De gezichten van Tibet


We schreven al eens eerder dat reizen door Tibet een absoluut hoogtepunt is. In dit artikel nemen we je mee door dit bijzondere land aan de hand van de gezichten van Tibet. Niets zegt zoveel over een land als de mensen die er leven. De gezichten alleen al vertellen vaak vele verhalen. Mensen in alle soorten en maten die opgaan in de beslommeringen van de dag. Vrolijke kinderen die graag voor de camera poseren of trotse ondernemers die hun waar aan je tonen. Mensen met geleefde gezichten, kinderen met sprankelende ogen waarvan je een glimlach van oor tot oor krijgt. Een reis is niet compleet zonder een kennismaking met de locals! Van sprookjesachtig Lhasa waar de pelgrims rond het jokhang klooster lopen tot de nomaden in de graslanden en de hoogvlaktes en de monniken in de kloosters.

Tibet-kinderen

Goedlachse kinderen in Lhasa

Deze lachebekken kwam ik tegen tijdens een wandeling door de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Geen idee waar de pret om ging, maar aanstekelijk was het zeker!

Tibet-Lhasa-lachende-kinderen

Wevende vrouwen en kaartende mannen

De mannen spelen een potje kaarten terwijl de vrouwen het werk verzetten. De gebedsvlaggetjes worden met de hand geweven.

Tibet-Lhasa-kaarten-mannen Tibet-Lhasa-wevende-vrouwen

De pelgrims tocht in Lhasa

De pelgrims tocht is een must voor Tibetanen. Rondom het Jonkhang klooster vind je vele pelgrims met kralenkettingen en een gebedsmolen. Ze herhalen hun gebedsritueel meerdere malen tijdens het ‘pelgrim circuit’.

Tibet-Lhasa-Pelgrim-vrouw-gebedsmolen Tibet-Lhasa-Pelgrim

Debatterende monniken in het Sera klooster

Net buiten Lhasa vind je het Sera klooster, één van de drie Universitaire kloosters. Monniken debatteren over het Boeddhisme en het lijkt er op dat er ook heel wat afgelachen wordt.

Tibet-Sera-Klooster-Monniken

Dagelijkse beslommeringen op de markt

De markt is waar het gebeurt! Boodschappen, bij elkaar komen om te roddelen, de beslommeringen van de dag doornemen en uiteraard je koopwaar verhandelen.

Tibet-kletsende-dames Tibet-markt-mannen Tibet-markt-winkelende-dames

Nomaden op de grasvlaktes

De Yak is een belangrijk dier voor de Tibetanen. De vacht wordt gebruikt om kleding van te maken, de melk wordt gedronken en er worden producten als kaas van gemaakt. En het vlees wordt uiteraard gegeten!

Tibet-nomaden-yaks

Tibet-Nomaden-jongen

Ook kuddes met schapen en geiten zie je wanneer je over de friendship highway het land doorkruist. Nomaden families lopen de kuddes door de grasvlaktes.

Tibet-nomaden-geiten-meisje

De bergpassen van de friendship highway

Je passeert een groot aantal passen wanneer je de friendship highway volgt. Passen op 3.500 meter hoogte tot zelfs een pas op 5.000 meter. Bij veel passen komen Tibetanen samen om handel te verkopen aan toeristen.

Tibet-pas-locals

Gezinnen in de dorpen langs de friendship highway

Langs de friendship highway liggen kleine afgelegen dorpjes met soms maar een paar huizen. Hele gezinnen wonen hier en leven van de kuddes schapen en geiten.

Tibet-dorp-gezin

Visit Tibet and tell others about it

Tibet is niet je alledaagse vakantiebestemming. Het land heeft veel te verduren door de onderdrukking van China. Mensen zijn niet vrij in het gaan en staan waar ze willen en ze mogen geen loyaliteit uiten richting hun leider; de Dalai Lama. Juist daarom is het een bestemming die de moeite waard is. Zoals de Dalai Lama zegt; ‘visit Tibet and tell others about it.’

Tibet-trotse-moeder Tibet-kindertjes

Ook naar Azië op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je Azië-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

1 comment

Add yours
  1. Ellen

    Ja, Tibet is heel bijzonder en de Tibetanen zijn zulke vriendelijke en kleurrijke mensen, die helemaal opgaan in hun cultuur en godsdienst. Ik ben nu al 10 keer in Tibet geweest en daarnaast ook diverse keren in Tibetaanse gebieden in Chinese provincies. Ik ben “verslaafd” geraakt aan Tibet.

+ Leave a Comment