6x Rio de Janeiro zonder (veel) toeristen


Het is best een beetje lastig om te bedenken wat er allemaal te doen is in Rio de Janeiro, nadat je op grote hoogte het Christusbeeld en het Suikerbrood hebt bekeken, de kleurrijke trappen van Selaron hebt afgelopen en over Copacabana hebt gewandeld. De stad is inmens groot, maar echte toeristische attracties ontbreken een beetje. Daarom 6x het Rio van de Brazilianen, zonder al te veel buitenlanders en zonder de Braziliaanse prijzen.

Rio de Janeiro

1. Jardim Botânico

Brazilië is een tropisch land en dat zie je in Rio ook terug. De Nederlandse kamerplanten groeien hier gewoon buiten, en de bomen zijn zo groot en groen dat ze bijna boven de flats uitsteken. Maar wil je écht in een stukje tropen rondlopen? Ga dan eens naar Jardim Botânico, een stukje paradijs middenin deze gigantische stad. Deze botanische tuinen hebben alle planten en bomen die je verwacht in Brazilie. Je ziet bamboe-bomen die hoger zijn dan je je kunt voorstellen, en de laan van koningspalmen zorgen ervoor dat je je heel klein voelt. Maar het is vooral ook even een heerlijk plekje in de natuur om een paar uur rond te lopen en te picknicken, en de drukke stad achter je te laten.

Jardin Botanico - Rio de Janeiro

2. Het strand van Leblon

Copacabana heeft natuurlijk hét strand van Rio. Maar voorbij Copacabana liggen de wijken Ipanema en Leblon, met net zulke mooie stranden. Vooral Leblon is een stuk rustiger dan Copacabana, dus lig je niet opgepropt tussen de stringbikini’s. En ook hier komen ze aan de lopende band langsgelopen met kokosnoten, açai en andere hapjes, dus je hoeft niet meer van je handdoek af te komen, als je daar geen zin in hebt.

Strand van Leblon - Rio de Janeiro

3. Yogales op een rotsblok

Gratis sporten kan in Rio op heel veel plaatsen. Door de hele stad liggen goede fietspaden (huur een fiets!) en op de stranden staan publieke fitness-attributen. Maar ook groepslessen worden vaak gratis georganiseerd. Een beetje googlen doet wonderen, of goed netwerken met de locals. Ken je een woordje Portugees en weet je de basis van yoga? Bluf je dan op zaterdagochtend binnen bij de gratis yogales bovenop de Arpoador. Dit gigantische rotsblok aan het begin van Ipanema-beach is een schitterende locatie om je weekend in de luiden. Kun je na je les meteen de zee inspringen.

Yoga op het strand van Rio de Janeiro

4. De zondag op de boulevard

Heb je zaterdag een yogales gedaan en nog steeds energie over? Dan moet je ook zondag weer op de boulevard zijn. Langs de boulevard van Copacabana, Ipanema en Leblon loopt een drukke autoweg. Op zondag is de straat aan de boulevard volledig afgesloten voor motorvoertuigen en komt heel sportend Rio op de boulevard af. Lopen, rennen, op de fiets, met skeelers, skateboards: alles wat beweegt is er. Zelf niet zo sportief of je sportschoenen nog thuis? Dan is het al extreem goed vermaak om voorbijgangers te bekijken. Kokosnoot en camera erbij en je ochtend is gevuld.

Autovrije dag Rio de Janeiro

5. Taart bij het fort van Copacabana

Oke, ik geef toe dat je hier waarschijnlijk nog wel wat toeristen vindt. Maar het fort van Copacabana is zeker een bezoekje waard. Als een relatief nieuwe stad, is er nog niet heel veel historisch erfgoed. Het fort is één van deze historische bezienswaardigheden en zeker een bezoekje waard. Ik heb zelf weinig met kanonnen, het fort ging mij vooral om de locatie. Sta je op het dak van het fort, dan heb je een prachtig uitzicht over Copacabana en het Suikerbrood. Uitgewandeld? Ga dan op het terrein bij Colombo Teahouse zitten. Hier hebben ze de lekkerste taartjes en je zit op het mooiste plekje van de stad. Ga je er net voor zonsondergang zitten, dan zie je hoe de lichtjes van Copacabana en de omliggende favela’s langzaam ontsteken en het nachtleven van Rio begint.

Rio bij nacht

6. De hippiemarkt van Ipanema

De hippiemarkt bestaat al ontzettend lang op dezelfde plek in de wijk Ipanema. Inmiddels wel een stukje groter en met andere producten en sowieso genoeg te zien. Toeristen zijn er wel, maar vooral Brazilianen. Elke zondag is deze markt er en is de perfecte plek voor het kopen van je souvenirs. Je vindt er houtwerk, kleding, sieraden, kunst en nog veel meer. De markt is zo groot dat je er gemakkelijk een uur overheen kunt lopen. Veel op de markt is handgemaakt, dus je zal niet snel een tweede exemplaar van je souvenir terugvinden!

Hippie markt van Ipanama

Tekst: Sonja Uittenboogaard

Sonja reist in 192 dagen door Zuid-Amerika om 192 verhalen te verzamelen. Zo fietste ze ruim 1400 km door Brazilië en helpt ze hier de komende weken mee op een fruitplantage. Op haar website 192 dagen Zuid-Amerika kun je haar reis volgen en de interviews met locals lezen. Of volg haar op Facebook.

+ There are no comments

Add yours