Hiken in de altijd zonnige Dinarische Alpen, Kroatië


Het liefst wandelen, fietsen of reizen we door een zo groen mogelijk landschap. Nieuw Zeeland, Noorwegen of Ierland zijn hier fantastische voorbeelden van. Maarrr… de reden dat het zo groen is, is dat op deze prachtige plekken relatief veel (en vaak) neerslag valt. Daar hebben we op vakantie niet altijd zin in en de hele dag door de Sahara banjeren gaat na een tijdje ook vervelen. Maar gelukkig heeft moeder natuur hier aan gedacht, met als resultaat: de Dinarische Alpen.

Wil je een bijzondere hike door de Dinarische Alpen maken? Lees dan ook onze tips voor de Peaks of the Balkan trail.

paklenika-national-park dinarische-alpen-uitzicht

De Dinarische Alpen

De Dinarische Alpen bestaan voornamelijk uit kalksteen en behoren tot hetzelfde massief als de Alpen. Ze spreiden zich uit over het noorden van Kroatië tot in Albanië. Met een hoogste top van 2700 meter is het geen kinderachtige bergrug, maar toch waan je je in een compleet andere wereld dan bij de noordelijk gelegen buren. Hoewel in dit gebied officieel geen mediterraan klimaat heerst, schijnt de zon er het grootste deel van het jaar. In de zomermaanden is goed weer gegarandeerd, dus regenkleding heb je hier niet nodig. In de wintermaanden valt er door de hoogte nog relatief veel neerslag, waardoor vooral de lager gelegen delen van de bergen groen en levendig zijn. Dit geeft je vanaf een bergtop een onwaarschijnlijk uitzicht over kale massieven, groene bossen en wat verder aan de horizon de Adriatische Zee.

wandelen-kroatie klimmen-kroatie uitzicht-kroatie

Wandelen in Kroatië

De meeste wandelaars die de Dinarische Alpen willen ervaren zullen kiezen voor het deel in Kroatië. Ten eerste is dit deel van de bergen het minst ver rijden (naar Albanië kost nog twee extra dagen) en ten tweede zijn de bergwandelingen prima te combineren met de populaire strandvakanties in Kroatië. Het Kroatische deel van de Dinarische Alpen is in zijn geheel waanzinnig, met de twee nationale parken die een beschermd natuurgebied vormen als hoogtepunt. Northern Velebit en Paklenika zijn verrassend veelzijdig en de wandelpaden erin een uitdaging voor zowel ervaren hikers, als beginnende wandelaars. Tip: plan van te voren een bezoek aan de parkrangers, want de paden in dit berggebied staan minimaal aangegeven. En bij 40 graden verdwalen in zo’n ruig landschap is geen pretje.

dinarische-alpen babin-kuk

Berghutten en water

Het mooie weer in dit berggebied heeft voordelen, maar natuurlijk ook wat minpunten. Ben je in de Alpen gewend om met één waterflesje op pad te gaan en deze bij elk beekje of watervalletje te vullen, dan sta je hier voor een verrassing. Ten eerste zal de brandende zon je meer water laten drinken, en ten tweede zijn de drinkwaterpunten schaars. Riviertjes en watervalletjes liggen droog in de zomer, dus zorg bij een dagwandeling voor minstens een halve liter (!) per persoon per uur. Gelukkig heb je in de wandelgebieden berghutten, maar zeker niet zo veel als in Oostenrijk of Zwitserland, dus plan je route langs de hutten van te voren zorgvuldig.

berghut-kroatie paklenika-np

Een zonovergoten wandelparadijs

Hou je van bergwandelen, dan zijn de Dinarische Alpen eigenlijk een must. Het is een bijzondere combinatie van verbluffende bergpaden, uitzichtpunten en klimmogelijkheden. De bijna gegarandeerde zon maakt het mooi, maar ook zwaar, dus bereid je van te voren wel voor. Neem voldoende water mee en bestudeer de paden die je wilt gaan lopen. Wanneer je dat doet, zal het zeker niet de laatste keer zijn dat je door dit gebied trekt!

kroatie-alpen

Georganiseerd hiken in de Dinarische Alpen?

Lijkt het jou leuk om een meerdaagse trekking te lopen in de Dinarische Alpen, maar wil je niet alles zelf regelen? Kijk dan eens bij Bookatrekking. Op deze site vind je diverse meerdaagse hikes in Kroatië, of je kunt een wandeltocht in de Dinarische Alpen op maat laten samenstellen door de trekking experts. Je loopt de hike zelfstandig, maar de route en alle overnachtingen worden voor je geregeld. Zo kun jij zorgeloos genieten van dit prachtige berggebied in Kroatië!

Bekijk hier het aanbod trekkingen in Kroatië >>

Na de Dinarische Alpen verder reizen door Kroatië? Lees ook onze tips voor een vakantie Dubrovnik!

Ook naar de Balkan op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je reis door de Balkan zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscaner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

+ There are no comments

Add yours