Namibië: de zandduinen van Sossusvlei & Deadvlei


Namibië is een land van grote leegtes, lange rechte wegen en een woestijnlandschap zo ver als je kunt kijken. Tenminste, zo ziet het grootste deel van het land er uit. Want – verrassing! – je vindt er ook diep uitgesleten canyons, wildparken en de groene Caprivi-strip in het uiterste noorden. Maar dat even terzijde, want die uitgestrekte vlaktes, dát is waar wij voor kwamen. Het gevoel van even alleen op de wereld te zijn en overweldigd te worden door de natuur, dat leek ons wel wat. En boy, is dat wat we kregen!

Slapen in een woestijnlodge

Vanuit het onbeduidende dorp Aus zetten we koers richting het Namib Naukluft National Park. Dat ligt in het zuiden van Namibië en is bestaat uit een enorm woestijnlandschap, de Namib Desert. Het is een van de oudste woestijnen ter wereld. Midden in het national park liggen de beroemdste bezienswaardigheden: Sossusvlei, waar je torenhoge zandduinen vindt, en Deadvlei, met zijn verdroogde eenzame bomen.

namibie-reis-deadvlei-bomen

Slapen doen we buiten het park in de buurt van Sesriem, de toegangspoort tot Namib Naukluft NP. De slaapplekken in het park zelf zijn enorm duur en onze woestijnlodge is simpel, maar absoluut comfortabel genoeg en met de auto zijn we ‘zo’ in Sossusvlei; het is een zestig kilometer lange kaarsrechte weg, die ons vanaf de poort naar de zandduinen brengt. Zo’n afstand is een peulenschil in het uitgestrekte Namibië.

namibie-reis-ingang-sossusvlei

Zand, zand en nog meer zand

Op de dag van aankomst neemt onze gids ons gelijk mee van de gebaande paden af. Hij parkeert op een plek waar we uitkijken over de woestijn en tovert drankjes en wat snacks tevoorschijn. Met een Amarula in onze hand staan we daar, starend over het landschap. In de verte zien we de zon achter de bergen zakken … Wow, dit is Namibië zoals we het ons hadden voorgesteld!

namibie-reis-sossusvlei-zonsondergang

Na een nachtje in onze woestijnlodge staan we de volgende ochtend weer vroeg op om de zee van zand nu van dichtbij te bekijken. Zodra de zon ontwaakt, gaan de toegangspoorten bij Sesriem open en rijden we over de rechte weg door de Sossusvlei. Aan beide kanten doemen de zandduinen op. Sommige zijn honderden meters hoog, een overweldigend gezicht. We parkeren bij Dune 45, die je kunt beklimmen. Natuurlijk moeten wij dit ook doen! En dat is dus best pittig in het mulle zand, maar eenmaal op de top is het uitzicht over de duinenzee waanzinnig.

namibie-reis-sossusvlei-uitzicht-duintop

Wandelende duinen en dode bomen

We rijden door naar de kalkvlaktes van Deadvlei, die pal tussen de immense zandduinen liggen. Hier staan grillig gevormde bomen die al ruim negenhonderd jaar dood zijn, maar nog volledig intact zijn door het droge klimaat. Je kunt Deadvlei alleen met een 4×4 of lopend bereiken. We besluiten de heenweg te lopen, een pittige wandeling van zo’n vier kilometer door een surrealistisch landschap van duinen, die zich met de wind steeds verplaatsen en een spel van lijnen en schaduwen werpen. Na een flinke fotoshoot kiezen we voor de 4×4-shuttle terug; voor vijf euro p.p. worden we weer afgezet bij onze auto.

Wil je iets bijzonders doen? Maak dan een rondvlucht over de zandduinen. In een kleine Cessna waar max vijf personen in passen, vlieg je over de immense duinenzee naar de Sossusvlei en Deadvlei. Het is zeker niet goedkoop, maar je ziet wel vanuit de lucht hoe de witte Deadvlei geheel is afgesloten door de hoge rode duinen. Ook van bovenaf zijn de zandduinen indrukwekkend!

namibie-sossusvlei-deadvlei-droogte

Zo reis je door Namibië

Dit artikel werd geschreven door Edith Huntink van Namibië online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Bij Namibië online stel je jouw reis samen met bouwstenen. Je reist individueel met je eigen huurauto of 4×4 en verblijft kleinschalig en sfeervol. De Namibië-experts kennen het land op hun duimpje en adviseren je graag.

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours