Don’t worry, be happy in Jamaica


Het land van legendes als Bob Marley en Usain Bolt. Van trotse en spontane inwoners, die nooit verlegen zitten om een gesprek. Het land waar je de hele dag door op reggae muziek kunt dansen. Waar je de dagen kunt doorbrengen aan paradijselijke stranden, maar ook op ontdekkingstocht kunt gaan in het frisgroene binnenland. Waar er meer watervallen zijn dan dat je tijd hebt om ze te bezoeken. Jamaica is een veelzijdige en bijzondere vakantiebestemming die nog maar door weinig mensen is ontdekt! Reisspecialist Karin, die al jaren in Jamaica woont, geeft je tips om optimaal van het eiland te genieten.

jamaica natuur

Paradijselijke stranden

Jamaica is vooral populair bij strandliefhebbers en zonaanbidders. Zie je dat idyllische plaatje voor je met een azuurblauwe zee, een hagelwit zandstrand, een paar wuivende palmbomen en een strakblauwe lucht? Dat is Jamaica! De noordelijke kust bij Port Antonio heeft enkele van de mooiste stranden van het eiland. Een rustig en ietwat romantisch strand is Frenchman’s Cove. Bij Long Bay Beach en Boston Beach is het naast zwemmen ook mogelijk om te surfen. Wie niet van surfen houdt zou eigenlijk toch zeker een bezoek moeten brengen aan Boston Beach: hier proef je namelijk de overheerlijke jerk chicken, één van de meest populaire gerechten op Jamaica.

jamaica strand

Watervallen en varen op een bamboevlot

Wat veel mensen niet weten is dat Jamaica één van de groenste eilanden in het Caribisch gebied is. Hierdoor lokken niet alleen de prachtige stranden, maar ook de frisgroene natuur mensen naar Jamaica. Zo kun je bijvoorbeeld in de buurt van Ocho Rios de Dunn’s River Falls beklimmen. Als je vroeg in de ochtend gaat ben je de drukte voor. Een andere – minder bekende – plek waar je watervallen kunt beklimmen is Irie Blue Hole, enkele kilometers van Ocho Rios vandaan. Je kunt de prachtige natuur ook vanaf het water ontdekken, met een tocht op een bamboevlot. Dit wordt op Jamaica raften genoemd, maar eigenlijk is het relaxed vlotvaren.

jamaica blue lagoon

Jamaica in de ban van Bob Marley

De natuur van Jamaica is fantastisch, maar wat een reis naar het Caribische eiland pas echt bijzonder maakt is een kennismaking met de mensen. Op straat, in het restaurant, op het strand: overal waar je komt zingen Jamaicanen de populaire nummers van de legende Bob Marley. Ze gebruiken de teksten vaak zelfs in een gesprek. Ze zijn maar al te trots dat deze wereldberoemde muzikant op Jamaica geboren en opgegroeid is. Jamaicanen zitten overigens nooit om een gesprek verlegen. Naast praten vinden ze het ook heerlijk om naar de verhalen van anderen te luisteren. Over plekken in andere werelddelen, maar ook over bezochte plekken op Jamaica. Hoewel Jamaica vrij compact is, hebben sommige mensen nog nooit hun geboortedorp verlaten.

jamaica inwoner dreadlocks

Don’t worry, be happy

Het motto van de Jamaicanen lijkt wel: als jij voor ons zorgt, dan zorgen wij voor jou. Maar wat bedoelen ze hier precies mee? Als jij met fijne ervaringen naar huis gaat vertel jij goede verhalen aan de mensen thuis. Misschien haal je zelfs wel mensen over om hun volgende vakantie naar Jamaica te boeken. Doordat het toerisme in Jamaica begint op te bloeien krijgt ook de lokale economie een boost. De Jamaicanen willen dus graag dat jij het eiland met een goed gevoel verlaat en ze doen er dan ook alles aan om dat te realiseren. Kijk er dus niet raar van op als een wildvreemde op straat aan je vraagt of alles goed gaat. Hier zitten geen vervelende bijbedoelingen achter, want hij of zij wil oprecht weten of alles goed met je gaat.

jamaica kleding

Veiligheid op Jamaica

Hoe zit het met de veiligheid op Jamaica? Veel mensen denken dat dit Caribische eiland te gevaarlijk is om rond te reizen. Maar niets is minder waar. Jamaica is een bestemming waar je op het vliegveld wordt opgewacht door dansende olijke taxichauffeurs, waar mensen op straat constant aan je vragen of alles goed met je gaat, waar niemand om een praatje verlegen zit. De meeste reizigers die Jamaica eenmaal hebben bezocht hebben zich geen moment onveilig gevoeld. Natuurlijk bestaat de kans dat jij lastig gevallen of overvallen wordt. Maar eigenlijk bestaat die kans net zo goed in je eigen land. Hierbij gelden de tips die voor de meeste reisbestemmingen gelden: neem geen dure spullen mee als je over straat loopt, draag geen dure sieraden en houd een camera uit het zicht op de momenten dat je geen foto’s wilt maken.

jamaica huis

Regel je reis bij een specialist die er woont

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Jamaica en heb je geen zin om dat helemaal zelf te regelen? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met Karin, de reisexpert die al jaren in Jamaica woont. Zij kent de bijzondere plekjes en kleinschalige accommodaties. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Tekst en foto’s : Jessica Lokker

Onze favoriete producten bij deze reis

No related posts.

+ There are no comments

Add yours