Echte winter in Lapland


Met een regenachtige winter in Nederland is het moment gekomen om op vakantie te gaan. Je kunt natuurlijk in het zuiden proberen wat zon te pakken, maar je kan ook de echte winter opzoeken in Lapland. Met de juiste kleren en een positieve instelling kun je daar een fantastische trip beleven, vooral voor de outdoor fans. Daarom een aantal must do’s die je overtuigen vandaag nog een vakantie te boeken naar het noorden, geschreven door onze gastblogger Wendy.

Lees ook ons artikel over een vakantie in Zweeds Lapland en tips voor een Lapland reis.

Maak een ritje in een hondenslee

Met een hondenslee het landschap verkennen is één van de tofste dingen om te doen. Extra warme kleren, echte huskyhonden en een slee. Wat wil je nog meer?

honden

Beklim een bevroren waterval

Zelfs als je geen outdoor- of klimexpert bent moet je dit gewoon doen. Op een bevroren waterval naar boven klimmen, terwijl je omringd wordt door andere bevroren watervallen en sneeuw. Oftewel, je bevindt je in een sprookjesachtig landschap. En moeilijk is het niet, je trapt een paar schoenen met stijgijzers in het ijs, slaat een paar ijsbijlen erin en klimt zo naar boven. Als het toch niet zo goed lukt, je wordt gezekerd aan een touw dus je valt niet zomaar naar beneden. Je kunt dit bijvoorbeeld via het Svenska Turistföreningen regelen.

ijsklimmen

Tips voor unieke accommodaties in Lapland

ijshotel
Icehotel Jukkasjärvi
ZWEEDS LAPLAND | Een unieke ervaring in Lapland, een nachtje in een ijshotel slapen. Dit hotel ligt in de buurt van Kiruna, Zweden
Chalet
Hillankukka
FINS LAPLAND | Slapen in een houten chalet in de bossen van Fins Lapland maakt het knusse wintergevoel in Lapland helemaal compleet.
Hotel
Arctic TreeHouse Hotel
FINS LAPLAND | Slapen met uitzicht op de besneeuwde bossen én misschien spot jij vanuit je bed wel het Noorderlicht! Wie wil dat nu niet?

Maak een tocht op een sneeuwscooter

De sneeuwscooter is ideaal om de omgeving te verkennen. Zelfs als je een hopeloze chauffeur bent is het geen probleem om deze te besturen. Huizen zijn er weinig in Lapland,  er is weinig ander verkeer en de begroeiing bestaat voornamelijk uit struikjes, je kan dus vrijwel nergens tegenaan botsen.

IMG_0046

Neem een ijsduik na een bezoekje in de sauna

In Finland weten ze er alles van, maar in de rest van Scandinavië zijn ze ook overal te vinden: sauna's. Na een hele dag buiten in de kou is het de beste plaats om de dag af te sluiten. De duik erna in een wak in een bevroren meer of een sneeuwengel maken in een halve meter sneeuw maakt dit een echte Scandinavische ervaring.

bevroren meer

Het meer naast een sauna in de buurt van Abisko (Zweden).

Ga op zoek naar een eland of rendier

Tijdens een wandeling, gewoon in de tuin van je hotel of langs de weg, overal heb je de kans om in Lapland een eland of een rendier tegen het lijf te lopen. Vooral de Elanden zijn door hun grootte erg indrukwekkend. Mocht je ze niet in het wild tegenkomen, bezoek dan een rendierenboerderij van de Saami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland.

rendieren

Spot het Noorderlicht

De belangrijkste reden om naar Lapland af te reizen is natuurlijk het zien van het Noorderlicht. In het donker, in de sneeuw, kijken naar het Noorderlicht, dat is dé ervaring die je wilt meemaken in Lapland. Een beetje geluk heb je hier helaas wel bij nodig, maar wanneer je het wel treft, is Lapland waarschijnlijk daarna jouw nummer één reisbestemming.

P1100867

Meer informatie over reizen door Lapland? Lees dan ook onze artikel over Zweeds Lapland en onze must-know tips voor je Lapland reis in de winter.

+ There are no comments

Add yours