroute die je kunt nemen. Vooruit boeken van je accommodatie is dus aan te raden. Ook kun je ervoor kiezen om een tent en kampeerspullen mee te nemen tijdens je selfdrive Namibië, zodat je ook kunt gaan kamperen.

Door ons geselecteerde accommodaties voor Namibië

Lodge
Emanya lodge
ETOSHA/ NAMUTONI | Schitterende lodge bij Etosha national park, waarvandaan je safari's kunt maken. Een prima plek om jezelf te trakteren!
Lodge
Sossusvlei Lodge
SOSSUSVLEI/ SESRIEM | Zeer luxe lodge gelegen in de Sossusvlei. Een mooier uitzicht vanuit je bed ga je niet krijgen!
Appartement
Be-still Accommodation
SWAKOPMUND | Leuk, betaalbaar appartementje in Swakopmund. De perfecte uitvalsbasis om het stadje en strand te verkennen.

Combinatie rondreis Namibië en Zuid-Afrika

Er zijn een aantal vluchtmogelijkheden vanuit Europa naar Windhoek. De meeste daarvan hebben echter een overstap in Kaapstad. Veel reizigers combineren een roadtrip Namibië dan ook met een paar dagen Kaapstad en/of de Tuinenroute Zuid-Afrika. Ben jij ook van plan om deze selfdrive Namibië met een bezoek aan Zuid-Afrika te combineren? Lees dan ook onze tips voor Kaapstad of bekijk deze route door het iets minder toeristische Golden Gate Highlands in Zuid-Afrika.

Meer inspiratie voor Afrika? Lees hier al onze Afrika blogs.

Ook reizen in Afrika? Regel het zelf óf boek een georganiseerde rondreis!

Wil je je rondreis in Afrika zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

1 comment

Add yours
  1. mirella

    Prachtige route! Is het veilig om zelf door Namibië te reizen?
    Hoeveel dagen heb ik nodig voor deze route door Namibië?
    En is het eenvoudig om een 4×4 te huren met tent op het dak?

+ Leave a Comment