Reisroute inspiratie en tips Indonesië


Indonesië is veelzijdig. Het is een groot land met meer dan 17.500 eilandjes. Het meest populaire eiland is Bali, maar het land biedt zoveel meer! Welk eiland ga jij bezoeken? Hoe maak je een keuze tussen al het moois wat Indonesië te bieden heeft? Om je te helpen bij het uitstippelen van jouw reisroute hebben we een overzicht gemaakt van een groot aantal bekende en minder bekende eilanden. Dit is Indonesië!

Indonesie-Flores-landschap

Sumatra

Wanneer je een reis naar Sumatra plant dan maak je vast de afweging: of Noord Sumatra in combinatie met andere Indonesische eilanden. Of je besluit je tijd te nemen en van Noord naar West Sumatra te reizen. Welke optie je ook kiest, de absolute highlight van dit eiland zal niet in je route ontbreken: de Orang Oetans in het Mt. Leuser Nationale Park. Voor een meer culturele ervaring reis je door naar Lake Toba voor een bezoek aan de Batak stammen. En wanneer je jezelf echt op een natuur- en cultureel feest wil trakteren zak je verder af naar West Sumatra. De reistijden van Noord naar West Sumatra zijn lang, maar daarentegen is de natuur overweldigend mooi, de Minangkabau stam uitzonderlijk (vrouwen hebben een hogere status dan mannen) en je kunt er zeker van zijn dat er geen massatoerisme te vinden is. Je reis sluit je af op de Mentawai-eilanden waar pro-surfers de show stelen. Sumatra iets voor jou? Lees dan de volledige reisroute van Noord naar West Sumatra.

indonesie-sumatra-bukit-lawang-orang-oetan-aapindonesie-sumatra-samosir-batak-dans indonesie-sumatra-bukittinggi-uitzicht

Java

Java is het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. De drukke hoofdstad Jakarta, in het Westen van Java, is vaak het beginpunt van een overland reis die uiteindelijk voor velen in Bali eindigt. De meeste mensen kiezen er voor om van West naar Centraal Java te reizen en dan door naar verrassend Oost Java. Ondanks dat dit een populaire route is, zijn er vele varianten die je reis toch van de gebaande paden leiden. Zo kun je vanuit Jakarta naar Pelabuhan Ratu reizen, aan de zuid kust van West Java. Verlaten stranden en mooie hike routes door de jungle maken de reis naar dit afgelegen plekje meer dan de moeite waard. In Centraal Java is een bezoek aan de Borobodur bij zonsopkomst echt een must. Maar ook een fietstocht door de verschillende wijken van Solo laten je off the beaten track gaan. Yogyakarta mag zeker niet ontbreken op je reis door Java. In deze studentenstad vind je een scala aan kunst en cultuur musea, populaire hotspots en bezienswaardigheden.

Indonesia-Java-Sukamade-Jeep-river indonesie-java-yogyakarta-borobodur

Sulawesi

Kies je voor de paradijselijke onderwaterwereld en ongerepte natuur in Noord Sulawesi of voor de bizarre begrafenis rituelen in Zuid Sulawesi? Of misschien wel een combinatie van beide! Bunaken, in het noorden van Sulawesi, is een dive spot die bij vele duikliefhebbers hoog op het wensen lijstje staat. Je duikreis kun je prima afwisselen met bezoeken aan de Minahassa highlands en hikes in het Tangkoko Nationale Park. De beroemdste inwoner van het Tangkoko Nationale Park is de Tarsier, het kleinste aapje ter wereld. Zuid Sulawesi staat vooral bekend om Toraja land waar het trotse Tana Toraja volk woont. Traditie staat hoog in het vaandel en dat is vooral terug te zien in de opmerkelijke begrafenis rituelen die je als toerist bij mag wonen.

indonesie-sulawesi-toraja-optochtBunaken duiken 

Bali

Het eiland van de goden, Bali, is misschien wel de populairste vakantiebestemming buiten Europa. Er is al veel over geschreven en dat is niet onterecht. Bali is een hotspot onder surfers en yogi’s maar net zo geliefd onder de strand-, cultuur-, natuur-, duik- en culinair liefhebber. Het is drie jaar lang mijn thuis geweest en ik hoop dat mijn tips van het afgelopen jaar jullie hebben kunnen inspireren. Wil je weleens buiten de gebaande paden treden? Dan lees je hier tips voor 6x anders Bali. Ook gaven we een andere kijk op Ubud, schreven we de Bali tempel guide en deelden we 8 favoriete accommodaties op Bali. Lees een de ultieme tips van een local over Canggu.

indonesie-bali-besakih-hindu-tempel Indonesie-Bali-Tempel-Ulun-Danau

Lombok

Er wordt hard aan de ‘toeristen’ weg getimmerd op Lombok. Het is een populaire surf bestemming voor veel Aussies en daarnaast is de Rinjani vulkaan een populaire trekpleister. Het populairste zijn toch wel de Gili eilanden. Ondanks dat de Gili’s vaak vanuit Bali bezocht worden behoren ze tot Lombok. Drie droom eilandjes met elke hun eigen focus. Trawangan staat bekend als party eiland. Op Gili Air komen vooral duikliefhebbers samen en op Gili Meno kom je voornamelijk voor je rust. Welk eiland je ook kiest wegdromen op de gili eilanden is zeker een aanrader.

bali-cultuur-gilisIndonesie-Gili-Air-snorkelen

Flores & Komodo

Flores is misschien een meer onbekende bestemming, maar in mijn optiek zeker een bezoek waard. Het eiland heeft als absolute highlight de Kelimutu vulkaan. De kleuren van de kratermeren veranderen van tijd tot tijd door de mineralen die in de grond zitten. Je wordt er op straat aangesproken met ‘Mister Mister’ en de fotogenieke locals poseren graag voor een foto. Reis je door naar het Komodo Nationale Park dan zijn de highlights de 3 meter lange Komodo-varaan op de eilanden Rinca en Komodo. En ook staat het Komodo Nationale Park hoog genoteerd op het wensenlijstje van vele duikliefhebbers. De funderwaterzone van Komodo is als een aquarium. De kans is groot dat je tijdens je duiken grote manta roggen ziet. Een bezoek aan Flores en de draken van Komodo verdient dus zeker een plekje op je ‘to-go’ lijstje.

Indonesie-Flores-Komodo-Draak-VaraanIndonesie-Flores-kinderen-bus Indonesie-Flores-Kelimutu-Vulkaan-twee-kleuren-meer

De verschillende culturen en religies

Bijna 90% van de Indonesische bevolking is islamitisch. De ruime meerderheid is op Java woonachtig. Dat betekent dat op de andere eilanden ook veel andere religies en culturen te vinden zijn. Op Bali is de meerderheid Hindoe en zie je overal offerbakjes en sierlijke tempels. Bezoek je Flores dan domineren de Katholieke kerken het straatbeeld. Je ziet nonnen rondlopen, kunt er in een klooster overnachten en in je hotelkamer ligt een Bijbel in het laatje van je nachtkastje. En op Sulawesi is, naast de regionale rituelen en geloven, het christendom groot. Het is echt een aanrader om verschillende eilanden met elkaar te combineren. Je ziet dan heel mooi de verschillen en overkomsten in de culturen. Doordat ik verschillende eilanden bezocht heb, heb ik gezien dat er harmonie heerst. Er is respect voor elkaar. Die ervaring maakte het voor mij extra speciaal, omdat in de Westerse media de nadruk vooral op de extreme en uitzonderlijke gevallen binnen culturen gelegd wordt.

indonesie-bali-tempel-offerIndonesie-Java-Moslim

Reizen door Indonesië doe je zo

De taalbarrière en gebrek aan overzichtelijk openbaarvervoersschema’s maakt het een uitdaging om op de meeste eilanden van A naar B te reizen met het openbaar vervoer. Wanneer er geen tijdsdruk is, kun je op Java met bus en trein reizen. Bali is uiteraard heel goed te bereizen, helemaal sinds de shuttle bus Kura-Kura in het leven is geroepen. Deze shuttle bus verbindt de meer populaire toeristen plekken. Wil je buiten de gebaande paden reizen dan is een brommer, auto of auto met chauffeur zo geregeld. Op eilanden als Sumatra, Sulawesi, Flores en Lombok is vervoer vooraf regelen toch wel aan te raden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je reis bij een lokaal agentschap te boeken. Voor het combineren van meerdere eilanden zijn binnenlandse vluchten onmisbaar. De website ticket indonesia is een aanrader voor het boeken van binnenlandse vluchten.

Indonesie-Bali-straat

Ga jij binnenkort naar Indonesië? Lees dan nog eens onze spoedcursus Indonesisch voor beginners door.

Onze favoriete producten bij reizen door Indonesië

1 comment

Add yours
  1. Margo Bakker

    Ik heb twee weken door Flores gereisd, en we hebben elke keer het vervoer voor de volgende dag maximaal een dag van tevoren geregeld. De mensen zijn ontzettend behulpzaam en kennen altijd wel mensen die je als auto met vervoer kunt inschakelen. De taalbarriere heeft hierin ook geen enkele keer voor problemen gezorgd. Dus vervoer van tevoren regelen vond ik niet echt noodzakelijk. Laat het ‘gedoe’ met vervoer je dus vooral niet tegenhouden! Flores was echt prachtig.

+ Leave a Comment