Cocos Keeling, Australië: Leven op een onbewoond eiland


Twee atollen op zo’n 3.000 kilometer uit de kust van Perth, Australië vormen samen Cocos Keeling. De 27 koraal eilandjes in de Indische oceaan tellen ongeveer 600 inwoners verdeeld over de twee bewoonde eilanden; Home Island en West Island. Alles bij elkaar genomen hebben de eilanden zo’n 26 kilometer kustlijn en is het hoogste punt 5 meter hoog. Je zou het bijna over het hoofd zien!

Australie-Cocos-Keeling-Home-Island-strand

Met 40 vrouwen op een onbewoond eiland

Ondanks dat de Cocos Keeling eilanden in 1609 ontdekt werden door Kapitein William Keeling, bleven ze onbewoond tot 1814. Een rijke Engelsman had van de eilanden gehoord en wilde zichzelf wel van de beschaving onttrekken. Met een harem van 40 Maleise vrouwen vertrok hij naar de Cocos Keeling eilanden. Twee jaar later kwam er concurrentie, een Schot die met zijn familie wilde settelen op de eilanden. Er ontstond een vete, de Schotten namen de atollen en de vrouwen over waarna de Engelsman Cocos verliet.

Australie-Cocos-Keeling-algemeen

Het gevecht om Cocos Keeling

In de begin jaren van de 20ste eeuw werden er communicatie kabels gelegd van Perth via Cocos Keeling naar Rodrigues en Mauritius. Deze kabels zorgden er voor dat schepen onderling konden communiceren. De eilanden waren in handen van de Britten toen het gevecht om Cocos plaats vond in 1914. De Duitsers probeerden met hun SMS Emden de eilanden over te nemen. Hun signaal werd opgepikt via de communicatie kabels en de Australische zeemacht kwam in actie. De SMS Emden werd tot zinken gebracht. In het kleine museum op Home eiland kun je de geschiedenis van het ‘gevecht van Cocos’ herleven.

Australie-Cocos-Keeling-Home-island-museum

Extern territorium van Australië

In 1984 verkoos de Cocos Maleise bevolking Australische aansluiting wat betekent dat vandaag de dag de Cocos Keeling eilanden een extern territorium van Australië zijn. Sinds 1992 zijn ook alle wetten van West-Australië van kracht op de atollen. Home eiland is het eiland waar de Maleise bevolking woont en leeft. Hier vind je een lagere school, kleine supermarkt, hardware shops en een internet centrum. De Australiërs wonen op West eiland. Hier heb je een iets grotere supermarkt, een bar, een aantal hotels, een restaurant en een toeristen centrum. De Maleise bevolking praat met een zwaar Australisch accent wat erg grappig is om te horen omdat je het totaal niet verwacht! Er rijden geen auto’s op Home eiland, transport gaat per buggy of lopend. Op West eiland zijn wel een aantal auto’s.

Australie-Cocos-Keeling-Home-Island-BuggyAustralie-Cocos-Keeling-Home-Island-Welkom Australie-Cocos-Keeling-Home-island-give-way

Direction eiland: leven op een onbewoond eiland

Zelf ben ik op Cocos Keeling geweest tijdens mijn hitch zeil avontuur vorig jaar. De zeilers die jaarlijks de Cocos Keeling eilanden aandoen mogen alleen voor anker liggen bij Direction eiland. Een eiland met alleen een paar picknick banken en een barbecue, het is tenslotte toch Australië! Met een ferry worden de drie eilanden, Home eiland, West eiland en Direction eiland, verbonden. Alleen op donderdag en zaterdag gaat de ferry naar Direction eiland. De rust op het onbewoonde eiland wordt dan verstoord door een handvol toeristen of lokale mensen die voor een picknick naar Direction eiland komen.

Australie-Cocos-Keeling-Anker-Direction-Island

Puur genieten

Je hoeft echt even helemaal niks, er is totaal geen drukte op Direction eiland. Misschien in de ochtend snorkelen met haaien en bultrugpapegaaivissen. In de middag een rondje om het eiland struinen wat je in maximaal 45 minuten doet als je er de tijd voor neemt. Hier en daar onderbreek je je wandeling om je te laten entertainen door de grappige rode krabben die over het strand flaneren. En aan het einde van de middag speervis je je eten bij elkaar wat je later op de barbecue, onder het genot van een biertje, nuttigt. Als de wind gunstig is kun je kite surfen en als je zin hebt om er op uit te gaan kun je via West eiland een duik tour boeken en de onderwaterwereld nader bekijken. Daar houdt het wel zo’n beetje op met de activiteiten. Gewoon puur genieten dus!

Australie-Cocos-Keeling-Krabben-schelpenAustralie-Cocos-Keeling-SpeervissenAustralie-Cocos-Keeling-BBQ

Boodschappen doen is een hele onderneming

Het is een hele onderneming om de dagelijkse boodschappen te doen. Dit kan alleen op Home eiland of West eiland. Alcohol is alleen op West eiland te verkrijgen, daar moet je zijn dus! Maar zoals gezegd, een hele onderneming wanneer je voor anker ligt bij Direction eiland. Vooral om naar het verder weg gelegen West eiland af te reizen. Een dinghy ride, ferry overtocht en een bus ritje van alles bij elkaar zo’n uur tot anderhalf per enkele reis, ben je verwijderd van een biertje of een gin tonic… Ongeveer elke twee weken komt de goederen boot vanuit Perth met voorraad eten. Gezien er, behalve citroenen, niets verbouwd wordt op Cocos keeling, kun je je voorstellen dat vers eten duur is en dat er elke twee weken met smart op gewacht wordt.

Australie-Cocos-Keeling-supermarkt-shamroks

Hoe kom je op Cocos Keeling?

Als je niet van plan bent om per zeilboot naar Cocos te reizen, maar je toch graag de atollen wilt bezoeken, dan is er de mogelijkheid om vanuit Perth te vliegen. Vorig jaar was er elke twee weken een vlucht die je van het vaste land in zo’n 4,5 uur naar West eiland brengt. Op dit moment zijn de vluchten wekelijks, maar dit kan ook gemakkelijk weer veranderen.

E-visum voor Australië aanvragen

Voor Australië heb je een visum nodig. Hierbij volstaat voor Australië een e-visum die je online tot wel 72 uur van tevoren kunt regelen. Via deze website kun je een gratis visum aanvragen voor Australië. Nadat je de link hebt aangeklikt kies je voor ‘individuals and travellers’ en dan ‘visa’. In de visa finder kies je voor een ‘holiday or vacation’ visum en vult de vragen in: ‘what is your country of passport’ en je leeftijd. Je komt dan in een overzicht waarbij je online (in het Engels) een gratis visum voor Australië aan kunt vragen (visum nummer 651). Je dient wel een account aan te maken bij ‘immiaccount’. In de meeste gevallen krijg je het visum direct toe gemaild! Vind je dat allemaal wat veel gedoe? Dan kun je ook je visum aanvragen via e-visums.nl, je hoeft daar maar één formulier (in het Nederlands) in te vullen. Je betaalt dan € 14,95 voor je e-visum Australië.

Het visum is 1 jaar geldig waarbij je maximaal 3 maanden aaneengesloten in het land mag verblijven. Het visum heeft een multiple entry en is alleen geldig voor toeristen of familiebezoeken. Het wordt aangeraden het visum uitgeprint mee te nemen. In onze ervaring wordt er niet omgevraagd wanneer je Australië binnen reist gezien het visum is toegekend aan je paspoort. Maar goed, better safe then sorry; dus printen!

Last minute kado nodig? Shop in onze travel giftshop!

Want bestel je voor 22.00, dan wordt je bestelling nog dezelfde dag verstuurd!

Onze favoriete producten bij deze reis

+ There are no comments

Add yours