Klimmen en klauteren in Karijini, West-Australië


In je Australische Holden of je typerende Wicked-busje rijd je vanaf Broome over Highway 95 naar het zuiden. Je bent al uren geen andere auto’s tegengekomen en je uitzicht beperkt zich al even lang tot rood zand en droge struiken. Reizen door de Great Sandy Desert is zoals reizen door Australië bedoeld is, realiseer je je terwijl je op Dales Campground je tentje opzet. Je besluit nog even een avondwandeling te maken, om al na 100 meter sprakeloos te zijn…

Karijini-Hancock-Gorge Dales-Gorge-Karijini

Karijini National Park

Midden in de Australische Outback ligt een klooflandschap zoals je nog nooit gezien hebt. Smalle spelonken, steile afgronden en beangstigende ravijnen. Karijini National Park is een aaneenschakeling van door erosie ontstane gorges die door middel van talloze wandelingen verkend kunnen worden.

Red-Gorge-Karijini Knox-Gorge-Karijini

Geschikt voor iedereen

Karijini heeft, wanneer het op het verkennen van de gorges aankomt, voor ieder wat wils. Er zijn autoroutes (let op: veel wegen in het park zijn onverhard en de staat ervan laat te wensen over…) die je naar adembenemende look-outs leiden, waardoor je al een prachtige indruk van het park krijgt. Er zijn wandelingen voor beginners, langs de randen van de kloven, of geleidelijk aan naar beneden. Maar Karijini National Park beleef je pas echt wanneer je de diepte intreedt en tussen de wanden van Hancock, Knox of Weano door klimt. Het is een feest om je weg door deze natuurverschijnselen te vinden en vrijwel elke wandeltocht verrast je aan het einde met een poeltje waar je heerlijk kunt zwemmen of afkoelen. De temperatuur kan hier in de woestijn namelijk oplopen tot dik boven de 50 graden.

Karijini-Red-Gorge Weano-Gorge-Karijini

Midden in de woestijn

Wanneer je Karijini opneemt in je reisroute door Western Australia, bereid je dan wel voor. Het nationale park ligt midden in de Great Sandy Desert en alles hier is dus ook woestijn. Stel je geen Grand Canyon Village voor met alle luxes van dien: Karijini heeft niets. De dichtstbijzijnde stad is Tom Price, waar een supermarkt en een benzinestation je van je behoeften kunnen voorzien. Maar binnen de grenzen van het park is alles gericht op de ongerepte natuur: natuur zoals je die maar zelden ziet en waar je simpelweg geen genoeg van zult krijgen.

Hancock-Gorge-Karijini Karijini-Dales-Gorge

Onze favoriete boeken bij deze reis

+ There are no comments

Add yours