3 Eilanden aan het einde van de wereld


Eilanden fascineren me. Kleine, of soms grotere, stukken land die zomaar voor je opduiken vanuit de zee. Ik dacht er eigenlijk nooit bij na, totdat ik tijdens een hitch sail avontuur op plekken kwam waar ik daarvoor nog nooit van gehoord had. Zo deelde ik mijn ervaringen op Cocos Keeling en Rodrigues eiland. Dit zijn de meest afgelegen plekken waar ik geweest ben. Kleine stukken land in de Indische oceaan, ver van druk verkeer, stoplichten zijn overbodig. De bevolking is aangewezen op wat ze zelf kunnen verbouwen en wat elke twee weken per boot gebracht wordt. Er is geen drukte, geen haast en geen stress. Het maakt me nieuwsgierig naar de plekken die misschien nog wel meer afgelegen liggen en worden bewoond. Daarom drie eilanden aan het einde van de wereld uitgelicht.

Tristan da Cunha

262 Inwoners wonen op het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld: Tristan da Cunha. Op zo’n 2.800 kilometer ten zuidwesten van Kaapstad ligt dit Britse eiland wat zo’n 98km2 groot is. Dat komt neer op 12 km lang bij 12km breed. Dat is niks! De inwoners zijn afkomstig van negen families. De eerste bewoners van het eiland waren drie walvisvaarders uit Amerika die in 1811 op Tristan da Cunha aankwamen. In 1816 werd het eiland echter door de Britten overgenomen. Ze wilden voorkomen dat het eiland gebruikt werd voor een ontsnapping van de Franse  Napoleon Bonaparte. Napoleon bracht zijn laatste jaren in gevangenschap door op het eiland St. Helena, wat zo’n 2.400 kilometer ten noorden van Tristan da Cunha ligt.

Wat te doen op Tristan da Cunha?

Tristan da Cunha is geen plek om toeristische actielijstjes af te vinken. Queen Mary’s Peak is het hoogste punt van het eiland, 2.062 meter en kun je onder begeleiding beklimmen. Andere activiteiten die je kunt ondernemen zijn bijvoorbeeld met de vissers mee om langoesten te vangen. Tenminste, als de weersomstandigheden het toelaten. Het onbewoonde buureiland Nightingale is een bezoekje waard. Verder kun je mooie wandelingen op het eiland maken en kennis maken met de verschillende soorten pinguïns en albatrossen. Maar mocht je ooit de lange reis naar Tristan da Cunha maken dan doe je dat vooral voor de ervaring. Om kennis te maken met mensen die zover van de beschaving afwonen.

Reizen naar Tristan da Cunha

Mocht je weleens een kijkje willen nemen op Tristan da Cunha dan heb je toestemming van’ the island counsel’ nodig. Een visum is niet aan de orde. Je kunt er niet per vliegtuig komen, er is geen luchthaven namelijk. Dat betekent dus een boottocht van ongeveer 6 dagen. Een retour ticket op een onderzoek boot kost je zo’n 1.300 dollar en op een vissersboot mag je mee voor ongeveer 800 dollar. Tussen december en april gaan er ook een aantal cruise boten naar Tristan da Cunha en uiteraard zou je per zeilboot de tocht kunnen maken. De ankerplekken bij Tristan da Cunha zijn echter onbeschermd: er staat een continu sterke stroming en er is veel wind. Wat het voor een zeilboot erg oncomfortabel maakt en zeker niet populair.

De Kerguelen eilanden

Op zo’n zes dagen varen vanuit La Reunion vind je de Kerguelen eilanden. Deze vulkanische archipel in de Indische oceaan heeft geen oorspronkelijke inwoners. Wel biedt het thuis aan zo’n 100 Franse wetenschappers en onderzoekers. Ze rouleren echter elk jaar, dus er is nooit iemand die langer dan een jaar aaneengesloten op de Kerguelen eilanden woont. Het hoofdeiland ‘La Grande Terre’ wordt omringd door zo’n 300 kleinere eilanden. De Kerguelen eilanden is een district van de TAAF: Terres Australes et Anarctiques francaises. De archipel ligt dusdanig dichtbij Antarctica dat de gemiddelde temperatuur 4,5 graden Celsius is. Je kunt er zo’n 360 dagen per jaar regen en sneeuw met een constante krachtige westenwind verwachten. Het klinkt dus niet heel aantrekkelijk, maar het zijn zeker fascinerende eilanden.

Reizen naar de Kerguelen

De Kerguelen eilanden vormen samen een minicontinent wat zo’n twintig miljoenjaren geleden verzonken is. Het had de grootte van ongeveer een derde van Australië. Wetenschappers en onderzoekers hebben er resten van versteende bossen gevonden die aangeven dat het ooit boven water gelegen heeft. Op het hoofd eiland La Grande Terre leven pinguïns, albatrossen, ijshoenders en zeeolifanten. De archipel heeft een oppervlakte van 7215 km2 met als hoogste punt Mont Rosso van 1850 meter. Mocht het je wat lijken om de Kerguelen te bezoeken dan kun je een lange scheepsreis maken van ongeveer een maand. Vanaf La Reunion reis je naar de subantartische eilanden Crozet, Kerguelen en Amsterdam! Bijkomstigheid: je moet vloeiend Frans spreken. Oh en de prijs, zo’n € 8.700,-. Op basis van volpension, dat dan weer wel ;).

Pitcairneilanden

Tussen Paaseiland en Tahiti, in de Stille oceaan, liggen de Pitcairneilanden. Vijf eilanden waarvan één eiland bewoond wordt met in totaal 54 inwoners. Met dit inwonersaantal is Pitcairneiland het kleinste land ter wereld. De inwoners zijn allemaal afstammelingen van de Britse bemanning van een schip dat in 1789 aanmeerde. Het schip ‘the bounty’ had een opstandige crew die hun geluk elders wilden zoeken. Ze gooiden de kapitein overboord en samen met een aantal Tahitianen werden de Pitcairneilanden hun schuilplek. Het eiland werd 18 jaar later herontdekt en uiteindelijk in 1838 werd het onderdeel van de Britse overzeese gebieden.

Duik in de geschiedenis van de Pitcairneilanden

Je dagen op de Pitcairneilanden zullen gevuld zijn met luieren, snorkelen, vissen en mooie hikes die prima zijn om vogels te spotten. Maar vooral de geschiedenis van het schip ‘the bounty’ is wat dit eiland zo interessant maakt. Je kunt op zoek naar de overblijfselen van het schip, de begraafplaats waar de bemanning van de bounty begraven liggen en de mooie en interessante verhalen die de nakomelingen van de muiters te vertellen hebben.

Reizen naar de Pitcairneilanden

De vijf eilanden hebben een totale landoppervlakte van 43,3km2 waarvan Pitcairn 5km2 beslaat. Er is dus geen ruimte voor een luchthaven en de enige manier om de Pitcairneilanden te bezoeken is… je raad het al… per boot. Jaarlijks bezoeken 20 tot 30 zeilboten de Pitcairneilanden. Heb je geen zeilboot dan kun je meeliften met een supply schip. Jaarlijks vertrekken 3 of 4 schepen vanaf Nieuw Zeeland, 5.600 km verderop, naar de Pitcairneilanden met eten en drinken. Ze varen niet volgens een schema, je moet dus niet aan tijd gebonden zijn wanneer je de eilanden bezoekt. Heb je een wat ruimer budget, dan is een cruiseschip ook een optie.

Onze favoriete producten voor avontuurlijke reizigers

+ There are no comments

Add yours