Rondreis Marokko: ruige bergen, uitgestrekte woestijn en keizerlijke steden


Marokko is een prachtig en divers land dat zich uitstekend leent voor een roadtrip. Een rondreis door Marokko is erg afwisselend, van miljoenen steden tot uitgestrekt woestijngebied en van de hoge bergen van de Atlas tot aan zonnige stranden. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar Marokko heeft dat allemaal. Marokko ligt in het noorden van Afrika. Dit klinkt heel ver weg en slecht toegankelijk, maar in drie of vier uur vliegen vanaf Amsterdam ben je al in Marokko. Het is heel makkelijk om in dit Noord-Afrikaanse land een auto te huren en op avontuur te gaan. In dit artikel delen we de leukste bezienswaardigheden voor een toffe en gevarieerde roadtrip in Marokko.

Begin je rondreis Marokko in keizerstad Fez

Vanuit Nederland kun je op verschillende steden vliegen, bijvoorbeeld naar Casablanca, Marrakech of Agadir. Vanaf Eindhoven kun je ook rechtstreeks naar de  keizerstad Fez vliegen. Fez is de oudste stad van het land en gesticht in 789. De stad is UNESCO werelderfgoed en het oude deel is nog steeds volledig ommuurd. Zodra je binnen de stadsmuren bent, merk je al snel dat het een groot labyrint van straten, steegjes en pleinen is. Wat is er nu leuker dan hier te verdwalen? Overal waar je bent zie je winkeltjes, eethuisjes en kleine markten. Mix dit met de vele musea, tombes en moskeeën en je snapt waarom je hier zeker een paar dagen kunt vertoeven. Een heerlijke stad om je roadtrip en Marokko rondreis te beginnen.

uitzicht op Fez

Bezoek de leerlooierijen bij Wadi Fes

Huur een auto en begin je Marokko roadtrip met een bezoek aan de leerlooierijen bij de rivier Wadi Fes. De tradities rondom deze looierijen gaan duizenden jaren terug. Je kunt bij bezoek het hele proces zien van de aankomst van de dieren tot en met de producten die van het leer worden gemaakt. Er zijn volop winkels waar jassen, schoenen en tassen gekocht kunnen worden. In de verfbaden krijgt het leer een kleurtje. De gebouwen rondom deze baden liggen hoger, dus vanaf de balkons heb je een mooi uitzicht op de drukte beneden.

Leerbewerking Fez

Vervolg je roadtrip naar de Romeinse ruiïnes Volubilis

Op iets meer dan uur rijden van Fez zijn de ruïnes van Volubilis te vinden. Volubilis is door de Romeinen gesticht in het jaar 3 voor Christuts en bleef tot de 8ste eeuw na Christuts een belangrijke stad. Vandaag de dag staat er niet veel meer overeind. Een deel van de stenen is gebruikt om Meknes mee te bouwen. Er staan nog wel een aantal poorten en een deel van de Basiliek rechtop. Zeker de ‘hoofdlaan’ met aan beide kanten kolommen is erg indrukwekkend. Je ziet de Romeinen er nog zo lopen. Hier een daar zijn ook nog een aantal originele mozaïeken te vinden, zoals in het voormalige badhuis.

Volubilis basiliek

Struin door de souks van keizerstad Meknes

Een klein stukje rijden van Volubilis ligt Meknes, een goede tweede stop tijdens je Marokko rondreis. Meknes is één van de andere vier keizerlijke steden van Marokko. De stad is eigenlijk altijd overschaduwd door de zusterstad Fez, maar is zeker een bezoek waard. De souks en grote moskee springen er uit. De persoon met de meeste invloed op de ontwikkeling van de stad was Moulay Idriss. Deze sultan heeft veel paleizen, moskeeën en andere interessante gebouwen laten bouwen. Zijn eigen mausoleum is een ook indrukwekkend gebouw met prachtige bogen, kolommen en mozaïek in de welbekende Marokkaanse stijl.

Meknes

Checklist voor je roadtrip Marokko

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden voor Marokko in onze travelshop
Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen door Marokko? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Marokko in huis

Waan je op 4000 meter hoogte in het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte heeft bergen met pieken tot zo’n 4000 meter hoogt. Je kunt hier geweldige trekkingen maken. Het is wel aan te raden om met een gids te gaan, want de paden zijn niet altijd even duidelijk. En wist je dat je in de winter ook kunt skiën in het Atlasgebergte? In de dorpen Ifrane en Oukaïmden zijn enkele pistes te vinden. Verwacht geen Alpen, maar mocht je plannen hebben om tussen januari en maart naar Marokko te gaan dan behoort skiën dus tot de mogelijkheden. Reizen in Marokko is gemakkelijk en het rijden ook. De weg van Fez naar het zuiden is ruig, maar ook rustig. Je rijdt door een bijzonder uitgestrekt landschap afgewisseld met bergpassen en ravijnen. Het dorp Midelt is een prima plek om te stoppen voor de nacht.

Onderweg Marokko III

Overnacht in de Sahara woestijn, een bijzonder hoogtepunt van een Marokko rondreis

Bij een rondreis Marokko mag een bezoek aan de woestijn natuurlijk niet ontbreken. Merzouga is één van plaatsen van waaruit de Sahara redelijk goed toegankelijk is. Vanuit Midelt is het een halve dag rijden. Wanneer je op tijd vertrekt, ben je op tijd om in de namiddag nog mee te kunnen met een dagexcursie of overnachting in de woestijn.

Je kunt overnachten in één van de kasbahs (woestijnfort) in Merzouga. Leuker is het om te verblijven in de woestijn zelf. Je neemt plaats op een dromedaris en rijdt in een caravaan achter elkaar aan de woestijn in. Zandduin op en zandduin af, voordat je het weet zie je alleen nog maar zand en de dromedaris voor je. Na een kleine twee uur gehobbeld te hebben op de dromedaris zegt je lichaam dat je klaar bent om af te stappen. Net als je dat punt hebt bereikt, komt het Berber tentenkamp in zicht. Je overnachtingsplek voor die nacht. Het tentenkamp bestaat uit een serie van lage, maar brede tenten, zodat deze beter bestand zijn tegen de elementen. Ze staan in een cirkel, zodat een soort van muur ontstaat die beschermt tegen opwaaiend zand. Er wordt een waar feestmaal klaargemaakt en na een avond met Berber muziek en sterke verhalen van de gidsen en andere toeristen is het tijd om naar je tent te gaan. Het is dan inmiddels flink afgekoeld en je acht dekens tellende bed is heerlijk warm. Een bijzondere ervaring om in een woestijn te slapen en het is zeker een hoogtepunt van je rondreis in Marokko.

Sahara CaravaanSahara Tentenkamp

Rijd door de indrukwekkende bergkloof Dades Gorge Todra Gorge met wanden van 300 meter

Het zuidoosten van Marokko ligt op het scheidingsgebied van de Atlas en de Sahara. In dit gebied komen de bergen en woestijn bij elkaar. De stenenwoestijn wordt op verschillende plaatsen onderbroken door oases. Hier staan talloze dadelpalmen die zorgen voor wat groen en de nodige schaduw. De bergen zijn echter hier en daar zo uitgesleten dat er kloven zijn ontstaan. Twee van deze bergkloven zijn met de auto toegankelijk: De Todra Gorge en de Dades Gorge. De meest indrukwekkende van deze twee is de Todra Gorge. Aan beide kanten van de weg schieten de wanden 300 meter recht omhoog. Op haar smalst liggen de wanden slechts enkele meters uit elkaar. Vanuit deze kloof kun je enkele trekkingen maken, de bergen in gaan of de Tinerhir vallei in. De Dades kloof doet niet veel onder voor de haar concurrent, maar deze kloof is minder smal. De weg naar de Dades kloof is daarentegen wel weer  indrukwekkender. Hij loopt langzaam naar boven en dichtbij de top bevindt zich een hotel. Wanneer je hier verblijft heb je een adembenemend uitzicht over de bergkloof.

Todra Gorge I Todra Gorge II

Onze aanraders voor accommodaties tijdens je roadtrip Marokko

Door ons bezocht
Berber tent
Nomad Bivouac
MERZOUGA | Verblijf in een traditionele Berber tent omringd door zandduinen. 's Avonds kun je genieten van live muziek en heerlijk eten
Door ons bezocht
Hotel
Hotel Babylon Dades
DADES GORGE | Eenvoudige kamers, maar met ligging op het hoogste punt van de Gorge een mooie locatie met schitterend uitzicht vanaf balkon.
Door ons bezocht
Kasbah
Hotel Dar Es Salam
SKOURA | Overnacht in een schitterende, traditionele kasbah. Smaakvol ingericht en goede locatie om de oase van Skoura te verkennen.

Wandel tussen de palmbomen in de Skoura oase

De volgende stop tijdens je rondreis Marokko is Skoura oase. Dit is geen cliché oase met een kleine vijver die omringd wordt met palmbomen middenin een zandwoestijn, maar het komt in er wel dicht in de buurt. Skoura is een klein, slaperige dorpje gelegen in een groene vallei waar volop palmbomen groeien en meerdere kasbahs staan. Als je een echte oase wil verkennen, is Skoura de idale plek. Een lokale gids kan je meenemen in de wirwar van palmbomen, irrigatiekanalen en gewassen om je alles te laten zien. Vanaf het dakterras van één van de kasbahs kun je, onder het genot van een sterk kopje koffie, genieten van al het groen in de woestijn.

Overnacht in een kasbah tijdens je Marokko roadtrip

Overnachten in een kasbah kan in Skoura, een unieke verblijfplaats. Een kasbah fungeerde vroeger als een soort van verstrekt paleis of fort. Een plek om te ontsnappen aan aanvallen en koud weer. Het zijn flinke gebouwen, vaak met vier torens, smalle ramen en rijkelijke decoratie. De stenen waar de kasbah mee gebouwd zijn, komen van de omliggende grond gemixt met water en soms stro. Dit zorgt ervoor dat ze opgaan in de omgeving. Er zijn tientallen ruimtes in een kasbah. Elke ruimte dient een ander doel, van stal tot slaapkamer. Bezoek tijdens je rondreis door Marokko zeker een keer een kasbah. Nog leuker is het om een keer te overnachten in zo’n typische Marokkaanse woestijnfort.

UItzicht SkouraSkoura Kashbah II

Waan je een filmster in de Atlas filmstudio bij Quarzazate

Het leuke van rondreizen in Marokko met een auto is natuurlijk dat je kunt stoppen wanneer je wilt. Ben je een filmliefhebber? Dan is een stop in Quarzazate een must. In dit stadje bevinden zich maar liefst twee filmstudio’s.  De Atlas film studio is leuk om te bezoeken. Hier kun je over filmsets lopen van bekende en minder bekende films. Een bizarre ervaring om het ene moment in ‘Tibet’ te lopen en het volgende moment in een set die Jeruzalem voor moet stellen. Een aantal bekende films die in de omgeving van Quarzazate zijn opgenomen: Babel, Sex and the City 2, The Mummy en Gladiator. Een ander dorp dat zelf regelmatig onderdeel is geweest van films is Ait Ben Haddou. Ook dit UNESCO dorp is een stop tijdens je Marokko rondreis meer dan waard. Het is een opeengepakte verzameling van kasbash die je zonder gids eenvoudig zelf kunt verkennen.

Via haarspeldbochten naar de laatste bestemming van je Marokko roadtrip: Marrakech

De echte rit richting Marrakech begint vanaf Quarzazate. De Atlas moet namelijk nog een keer bedwongen worden. De Tizi-n-Tichka bergpass brengt je tot 2260 meter hoogte. Voornamelijk de rit naar beneden bestaat uit een groot aantal haarspeldbochten, waarbij je om de paar meter eigenlijk wil stoppen voor een foto.

Film Studio Quarzazatebergpas Marokko

Sluit je Marokko rondreis af in de bruisende stad Marrakech

Eén van de bekendste steden van Marokko is toch wel Marrakech. In deze reisroute is Marrakech de laatste stop in je Marokko roadtrip. Marrakech is  vanwege haar ligging sinds de stichting in 1062 één van de belangrijkste steden van het land. Om het status te geven heeft iedere heerser zijn stempel op de stad gedrukt met de bouw van allerlei prachtige gebouwen. Marrakech is meer dan de oude stad, maar als toerist is het ommuurde deel het meest interessant en één van de belangrijke bezienswaardigheden van Marokko. De oude stad is opgedeeld in een aantal delen zoals het joods kwartier, Gueliz en de souks.

Verdwalen in de Medina

Verreweg de leukste activiteit in Marrakech is om simpelweg te verdwalen in de oude stad. Je krijgt zo een kijkje in het dagelijks leven van de Marokkanen. Overal zie je winkeltjes, bakkerijen, slagers en noem maar op. Ben je op zoek naar de mooiste souvenirs stop dan zeker in de souks. Onderhandelen hoort erbij, maar je komt met de mooiste spullen thuis. Sluit de dag af met een diner bij één van de restaurants rondom het bekend Jemaa el-Fna plein. Na zonsondergang komt dit plein pas echt tot leven met slangenbezweerders, verhalenvertellers en straat verkopers. Marrakech is vrij groot en er is zoveel te doen dat ook een citytrip naar Marrakech alleen al een leuke reis op zichzelf is. Lees meer in ons artikel over de 15 leukste bezienswaardigheden van  Marrakech.

Slapen in een riad

Als je in Marrakech bent, slaap dan zeker één nacht in een riad. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin en het stamt af van het Arabisch woord voor tuin: ryad. Je hebt riads in verschillende soorten en maten, van ontzettend luxe hotels tot kleine familie hostels. Erg leuk om een keer te doen. Wil je vast wat inspiratie opdoen? Lees dan ons artikel over 25 sprookjesachtige riads in Marrakech.

Soukh MarrakechJemaa El Fana plein avond

Huur een auto voor je Marokko roadtrip

Een autohuren en een roadtrip Marokko maken is heel makkelijk. Op bijna alle vliegvelden in de verschillende steden, vind je verhuurbedrijven. Wil je geen rondreis maken, maar een ander ophaal- en afleverpunt kiezen, dan kan dat vaak tegen een meerprijs. Wil je bij aankomst zeker weten dat je direct in de auto kunnen stappen zonder gedoe? Regel dan je huurauto al voordat je naar Marokko gaat bij een gerenommeerd autoverhuurbedrijf zoals Sunny Cars. Dan weet je zeker dat je roadtrip Marokko goed van start gaat!

Verder reizen in Marokko

Marokko is dichtbij, anders, exotisch, lekker, veilig maar bovenal erg mooi. Zowel in de winter als de zomer kun je op veel plekken in dit Noord-Afrikaanse land terecht. Deze reisroute voor een rondreis Marokko richt zich vooral op het centrale gedeelte van Marokko, van Fez tot Marrakech. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden zijn die zeker het bezoeken waard zijn? Je kunt alle kanten op met een Marokko roadtrip. Ga bijvoorbeeld surfen in Taghazout in het zuiden van Marokko. Of reis juist naar het noorden, naar de blauwe stad Chefchaouen waar je perfecte Instagramfoto’s maakt en heerlijk kunt wandelen in de omgeving. Direct aan de overkant van Spanje, in het noorden van Marokko, ligt de populaire badplaats Tanger, waar je ook heerlijk op vakantie kunt.

Ook naar Marokko op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je reis door Marokko zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via Rentalcars, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je stedentrip vind je op GetYourGuide. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

+ There are no comments

Add yours