De Zuid Afrikaanse droom


Zuid Afrika, een veel beschreven land in reisverhalen. Populair in de eerste plaats, omdat het één van de schoonste Afrikaanse landen is en je daardoor minder risico loopt om ziek te worden. Maar zeker ook vanwege de schitterende natuur en de fascinerende mensen die er wonen. Je kunt genieten van adembenemende kusten, prachtige vergezichten, maar je kunt ook geraakt worden door de voetsporen die een halve eeuw apartheid heeft achtergelaten in het land. Een woord wat daar overigens precies zo wordt gespeld; er is altijd de herkenning van onze taal in het oud-Nederlands aandoende Afrikaans.

Verboden te roken bord

Nog zoiets typerend Zuid-Afrikaans: het contrast tussen Westerse en Afrikaanse bouw, elke plaats – groot of klein – heeft een Westers centrum en aan de rand daarvan typerende krotjes en hutjes, vaak hele townships.

Een afwisselende route door het Zuid Afrikaanse landschap

Zuid-Afrika is een behoorlijk uitgestrekt land. Je doet er daarom verstandig aan verschillende steden te kiezen voor je heen en terugvlucht. Bijvoorbeeld door op Kaapstad heen te vliegen en via Johannesburg het warme, groene landschap achter je te laten of vice versa. Voor dit rondje heb je in ieder geval een week of drie à vier nodig. Heb je minder tijd, dan is een ovaal rondje van Kaapstad naar Durban en weer terug is ook al erg mooi. Tijdens je reis doe je vele indrukken op. Het ene nog mooier dan het andere. We vroegen bevriende wereldreiziger Mattijs wat je allemaal tijdens deze reis kunt verwachten. Laat je meevoeren door de Zuid Afrikaanse droom.

Kaapstad en de tafelberg

Kaapstad is een geweldig mooie stad, het lijkt wel gedrapeerd rondom de voet van de Tafelgeberg. Deze 1000 meter hoog massieve tafelvormige rots is erg kenmerkend voor het landschap. En je kunt er een prachtige wandeling naar toe maken. Mocht je niet te ver willen wandelen, kies dan één van de omliggende heuvels zoals Single Hill of Lions Head voor een mooi uitzicht op ‘de tafel’ en over de stad.

Kaapstad Stukje Tafelberg vanaf Lions Head Kaapstad Tafelberg vanaf Lions Head Kaapstad Ook Tafelberg vanaf Lions Head

Kaapstad kent een diversiteit aan architectuur. Moderne en oude gebouwen in vele kleuren wisselen elkaar af. Tussen de berguitlopers door naar het Zuiden vind je hagelwitte stranden waar je gezellige strandtentjes tegenkomt of even een duik in het helderblauwe water kunt nemen. Let wel op het grote verschil tussen zeewatertemperatuur aan de westkant (koud) en oostkant (warm) van de Kaap in de winter. Dit vanwege de warme stroom van de Indische Oceaan uit het oosten en een koude stroom van de Zuidelijke Oceaan uit het zuiden langs de westkust omhoog. Uitgezwommen? Ga dan even terug in de tijd naar de Apartheid in District 6 Museum of op Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten.Kaapstad vanaf de Noordelijke kust

Kaapstad Twee muzikanten op bankje (District 6 Museum)

Het meest gangbare vervolg van de reis is langs de kust naar het oosten, waarbij je de zogenaamde Garden Route volgt, een prachtige wildernis langs de kust.

Touren langs kust van Kaapstad naar Hermanus

Surfers en walvissen spotten in Jeffrey’s Bay

In de juiste periode (tussen eind juni en begin december) kun je in Hermanus walvissen spotten. Vanaf het strand is dit goed te doen (met verrekijker), nog beter is om een boottour te boeken. Houd je van wat meer actie, neem dan een surfles in Jeffrey’s Bay. Misschien heb je geluk en spot je ook dolfijnen! Vergeet ook niet even te kijken bij ‘Supertubes’, zo noemen de surfers het punt in het midden van dit stadje. Bij een dag met goede golven is dit de mooiste plek van Zuid-Afrika om te surfen en kun je genieten van de vetste capriolen van de betere surfers.

Actie voor thrillseekers

Thrillseeker? Ga dan voor de hoogste bungeejump ter wereld! Dit kan bij Face Adrenaline vanaf de Bloukrans Bridge (216 meter), net 10 kilometer buiten Jeffrey´s Bay. Eerst pompen de housebeats, die je vanaf het platform tegemoet komen, je adrenalineniveau flink omhoog. Vervolgens spring je met een gigantische ‘waar-ben-ik-in-godsnaam-aan-begonnen adrenalinekick’ naar beneden en eindig je in een totale rust van de natuur om je heen. Het ziet er wel wat anders uit zo op de kop… ;)

Bloukrans Bungeejump Worlds Highest Jump

Wildlife dichtbij

Voor degenen die voor de wildlife niet helemaal naar Paul Kruger Park in het verre Oosten van Zuid-Afrika willen reizen, Addo Elephant Park biedt je niet alleen olifanten, maar ook neushoorns, antilopen, leeuwen, buffels en hyena´s. Het park is eenvoudig te bereiken vanuit Port Elizabeth.

Addo Elephant Park olifant 15

Addo Elephant Park Olifanten 10

Initiatieritueel in de townships

Langs de hele kust zijn er verschillende plekken waar je een township-tour kan regelen Veel hostels bieden deze mogelijkheid. Zeker een must-do! Bijvoorbeeld in het kustplaatsje Port Alfred, aan de monding van de Kowie River. Ga je in de zomermaanden (december-januari), heb je misschien geluk en krijg je een kijkje in het initiatieritueel voor jongens om ‘echte’ mannen te worden van de Xhosa stam. Een stam die in haar taal de zo kenmerkende klikken heeft.

Initiatie van Xhosa jongens om een 'echte' man te worden.

Chillen in Coffee Bay

Een stuk noordelijker reis je door groene heuvellandschappen met overal gekleurde ronde huisjes. Een plek om even tot rust te komen is Coffee Bay, waar je een wandeling naar de ‘Hole in the Wall’ kunt maken. Een heel relaxed hostel die we daar vonden, is Bomvu Paradise. Niet alleen vanwege de mooie ligging, maar ook vanwege de ontspannen sfeer én de vele activiteiten die ze organiseren.

Coffee Bay met pittoreske huuskes in glooiend landschap

Je kunt er ook voor kiezen door te reizen naar het iets noorderlijker gelegen Port St. John’s. In dit door bossen omringde plaatsje vind je schitterende, hagelwitte stranden.

Indrukwekkende Drakenbergen

Hierna is een reis naar Durban een optie, maar dit is niet echt een interessante stad. Reis meteen door naar het binnenland in de richting van Lesotho (een klein land in het midden van Zuid-Afrika). Ten zuidoosten hiervan liggen de Drakenbergen, een indrukwekkende bergketen, waarvan je tijdens de reis erheen al volop kunt genieten.

Aanrader hier is de tocht genaamd Sani Pass Trail, te maken vanuit het stadje Himeville. Het is een ruig pad met steile stukken, dat als een slang door de Drakenbergen naar de grens met Lesotho leidt. Wil je iets meer actie? Doe dit dan, net als wij, met een quad! Zo ga je helemaal naar boven en kun je even over de grens kijken in Lesotho (geen visum nodig) of je kijkt terug het dal in.

Drakensbergs mooie vergezichten tijdens je reis 1 Drakenberg Sani Pass Quad tocht naar grenspost met Lesotho beneden

Drakenberg Sani Pass Quad tocht naar grenspost met Lesotho bovenaan

Wildlife spotten in Kruger National Park

Vanaf de Drakenbergen kun je een flink stuk doorreizen naar het beroemde wildpark Kruger Nationaal Park. Eén van de grote voordelen van dit park is de goede infrastructuur. Het park kent een uitgebreid netwerk van geasfalteerde wegen, zodat je ook met een gewone auto het hele park kunt doorkruisen (het park is 350 kilometer lang en 60 kilometer breed). Op verschillende plaatsen zijn kampen met goede accommodaties. Vanuit deze kampen worden bovendien wandelsafari’s georganiseerd. Deze geven je de mogelijkheid om onder begeleiding van een ranger te voet de natuur te verkennen en op zoek te gaan naar de ‘Big five’ en andere dieren.

Paul Kruger Park Neushoorn Paul Kruger Park Poemba

Na alle indrukken is doorreizen naar de kust via Swaziland naar Sodwana Bay een mooie afsluiter van je Zuid Afrika reis. Dit is een baai die, vanwege haar vele schitterende koraalriffen, bekend staat als één van de beste duikplaatsen ter wereld. Hier kun je heerlijk tot rust komen en met een snorkel of duikuitrusting op zoek gaan naar Nemo.

Tekst en foto’s: Mattijs de Vries

Altijd de beste reistips in je mailbox?

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en reistips van ikwilmeerreizen.nl? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! En, je kunt ons natuurlijk ook volgen op Instagram of Bloglovin!

Onze favoriete producten voor de Zuid Afrikaanse droom

3 Comments

Add yours
 1. Cynthia Overeem

  Superleuk artikel! En helemaal gelijk… die brug bij Bloukrans zit er inderdaad heel anders uit als je op je kop hangt, op het punt om naar de beneden te ‘vallen’. Coffee Bay heb ik helaas nog niet bezocht maar hoor er altijd veel goede verhalen over! Leuk je dat je een aantal plekken tegelijk bespreekt, maakt een mooi overzichtje :)

 2. Brenda

  Oh 3 tot 4 weken, als ik die tijd toch had.. Heb 12 dagen vanaf aankomst in Johannesburg tot aan vertrek in Kaapstad (tja goede ticketaanbieding in de zomervakantie. Plan is via Hazyview naar Sabi Sands (bij Kruger) en dan van daar vlot doorrijden naar Kaapstad, in ieder geval via Drakensbergen, Tsitsikamma en Hermanus (shark cagediving!!). Nog andere stops die je aan zou raden? Golden Gate NP? Port Elizabeth? Is Addo nog speciaal genoeg na Kruger?

  • Annemarie

   Hi brenda! Wat leuk dat je erheen gaat! Ja, 12 dagen is wat beperkt, denk dat ik er niets bij zou doen dan. Of je ruilt wat in: vond hazyview niet veel. Je zou nog een dag kunnen snorkelen in sodwana bay, is erg mooi tropisch strand ook om te chillen. Paul kruger park is voldoende, daarna zijn andere np’s alleen maar herhalingen. Houd dan nog 2 dagen over voor kaapstad. Enjoy! – groet, Mattijs

+ Leave a Comment