Hiken over gletsjers in Nieuw Zeeland


Dat Nieuw Zeeland gewoon het mooiste land ter wereld is, daar waren we het al over eens. Maar stel je reist inderdaad de halve wereld over om het natuurschoon van de Kiwi's te bewonderen, wat mag je dan absoluut niet missen? Waar moet je hoe dan ook geweest zijn? En wat moet je sowieso gedaan hebben? In een land met zoveel bezienswaardigheden, kan dat best een dilemma zijn, maar daar help ik je graag bij! Want dat werkelijk álles in Nieuw Zeeland mooi is, betekent niet dat er geen must-do's zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gletsjer beklimmen?

Full day hike Franz Josef Glacier 16

Franz Josef & Fox Glacier

Een gletsjer beklimmen: het klinkt veeleisend en zelfs gevaarlijk, maar niets is minder waar. In Nieuw Zeeland zijn verschillende gletsjers goed bereikbaar en zonder al te veel moeite met een gids te verkennen. De bekendste gletsjers van het zuidereiland zijn Fox en Franz Josef. Beide prachtig, beide uniek. Welke je ook kiest, het zal een ervaring worden om nooit meer te vergeten.

Full day hike Franz Josef Glacier 3

Full Day Glacier Hike

Mijn mooiste ervaring heb ik gehad tijdens een full day hike op de Franz Josef gletsjer. Je kunt ook op andere manieren de gletsjer op, maar tijdens een halve dagwandeling kom je niet hoog genoeg om van het écht mooie ijs te genieten. En tijdens de nog kortere Heli-Hike (waarbij je met een helikopter boven op de gletsjer landt) brengt de helikopter je weliswaar helemaal omhoog, maar mis je de ervaring van het omhoog hiken echt.

Wil je een volle dag Franz Josef op, dan is een redelijke fysieke gesteldheid wel vereist (er loopt geen geasfalteerd wandelpad naar boven…) maar buiten dat wordt alles voor je geregeld. Je krijgt crampons, boots, een pikhouweel en een heuptas waar alles in past.

Full day hike Franz Josef Glacier 6

Volledige verzorgde tour

Zonder gids mag je de gletsjer niet op, en zelfs voor de stoerste avonturiers is dat is inderdaad ten zeerste af te raden. Het natuurgeweld waar je op een gletsjer mee te maken hebt is veel te groots om risico's te nemen. En waarom zou je? De tour met een gids is waanzinnig en geeft je bovendien het idee dat je alles zelf verkent.

Boek je de tour, dan word je met de bus vanuit het dorpje Franz Josef een eindje richting de gletsjer gebracht. Het laatste deel langs het kabbelende smeltwater leg je te voet af, om onderaan de gletsjer je crampons aan te trekken. Hieronder lees je in het fotoverslag hoe een Full Day Hike op de Franz Josef gletsjer er vervolgens uitziet.

Full day hike Franz Josef Glacier 1

Het aantrekken van de crampons, want op het ijs van een gletsjer wil je niet uitglijden!

Full day hike Franz Josef Glacier 2

De eerste meters omhoog geklommen. In het zonnetje genieten van nu al een fantastisch uitzicht!

Full day hike Franz Josef Glacier 5

Kom maar op met die gladde paden!

Full day hike Franz Josef Glacier 8

Vanaf beneden lijkt zo'n gletsjer een vlakke ijsbaan, maar hoe hoger je komt, hoe grootser alles wordt.

Full day hike Franz Josef Glacier 7 Full day hike Franz Josef Glacier 11

We wurmen ons door diepblauwe kloven en klimmen langs touwen tegen het ijs omhoog.

Full day hike Franz Josef Glacier 9

Het uitzicht over de Franz Josef Valley is in één woord overweldigend.

Full day hike Franz Josef Glacier 12 Full day hike Franz Josef Glacier 13

Hoe hoger je komt, hoe blauwer het ijs. Deze spleten, kloven en andere vormen zijn onzichtbaar vanaf beneden.

Full day hike Franz Josef Glacier 14

De hike gaat verder omhoog, langs de imposante ijswanden en door steeds dieper wordende kloven.

Full day hike Franz Josef Glacier 15

Gletsjer beklimmen in Nieuw Zeeland: gewoon een unieke ervaring!

Een wandeling op de Franz Josef gletsjer is misschien wel de grootste must-do wanneer je in Nieuw Zeeland bent. En ook al is het een populaire bezienswaardigheid: de bovenstaande mensen zijn de enige die wij de hele dag gezien hebben. Want ook al liepen er nog een paar andere groepjes op dezelfde dag, de gletsjer is zo immens dat je die geen seconde ziet.

Franz Josef is mijn favoriet, maar misschien heb jij wel hele andere ervaringen! Misschien heb jij Fox beklommen, of juist een gletsjer in een heel ander land! Heb je mooie foto's: mail ze mij!

4 Comments

Add yours
 1. Janneke

  Hi Marc,
  Wat klinkt dat fantastisch! Mijn vriend en ik gaan januari/februari naar Nieuw Zeeland en willen ook zeker de gletsjers beklimmen. Mag ik vragen wat het ongeveer kost (en waar je hebt geboekt)? Ik vond de heli/hike combinatie namelijk best wel prijzig en ik was benieuwd of de full day hike (dus zonder heli) misschien goedkoper is.

  Dank alvast!

  • Marc

   Hee Janneke,

   Op de één of andere manier lees ik nu je bericht pas.. Ik denk dat het nu al wat te laat is om nog te reageren! Wat heb je uiteindelijk gedaan?

 2. Iris van Duijnhoven

  Hi Marc,

  Wij gaan in december 2018 naar NZ en willen graag de gletsjer beklimmen. Op internet kan ik alleen half day hikes en heli hikes vinden. Waar hebben jullie deze excursie zonder helikoptervlucht geboekt en wat zijn de kosten?

  Groetjes Iris

 3. Marc

  Hi Iris, wij waren er begin 2009 en toen was een full day hik nog gewoon een optie. Ik ben er sindsdien niet meer geweest, dus weet niet precies wat nu de opties zijn. Ik zou even contact opnemen met de organisatie de excursies op Franz Josef organiseert, dan weet je het zeker! Heel veel plezier sowieso, het is amazing.

+ Leave a Comment