Reisroute Panama in drie weken


Eigenlijk had ik nog geen enkele voorstelling bij Panama gemaakt voor ik het bezocht. Wij beiden niet. Het was voor ons de perfecte bestemming om elkaar te ontmoeten en een paar weken samen te werken. Voor mij, omdat ik al in Colombia was en langzaam omhoog wilde reizen naar Nicaragua. Voor Mirjam, omdat die wel wat zon kon gebruiken. Tja, als er dan ook nog eens een goedkoop ticket voorbij komt, is de keuze snel gemaakt. Mirjam sprong op het vliegtuig om mij in centraal Amerika te bezoeken. We hadden er zin in, maar wat we niet hadden verwacht is dat Panama ons zo ongelooflijk positief zou verrassen. Panama bleek over een paar paradijselijke stukjes aarde te beschikken, wat het de perfecte bestemming maakt voor een paar weken vakantie. Maar ook als onderdeel van je Zuid- of Midden Amerika reis.

reisroute-panama

San Blas eilanden

Geen woord is er gelogen wanneer de San Plas eilanden worden beschreven als het paradijs. De eilanden zijn, met hun ligging voor de Caribbische kust van Panama, een ideale tussenstop als je van Midden naar Zuid-Amerika of andersom reist. Maar ook als je alleen Panama aandoet zijn de paradijselijke bounty eilanden te bezoeken. Helder turquoise water vol gekleurde vissen en zeesterren. Onbewoonde eilanden met parelwitte stranden en wuivende palmbomen in de wind. Ja, ik schreef er al eerder over, San Blas is absoluut een bezoekje waard.

Panama-San-Blas-eilanden

Panama stad

Na een paar weken in Panama te hebben rondgebracht kan ik maar één conclusie trekken. Panama stad is niet te vergelijken met de rest van Panama. Een prachtig historisch centrum tegenover een moderne skyline. Een ‘urban forest’ tegenover grote shopping malls. En daarboven op een prima uitgaansleven, maken dat je je er prima kunt vermaken voor een dag of twee. Wat je kunt verwachten is een moderne stad vol hoge gebouwen. Een echt sfeervolle stad is het daarom niet en daardoor ook niet te vergelijken met de rest van het land dat vooral uit natuur bestaat, maar als je er dan toch bent, ga dan zeker even op verkenningstocht. Eerder gaven we al tips wat je in 24 uur kunt doen in Panama city.

Panama-city

Pacific coast: Playa Venau

Een bekende plaats aan de Pacifische kust  van Panama is het stadje Santa Cathalina dat met name bekend staat als schitterend snorkelgebied. Om nog wat meer van het land te ontdekken, maakten we een tussenstop in Playa Venau. Een plek die zo laidback bleek te zijn dat we nooit meer naar Santa Cathalina zijn gegaan! Playa Venau bestaat uit niets meer dan het fantastische Selina surf hostel en een paar restaurants. Een rustige baai met uitgestrekt strand en bijna iedere avond een schitterende zonsondergang. De golven zijn er prachtig, waardoor het plaatsje vooral populair is bij surfers. Selina hostels heeft hier een schitterend plekje gecreeerd, met gekleurde huisjes, een fijn zwembad en gave lounge plekken. Meer heb je als reiziger eigenlijk niet nodig en dat maakt deze plek tot een heerlijke tussenstop van een paar dagen. Om te surfen, of om keihard te chillen.

Panama-playa-venau

Boquete

Reizen bestaat uit het maken van keuzes. Vanwege geld of tijd. En om die laatste reden maakten wij de keuze niet naar Boquete te gaan. Toch mag dit stukje Panama niet in dit artikel ontbreken. We spraken met velen reizigers  over dit plaatsje middenin de jungle. Ben je op zoek naar een gevarieerde vakantie en wil je het regenwoud bezoeken, dan is Boquete de aangewezen plek hiervoor. Vanuit hier kun je talloze hikes maken door de jungle onder begeleiding van gidsen die het gebied kennen.

Bocas del Toro

Ondanks de paradijselijke San Blas eilanden, is Bocas del Toro de plek die Panama zo bijzonder maakt. Gekleurde huizen op palen. Eilandhoppen met de watertaxi. Prachtige stranden en mangrove bossen. Een jungle die uitkomt in het heldere water van de Caribische zee. Eilanden die op 5 minuten varen van elkaar liggen en toch allemaal een heel eigen karakter hebben. In Bocas kun je opgaan in het lokale leven en tegelijk genieten van de voordelen die het toerisme met zich meebrengt in de vorm van een gezellig uitgaansleven en een paar goede restaurants. Bocas del Toro is een absolute must in je Panama vakantie. En wanneer je erheen gaat trek dan zeker een paar dagen of zelfs een week uit om de verschillende eilanden te verkennen. Ook op het hoofdeiland Colón is genoeg te doen, maar wil je het echte Bocas ervaren stap dan op de boottaxi naar Bastimentos, Carinero of ga, gewapend met snorkelgear, voor een afternoon cocktail naar de Blue Coconut (open tot 18.00 uur) bij isla Solarte. Op Solarte vind je bovendien een uniek hostel wat je Bocas ervaring compleet maakt. Bambuda lodge bezorgt je gegarandeerd een bijzondere Bocas ervaring (ruim van tevoren reserveren noodzakelijk).

bocas-del-toro-Panama

Jouw eigen reisroute samenstellen

Breng je voor een paar weken een bezoek aan Panama of combineer je het land met een bezoek aan Costa Rica en wil je alles uit je reis halen wat erin zit? Dan is reizen middels zogenaamde bouwstenen een aanrader. Het land is prima zelf te bereizen, maar het kan soms omslachtig zijn om van A naar B te reizen. Wij reisden deels met Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel. Je kunt hier precies aangeven welke onderdelen je graag in je reis terug ziet. Zij stellen dan een individuele reis voor je samen, precies zoals jij het zelf wilt. Hierdoor hoef je tijdens je vakantie niet meer over transport en overnachting na te denken. Tijdens onze reis door Panama zagen we hier zeker de voordelen van in.

panama-reisroute-samenstellen

Onze favoriete producten bij deze reis

6 Comments

Add yours
  1. Sabine

    Leuk overzicht zeg en zulke mooie foto’s! Ik wil ook graag eens naar Panama. Hoop een keer te gaan voor en weekje of een lang weekend, en dan gewoon een mooi nationaal park meepakken ofzo. Ik heb van mensen hier gehoord dat het een heel mooi land is en stukken moderner dan omringende landen. Dus ben benieuwd!

    • Annemarie

      Het is zeker de moeite waard. Voor een korte trip zou ik echt voor Bocas del Toro kiezen. Veel reizigers die in omringende landen wonen doen dit voor een lang weekend. Panama-stad is inderdaad heel modern. De rest van Panama eigenlijk niet. Maar dat vind ik er juist zo mooi aan!

+ Leave a Comment