Myanmar verlegt grenzen en opent deuren


Vergeet Thailand, vergeet Vietnam, Cambodja en laat ook Laos even links liggen. Of beter gezegd: rechts. Want ten westen van deze veelbereisde Aziatische landen vind je Myanmar (voorheen Birma), een bijzonder land dat lange tijd alleen tot de verbeelding sprak doordat de landgrenzen gesloten waren onder greep van de junta. Sinds augustus vorig jaar is het mogelijk om vanuit Thailand op verschillende plekken de grens over te steken, zodat we ons eindelijk mogen verwonderen over een van de laatste echt authentieke parels van Zuidoost Azië en misschien zelfs van de wereld…

Myanmar Bagan

Dwalen tussen tempels en pagodes

Myanmar ademt Boeddhisme in én uit, het sijpelt door alle spleten en kieren van de spirituele bouwwerken die pronken in de zon. De eerste kennismaking met het Birmese boeddhisme is voor de meeste reizigers in de stad Yangon, bij de gouden Shwedagin pagoda. Wij brachten hier zelf een offertje onder begeleiding van een gids, die ons hielp te acclimatiseren en wegwijs te worden in de Birmese way of life. Verder tijdens je Myanmar reis ontkom je ook niet aan boeddhistische mystiek, met als letterlijke hoogtepunt één van de heiligste plekken van het land bovenop de Kyaiktiyo berg: dé Gouden Rots. Regelmatig wandel je naast een groepje monniken, zoals op de  kilometer lange houten U-Bein brug bij Amarapura. Het ene na het andere ‘wauw ben ik hier echt?’ moment beleefden wij tussen de meer dan drieduizend tempels, kloosters en stoepa’s van Bagan. Op de fiets peddel je rustig door deze tempelvallei in het toverachtige ochtend- of namiddag licht. Grote kans dat je pelgrims voorbij fietst die tot op de dag van vandaag aangetrokken worden door de spirituele aantrekkingskracht van deze plek.

Myanmar pagode

Vervoer: van fietstaxi tot vliegtuig

Naast zelf fietsen op een gehuurd exemplaar, zie je in Myanmar ook veel trishaws; driewielers met berijders die als taxi’s fungeren in de stad. Zij delen de weg met reguliere taxi’s en toeterende tuktuks. Stap op de nostalgische toer in een ossenkar of paard en wagen op het platteland. Helemaal in stijl reis je tussen de rijstzakken en kippenmanden in een lokale bus of met het nodige geduld in een boemeltrein. Hou het dan wel bij korte afstanden om het leuk te houden, want voor lange afstanden word je blijer van een plaats in een comfortabele touringcar of vliegtuig. Op plaats van bestemming biedt een privé auto met chauffeur de uitkomst om efficiënt de interessantste plekjes te kunnen zien. Bijvoorbeeld naar de Gouden Rots of in de koningsstad Mandalay. Een Engelssprekende gids is dan wel onmisbaar om ‘lost in translation’ momentjes met de lokale chauffeur te voorkomen en toegevoegde waarde te bieden met boeiende weetjes over al het moois dat je onderweg ziet.

Myanmar ossenkar op strand

Drijvende tuinen, bergstammen en verrassend strand

Het Inle Lake, dat tussen de bergen van centraal Myanmar ingeklemd ligt, biedt je een inkijkje in het plattelandsleven op het water van de Birmese vissers, tuinders en rijstboeren. Peddelend tussen de huisjes op palen zie je hoe fruit en tomaten in drijvende moestuinen worden verbouwd of hoe Cheroot sigaren door de vlugge vingers van lokale vrouwen worden gedraaid. Je kunt het Inle meer bereiken door een trekking van hilltribe naar hilltribe in de vruchtbare bergvalleien. Onderweg wandel je langs rijstvelden en akkers, met verlegen vriendelijke Birmezen die elke dag zelfvoorziend hard werken op het land.  Na alle bijzondere ontmoetingen, kippenvel-mooie-plekjes en spirituele verrijkingen tijdens je Myanmar reis, is het wel zo fijn om het allemaal te laten bezinken op een laid-back strand. Gelukkig vind je ook dat in Myanmar! Het vissersdorpje Ngapali is volgens ons de ideale plek om onder de palmbomen je foto’s terug te kijken, je laatste reisverslag af te schrijven en vooral heel erg te genieten van de tropische vibe voordat je in het vliegtuig huiswaarts stapt. Houd er wel rekening mee dat je er van mei tot oktober meer dan een nat (zwem)pak haalt door de moesson. Als alternatief plof je dan met gemak, na een korte vlucht, op één van de stranden van buurlanden Thailand of West-Maleisië. In die periode hoef je verder niets te missen van het magische Myanmar.

Myanmar hilltribe

Deze tips zijn een greep uit de meest bijzondere plekken in Myanmar. Het is een land in ontwikkeling, dus twijfel vooral niet langer en begin met het plannen van je eigen Myanmar droomreis nu het nog volop authenticiteit uitademt. De reisspecialisten van Myanmar online, onderdeel van Riksja Travel, zijn je voor gegaan en helpen je graag met het uitstippelen van je reis met behulp van bouwstenen. 

Wil je meer weten over Myanmar of alvast helemaal in de reisstemming komen? Bezoek dan de Vakantiebeurs die op 14 t/m 18 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Riksja Travel is te vinden op de beurs (standnummer 04.D091), dus laat je uitgebreid informeren én inspireren! Dit jaar is de Vakantiebeurs bovendien levensechter dan ooit, zit het evenement vol verrassingen en is het wederom voor velen de eerste dag van de vakantie. Onder het motto ‘Je zou zweren dat je er al was’ kan iedere bezoeker zich onderdompelen in de sfeer van zijn of haar favoriete vakantiebestemming!

E-visum voor Myanmar aanvragen

Voor Myanmar heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor Myanmar een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen via e-visums.nl. Deze wordt aan je paspoort gekoppeld, dus printen is in nagenoeg alle gevallen niet nodig! Het e-visum voor Myanmar is 90 dagen geldig. Je mag binnen die periode maximaal 28 dagen aaneengesloten in Myanmar verblijven. De kosten voor het e-visum Myanmar zijn € 69,95

Vraag je e-visum voor Myanmar hier aan >> 

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

 

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. Voor het online boeken van je bus- of veerboottickets in Azië hebben wij hele goede ervaringen met 12Go.Asia. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

1 comment

Add yours
  1. Yvonne

    Fantastisch! voor de mensen in Myanmar!! Jammer… dat het Myanmar uit onze herinnering waarschijnlijk niet lang mer zal bestaan. Ik hoop maar dat in ieder geval een deel van die geweldige, oeroude, dikke bomen het overleeft!!

+ Leave a Comment