Reisroute: Nicaragua in drie weken


Denk je aan Latijns-Amerika, dan denk je aan vulkanen, regenwoud, koloniale steden en relaxte stranden. Je vindt al die elementen in bijvoorbeeld Costa Rica, maar ga je liever wat meer off the beaten track, dan is buurland Nicaragua een aanrader. Dit land is nog relatief onontdekt en in drie weken tijd kun je er een veelzijdige rondreis maken.

Dag 1-4: in de omgeving van Matagalpa

Reis vanaf het vliegveld van Managua direct door naar Matagalpa. Deze stad ligt in het hart van Nicaragua en hier ben je meteen van de gebaande paden af. In Matagalpa kun je een chocoladefabriek bezoeken, waar je ziet hoe organische chocolade wordt gemaakt. Ook een bezoek aan de koffieplantage van La Corona is een aanrader. Hier leer je alles over de productie van Fair Trade-koffie. Je kunt vervolgens via de historische stad Estelí naar Tisey Estanzuela Nature Reserve reizen. Dit natuurpark heeft een eco-hostel midden in de natuur, waar je relaxed kunt overnachten. Je kunt hier ook lokale dorpen bezoeken, waar mensen zelf kaas maken en organische groenten verbouwen. Natuurlijk zijn er ook prachtige hikes te maken, bijvoorbeeld naar de waterval La Estanzuela.

nicaragua markt

Dag 5-7: dwalen door Léon en vulkaanboarden

Reis door naar Léon, het culturele hart van Nicaragua. Léon is de stad van politiek, studenten, dichters en kunst. De vele pleinen en kathedralen, omringd door smalle straatjes met kinderkopjes, nodigen uit om uren doorheen te dwalen. Wil je meer actie? Beklim dan de actieve Cerro Negro. Je kunt helemaal naar de kraterrand lopen, wat een fantastisch uitzicht biedt over de kleurrijke ring van vulkanen rond Léon. Natuurlijk kun je weer naar beneden lopen, maar er is ook een avontuurlijke optie: vulkaanboarden. In dat geval neem je een houten bord, een soort snowboard, mee naar boven en zoef je de steile lava-flank van de Cerro Negro af.

Nicaragua

Dag 8: via de actieve Masaya naar Laguna de Apoyo

Nicaragua telt niet alleen tientallen vulkanen, maar heeft ook indrukwekkende kratermeren. De helderblauwe Laguna de Apoya is misschien wel de mooiste. Hier kun je lekker zwemmen en relaxen bij één van de hotels aan het meer. Heb je privé-vervoer, dan kun je onderweg naar het meer stoppen bij de Masaya-vulkaan, een actieve vulkaan die nog regelmatig uitbarst. Uit de enorme krater stijgen grote rookwolken en het is heel bijzonder om een blik in die borrelende diepte te werpen.

nicaragua ometepe

Dag 9-10: genieten van Granada

Granada, de oudste koloniale stad van het vasteland van Latijns-Amerika, is gelegen aan het Lago Nicaragua. Vanuit Laguna de Apoyo ben je er zo. In Granada voel je je snel thuis. De gekleurde huisjes, de prachtige kathedralen, het schitterende uitzicht over de omringende vulkanen: Granada is niet alleen sfeervol, er is ook veel te zien. De kloosters en kathedralen zijn een bezoek waard en als je even bij wilt komen, dan zijn er volop leuke terrasjes en restaurants te vinden in het gezellige centrum van de stad. Je kunt ook een boottocht maken over het Lago Nicaragua. In het meer ligt de archipel Las Isletas, bestaande uit 365 eilandjes. Het is leuk om hier langs te varen en talloze bijzondere vogels te spotten.

Nicaragua-granada

Dag 11-13: naar Isla de Ometepe

Vanuit het kleine havenplaatsje San Jorge vertrekt een paar keer per dag een ferry naar Isla de Ometepe, gelegen in het Lago Nicaragua. Dat dit een bijzonder eiland is, zie je al tijdens de overtocht. Twee enorme vulkanen doemen op aan de horizon: de Maderas en de Concepción. Isla de Ometepe bestaat uit deze twee vulkanen, met daartussen een strook land. Zet je voet op Isla de Ometepe, dan zet je een stap terug in de tijd. Hier vind je slaperige dorpjes, inwoners die hun paarden wassen in het meer en prachtige natuur. Vulkanen, stranden, hoge watervallen, jungle: Isla de Omepete heeft het allemaal. Je kunt dan ook kiezen: of heel actief zijn, of juist relaxen aan het meer.

nicaragua ometepe waterval

Dag 14-19: relaxen op de Corn Islands

Wil je je reis afsluiten aan een Caribisch strand? Vlieg dan naar the Corn Islands, bestaande uit Little Corn en Big Corn. Deze bounty-eilanden bieden alles wat je je voorstelt bij een paradijs: witte stranden, palmbomen en een heldere zee met een prachtig onderwaterleven. De perfecte afsluiting van een mooie rondreis door Nicaragua!

Surfen nicaragua

Zo reis je door Nicaragua

Wil je in korte tijd veel zien van Nicaragua en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek! Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader! De bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld, die je kan inspireren bij het maken van je eigen plannen.

Nicaragua leon

Tekst: Karlijn Meulman

+ There are no comments

Add yours