Offpiste freeriden in Mayrhofen, Zillertal


Als je je hele leven al op de lange latten staat dan is er een kans dat je op een gegeven moment wat extra uitdaging wilt tijdens de wintersport. Je kunt dan proberen geblinddoekt beneden te komen of zonder bochtjes de Harakiri in Mayrhofen af te dalen, maar er is een ook veiliger alternatief: offpiste freeriden. Veiliger? Jazeker, veiliger. En werkelijk te gaaf.

Uitzicht-Zillertal

Offpiste freeriden

Is het verstandig om op eigen houtje in de poedersneeuw door een dichtbegroeid bos te crossen? Waarschijnlijk niet. Zorg daarom, wanneer je offpiste gaat, dat je het gebied én de omstandigheden goed kent. Ben je hier (nog) niet zo bekend mee, dan is het een goed idee om met een (privé)gids op pad te gaan. Lokale gidsen kennen het gebied, de routes, de gevaarlijke punten, de risico's en de actuele omstandigheden mbt sneeuwval, sneeuwdikte en lawinegevaar.

Zillertal-snowboarden

Als je het nog nooit gedaan hebt, klinkt offpiste skiën misschien gevaarlijk, maar dat valt echt wel mee. Naast en tussen de pistes zijn genoeg veilige plekken waar je onbezorgd van het freeriden kunt genieten. ‘Maar wat is er dan zo leuk aan?' vraag je je misschien af. Ten eerste ben je, in tegenstelling tot op de piste, lekker alleen. Ten tweede heb je verse sneeuw, vaak zacht en dik, waardoor je de échte sneeuwervaring beleeft. Ten slotte heb je offpiste veel ‘objecten' waar je gave dingen mee kunt doen: bomen waar je omheen en tussendoor kunt gaan, heuvels waar je van en over kunt springen en natuurlijk de diepe sneeuw waar je in kunt snijden en draaien. Let wel op: offpiste skiën is, door de obstakels en dikke sneeuw, een heel ander spel dan via een geprepareerde piste beneden komen. Het is zwaarder, technischer en enger. Daarnaast wordt er natuurlijk niet gecontroleerd en kunnen er rotsen, boomstronken en andere gevaarlijke punten (vlak) onder de sneeuw verscholen liggen en die kunnen pijnlijk zijn voor jou en je materiaal.

Uitzicht-mayrhofen

Freeriden in Mayrhofen

De freeride tour in Mayrhofen (in het Zillertal) waar ik mee op pad gegaan ben, was in één woord geweldig. Mijn gids leidde mij aan het begin van de dag door de bomen en vlakten tussen de pistes door, om aan het einde van de dag door besneeuwde bossen ver van de piste geleden naar het dal terug af te dalen. Tijdens het freeriden voel je je helemaal één met de natuur. Je ziet of hoort niemand, de sneeuw is hoog, onberoerd en zacht (je gaat sowieso vallen, maar dat is dus niet erg) en het uitzicht is, als je even uit het bos komt, overweldigend.

Ik had het geluk dat er de nacht voor mijn freeride tour flink wat sneeuw gevallen was. Geluk in de vorm van een ultieme freeride ervaring, maar natuurlijk gingen ook mijn gedachten uit naar lawines. Ga je met een gids, dan krijg je uit veiligheidsoverwegingen een lawine-rugzak mee (inclusief uitleg). Maar eigenlijk hoef je je echt geen zorgen te maken: de gids houdt de condities in de gaten en op de locaties waar hij je mee naartoe neemt zijn de risico's minimaal.

Of je nu met of zonder gids gaat freeriden, er zijn eigenlijk twee verschillende soorten: traditioneel offpiste en afdalen via een skiroute.

Freeride-mayrhofen

Offpiste skiën of snowboarden

De eerste vorm van offpiste skiën of boarden is ook daadwerkelijk zonder piste. Dit kan variëren van een hobbeltje vlak naast de piste, tot een vlakte of bos ergens tussen de pistes in, tot een steile afdaling van een bergtop waar nog niemand anders (ooit) geskied heeft. Dit geeft je het gevoel helemaal in je eentje van de natuur te genieten. Pas bij het traditioneel offpiste gaan wel op: de kans op een lawine is altijd aanwezig, met name na hevige sneeuwval, op grote stukken zonder begroeiing en op de steilere stukken. Het meenemen van een gids en lawinerugzak wordt dan ook sterk aangeraden.

Mayrhofen-Zillertal

Ski Routes

De tweede optie is het volgen van een zogenaamde skiroute. Dit wil zeggen: deze route (of dit netwerk van routes) is niet geprepareerd, er zijn geen valnetten of bescherming bij bomen en er kunnen bomen, stenen, rotsen en hutten vlak onder de sneeuw liggen, maar er is geen lawinegevaar op deze plekken. Skiroutes worden aangegeven met bordjes aan de zijkant van de route en zijn vaak ook op de overzichtskaarten van skigebieden te vinden. Vaak zijn skiroutes en heel leuk en alsnog een zeer uitdagend alternatief voor echt offpiste gaan, maar dan zonder de risico's.

Mayrhofen-offpiste

De vier skigebieden van het Zillertal

Het skigebied Mayrhofen, gelegen in het Oostenrijkse Tirol, is vernoemd naar het gelijknamige dorpje dat in het 30 kilometer lange Zillertal ligt. In het Zillertal liggen nog drie skigebieden, die allemaal hun eigen charme hebben. Zo kun je in Hochfügen in de vroege ochtend een privé piste ‘huren' en op de vers geprepareerde sneeuw met jouw privé groepje van een doodstille zonsopkomst genieten. Uit ervaring kan ik inmiddels zeggen dat het heel, heel gaaf is om zowel op de piste naar beneden, als in de lift omhoog helemaal alleen te zijn. Heerlijk je eigen ding doen, zonder rekening met iemand te houden of je aan iemand te storen. Ga je iets verder door naar het zuiden, dan kom je in de Zillertal Arena, waar niet alleen de pistes mooi en breed zijn, maar ook nog tal van activiteiten te doen zijn voor de hele familie, zoals snowtuben, rodelen en, natuurlijk, après skiën. Wil je echt naar iets spectaculairs, dan kun je helemaal naar het einde van het Zillertal doorrijden, waar op de Hintertuxer Gletscher het hele jaar door geskied kan worden. En dit gaat, vanwege de hoogte, gepaard met hele mooie plaatjes.

Zillertal Piste-ZillertalPrivé-piste-Zillertal

Wintersport in het Zillertal

Het Zillertal is per auto en vliegtuig gemakkelijk te bereiken. Omdat het Zillertal iets verder in Oostenrijk gelegen is (bijna 1000 km vanaf Utrecht) is het aan te raden om voor een autorit in de drukke vakantieweken twee dagen uit te trekken. Vliegend ben je al in een uurtje in Innsbruck, van waar het nog maar een uurtje met een taxi of een gehuurde auto is. Omdat het Zillertal zo groot is en er verschillende gebieden zijn met elk hun eigen charmes en activiteiten, is het aan te raden om óf één gebied uit te zoeken en dat tot in de puntjes te verkennen, óf om je lekker centraal te positioneren in Zell am Ziller en vanuit daar de verschillende gebieden te verkennen.

Zillertal-skiën

Ook culinair heeft dit dal je van alles te bieden: naast de bekende Kaiserschmarrn die je in vrijwel elk berghutje kunt krijgen heeft Hochfügen bijvoorbeeld de Wedelhutte: het culinaire neusje van de zalm met bovendien oogstrelende uitzichten. Ben je naast skiën of snowboarden (en freeriden) tijdens je wintersport nog op zoek naar andere activiteiten: ook dan zit je in hier goed. Van curling op natuurijsbanen tot paragliden langs besneeuwde Alpentoppen: in het Zillertal kom je je tijd wel door!

Kaiserschmarrn Wedelhutte-Zillertal

Ga jij binnenkort op wintersport? Bekijk ook deze 10 Wintersport must-haves.

Onze favoriete reisproducten voor de wintersport

Bekijk het hele aanbod handige travelgear in onze travelshop >>

+ There are no comments

Add yours