Rondreis Australië: Met auto en tent dwars door de Australische outback


‘The land down under’ staat voor velen hoog op de bucketlist. Zeker de Australische outback spreekt tot de verbeelding. Er zijn veel manieren om door Australië te reizen, wat dacht je van een rondreis Australië met een huurauto en een tent, dwars door de outback? Het is misschien wel de beste manier om de uitgestrektheid van de Australische binnenlanden beleven.

Kamperen Stuart Highway

Start je rondreis Australië in Melbourne

De op één na grootste stad van Australië is een aangename plek om een paar nachten te verblijven voor je begint aan de rondreis. Melbourne is één van de oudste steden, dit is terug te vinden in enkele historische gebouwen waar de leukste bars en restaurants in gevestigd zijn. Wat verder opvalt, is dat street art op vele plaatsen in de stad terug te vinden is. Zo is er een straat van voor tot achter compleet bedekt met graffiti. De stad heeft speciale verordeningen die straatkunst bevorderen.

Graffiti Melbourne 1

Melbourne is ook een prima plek om spullen in te slaan voor je rondreis door Australië. Het is een lange vlucht naar Australië met bagagebeperkingen en het is dus niet ideaal om al je kampeerspullen mee te nemen vanuit Nederland. Bij het Westfield Airpot West winkelcentrum, vlakbij de luchthaven, kun je zowel de huurauto voor je rondreis ophalen, als kampeerspullen inslaan die je niet uit Nederland mee hebt kunnen nemen. Tenten hebben ze daar niet, dus neem deze in elk geval mee vanuit Nederland.

Melbourne

Great Ocean Road

Vanuit Melbourne rijd je in zuidelijke richting naar de kust. Hoewel de Great Ocean Road officieel pas later start is de weg vanaf Torquay al indrukwekkend. De B100 slingert langs de kust en volgt de ruige zee. De weg passeert een aantal leuke dorpen, vaak met een camping aan zee. De natuur is prachtig! Neem het Great Otway National Park. Stop bij de Maits Rainforest Walk voor een korte wandeling door een echt regenwoud.

Otway National Park

Een stuk verder is de afslag naar de vuurtoren een absolute aanrader. Niet zozeer vanwege de vuurtoren, hoewel die er mooi ligt, meer vanwege koala’s. Onderweg naar de kust toe namelijk heb je grote kans om koala’s in de bomen te zien. Met geluk komen ze zelfs naar beneden om van boom te wisselen.

Koala

De Twaalf Apostelen

De Great Ocean Road is toch vooral bekend vanwege de Twaalf Apostelen, vaak gebruikt in promotiemateriaal voor reizen naar Australië. Dit zijn acht (geen twaalf dus) kalkzandsteenrotsen die in de branding van de ruige Indische Oceaan staan. Het is een toeristische plek, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De Twaalf Apostelen zijn niet de enige dergelijke rotsformaties langs deze kust. Stop ook bij formaties genaamd London Bridge, The Grotto of de Lochand Gorge. Ze zijn allemaal verschillend, maar hebben gemeen dat de zee meedogenloos op de formaties inbeukt. Dit zorgt ervoor dat eens in de zoveel tijd één van de formatie instort.
Er zijn vervolgens verschillende wegen richting Adelaide. De mooiste daarvan is die langs de kust. Je passeert zo nog een aantal nationale parken waarbij je bij The Coorong verwelkomd wordt door pelikanen in grote getalen.

Twaalf Apostellen

Checklist voor je rondreis Australië:

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Visum nodig? Check hier de actuele informatie
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis

Adelaide

De stad Adelaide is niet de meest interessante plek van het land. De ligging in glooiende heuvels is wel goed gekozen. Er is echter niet veel te doen of te beleven in de stad zelf. Het dichtbij gelegen Kangaroo Island is wel een bezoek waard. Hier leven, zoals de naam al doet vermoeden, kangoeroes. Er gaan regelmatig veerboten van en naar het eiland. Op de heuvels rondom de stad zijn wijngaarden te vinden waarvan je er ook een aantal kunt bezoeken. Ook zijn er een aantal kleine dierenparken te vinden waar je van dichtbij bekende Australische dieren kunt zien zoals de kangoeroe, emoe, koala en met veel geluk een vogelbekdier.

Kangoeroe

Flinders Ranges & Coober Pedy

Vanaf Adelaide gaat de weg vanaf nu vooral in noordelijk richting. Een rit meteen de outback in is vanaf Adelaide in één keer te ver. Een prima stop is in de Flinder Ranges. Dit is een overgangsgebied van kust naar outback. Hier kun je vast wennen aan de hitte, droogte en het kale landschap. Het is een berglandschap dat 540 miljoen jaar oud is. Ondanks dat het een woestijnlandschap is, leven er volop planten en dieren. Je kunt er spectaculaire wandelingen maken en mocht je niet in een tent willen slapen is er ook volop keuze om te verblijven in een ‘station’. Dit is de Australische variant van een ranch.

Outback

Picknicken tussen de kangoeroes

Twee interessante vogels die in het gebied voorkomen zijn de kookaburra en een soort roze kakatu. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit beide extreem luidruchtige vogels zijn. Luid genoeg om je vroeg in de ochtend de stuipen op het lijf te jagen wanneer ze net boven je tent dienen als wekker. Ga ook zeker een keer picknicken in het gebied. Kies een rustige plek, wat meer van de weg af. Geniet van de warme wind, het oranje landschap en wanneer je rustig genoeg blijft, wilde kangoeroes die steeds dichterbij durven te komen.

uitzicht tijdens piccknick

Tussenstop: Woomera

Port Augusta is waar je de keuze hebt: rijd je naar het westen, richting Perth, of naar Darwin in het noorden. Voor de outback kies je de noordelijke optie en verlaat je voor je gevoel de bewoonde wereld. Het landschap verandert ook niet heel geleidelijk, het is al vrij snel eindeloos, kaal, heet en licht overweldigend. De gedeelde stemming in de auto is al snel ‘moet ik hier de komende tijd door heen rijden’? Het doel vandaag is Coober Pedy, maar maak zeker een stop bij Woomera. Het dorp stelt weinig voor maar is onderdeel van de grootste wapentestlocatie in de wereld. Een gebied driemaal zo groot als Nederland (!) wordt gebruikt om verschillende wapens te testen. Dit is echter niet een reden om te stoppen, misschien zelfs een om juist niet te stoppen. Je stopt in Woomera voor het leuke luchtvaartmuseum!

Woomera

Het ondergrondse stadje Coober Pedy

Eén van de vreemdste stadjes moet toch wel Coober Pedy zijn. Het opaal mijnstadje ligt compleet verlaten van de wereld. Wat het stadje zo bijzonder maakt is dat het merendeel van de gebouwen ondergronds zijn. Huizen, een kerk maar ook hotels zijn onder de grond gebouwd. De reden is eigenlijk meteen duidelijk. Het is er HEET, op extreme dagen kan de temperatuur boven de 50 graden Celsius uitkomen. Omdat het een woestijn is kan het ’s nachts echter ook vriezen! Ondergronds wonen heeft het voordeel dat de temperatuur constant blijft. Bezoek tijdens je verblijft het Opaal museum dat verder ingaat op de geschiedenis van de mijnbouw en het stadje.

Coober Pedy

Ayers Rock | Uluru

Een hoogtepunt voor velen is een bezoek aan Ayers Rock ofwel Uluru. Vanaf Coober Pedy is dit circa 700 kilometer rijden. Een lange rit door niemandsland, zoveel uitgestrektheid heb je als Nederlander nog nooit gezien. Het vreemde is dat dit landschap zowel eentonig als interessant is. Om de tijd te doden bedenk je in de auto al snel spelletjes zoals ‘tel de tegenliggers’.

Stel je een vlak gebied voor zo ver het oog reikt. Plaats daar nu een rode rots in van 348 meter hoog waar je bijna twee uur over doet om omheen te lopen en je hebt een beeld van Ayers Rock. Van oudsher is dit een heilig gebied voor de lokale Aboriginals. Voor de lokale flora en fauna is de rots ook van cruciaal belang. Uluru zorgt voor schaduw en heeft hier en daar water, beide zorgen voor mogelijkheden om te overleven. Er leven daardoor een aantal unieke dieren in het gebied waaronder wallaby’s. Ga bij zonsopgang naar een speciaal daarvoor gebouwd platform en loop rond aan de voet van de berg. Onderweg zie je met wat geluk enkele dieren wegschieten wanneer je voorbij komt. Ook zijn er her en der (pre)historische Aboriginal plaatsen te bezoeken.

Uluru
Het is, op het moment van schrijven, mogelijk om de berg/rots te beklimmen. Vanaf eind 2019 is dit niet meer mogelijk, omdat het een heilige plaats is voor de Aboriginal bevolking werd dit ook altijd al afgeraden.

Olgas II
Op een kleine 25 kilometer van Uluru bevinden zich de Olga’s. Dit zijn vergelijkbare rotsformaties binnen hetzelfde nationale park. Stiekem zijn de Olga’s misschien wel mooier en interessanter om te bezoeken dan Ayers Rock.

Kings Canyon

Van Ayers Rock rijd je dezelfde weg terug richting de weg waar je vandaan komt. Er is één geasfalteerde afslag op de weg, neem deze en je komt uit bij Kings Canyon. Zoals de naam doet vermoeden is dit een canyon midden in de outback. Kings Canyon is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Er zijn een aantal routes uitgezet die je langs de hoogtepunten van het gebied voeren. De Canyon Rim walk is de beste route om de Kings Canyon te zien. Je loopt via de linkerwand heen, naar beneden, waar je in een kleine oasis uitkomt. Terug naar boven loop je via de rechterrand. Deze wandeling is slechts een paar kilometer, maar geeft een goed beeld van het landschap en de meer dan 600 soorten tellende flora en fauna. Als je hoogtevrees hebt kom dan niet te dicht bij de steile wanden.

Kings Canyon IIKings Canyon

Stewart Highway

De weg van Port Augusta naar Darwin heet de Stewart Highway. Deze weg is vernoemd naar de eerste Europeaan die Australië van noord naar zuid doorkruiste. De weg loopt dwars door de outback en is de belangrijkste weg voor je rondreis Australië. Zodra je bij Erldunda links afslaat en je Kings Canyon en Uluru achter je laat, is je eerste stop Alice Springs. Dit is de grootste stad in de outback en een prima plek om wat eten en drinken in te slaan. Na dagen in het ‘niets’ te hebben doorgebracht is het bijna fijn om weer wat beschaving te zien. Een supermarkt bezoeken is een interessante ervaring. Niet zozeer vanwege wat er verkocht wordt, maar meer de personen aan wie het wordt verkocht. Vanuit de gehele outback komen mensen hier spullen inslaan. Je zult dus mensen zien waarvan het lijkt alsof ze al jaren niet meer de outback uit zijn geweest.

Op de weg naar het noorden zijn een aantal plaatsen om te stoppen. Denk aan bijvoorbeeld Elliot waar een klein meertje te vinden is. Een stop bij de Daly Water pub is een absolute must. Een bizarre verzameling van… dingen. Je kunt hier ook nog eens prima eten en eventueel slapen. Bezoek ook Katherine Gorge waar je met een boot tussen de smalle rotswanden door kunt varen. Let op dat er vaste vertrekdata en uren zijn. Plan hier je bezoek omheen anders mis je letterlijk de boot.

Stewart Highway

Kakakdu & Lichfield National Park

Des te verder je noordelijk rijdt des te vochtiger wordt de lucht. Je merkt dat je de hete woestijn langzaam achter je laat. De parken Kakadu en Litchfield bevinden zich beide in het noorden niet al te ver van Darwin. Litchfield is een stuk kleiner dan Kakadu maar veel mensen vinden Litchfield mooier. Dit heeft vooral te maken met de vele watervallen in het park. Dit zijn watervallen waar je veilig kunt zwemmen zonder kans op krokodillen. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes uitgezet door het park heen om van dichtbij kennis te maken met al het groen.

LitchfieldLitchfield II

Krokodillentour

Kakadu National Park is een enorm park dat helaas niet het gehele jaar te bezoeken is. In het regenseizoen stromen de wegen over en zijn delen van het park onbereikbaar. Dit was het geval tijdens ons bezoek. Om toch iets van het park te zien besloten we een krokodillentour te doen. Hierbij stap je op een boot en vaar je de mangrovebossen in. Je krijgt zo een klein beeld van de het park. Het heet een krokodillentour omdat de gids tijdens de boottocht aas aan een vishengel in het water hangt. Hier komen vervolgens ‘Salties’ op af. Dit zijn zoutwaterkrokodillen die tot zeker 5 meter lang kunnen worden. Het is indrukwekkend om deze beesten van dichtbij te zien, een dergelijke tocht laat echter ook een bittere nasmaak achter. Het is en blijft wilde dieren voeren iets dat niet zou moeten. De vraag die overblijft, is dan ook moet je nu wel of niet een dergelijk tour doen?

Krokodil II

Darwin

Vernoemd naar Charles Darwin is het een gemoedelijke stad. De frisse zeewind zorgt voor een aangenaam klimaat en het heeft een aardig centrum met een aantal leuke restaurants. Een prima plek om de rondreis Australië af te sluiten.

+ There are no comments

Add yours