- Home
- Wereldplekken
- Cocos Keeling, Australië: puur genieten op de Cocos Eilanden
Cocos Keeling, Australië: puur genieten op de Cocos Eilanden
Twee atollen op zo’n 3.000 kilometer uit de kust van Perth, Australië, vormen samen Cocos Keeling. De 27 koraaleilandjes in de Indische oceaan tellen ongeveer 600 inwoners verdeeld over de twee bewoonde eilanden; Home Island en West Island. Alles bij elkaar genomen hebben de eilanden zo’n 26 kilometer kustlijn en is het hoogste punt 5 meter hoog. De Cocos Keeling eilanden zijn afgelegen, maar geweldig mooi. Per zeilboot of vliegtuig bereik je dit paradijs in de Indische Oceaan.
Met 40 vrouwen op een onbewoond eiland
Ondanks dat de Cocos Keeling eilanden in 1609 ontdekt werden door Kapitein William Keeling, bleven ze onbewoond tot 1814. Een rijke Engelsman had van de Cocos eilanden gehoord en wilde zichzelf van de beschaving onttrekken. Met een harem van 40 Maleise vrouwen vertrok hij naar de Cocos Keeling eilanden. Twee jaar later kwam er concurrentie van een Schot die met zijn familie wilde settelen op de eilanden. Er ontstond een vete. De Schotten namen de atollen en de vrouwen over waarna de Engelsman Cocos Keeling island verliet.
Het gevecht om Cocos Keeling
In de begin jaren van de 20ste eeuw werden er communicatiekabels gelegd van Perth via Cocos Keeling naar Rodrigues en Mauritius. Deze kabels zorgden ervoor dat schepen onderling konden communiceren. De Cocos eilanden waren in handen van de Britten toen het gevecht om Cocos Keeling island plaats vond in 1914. De Duitsers probeerden met hun SMS Emden de eilanden over te nemen. Hun signaal werd opgepikt via de communicatiekabels en de Australische zeemacht kwam in actie. De SMS Emden werd tot zinken gebracht. In het kleine museum op Home eiland kun je de geschiedenis van het ‘gevecht van Cocos’ herbeleven.
Extern territorium van Australië
In 1984 verkoos de Cocos-Maleise bevolking Australische aansluiting wat betekent dat vandaag de dag de Cocos Keeling eilanden een extern territorium van Australië zijn. Sinds 1992 zijn alle wetten van West-Australië van kracht op de atollen.
Home Island & West Island
Home island is het eiland waar de Maleisische bevolking woont en leeft. Hier vind je een lagere school, kleine supermarkt, hardware shops en een internetcentrum. De Australiërs wonen op West island. Hier heb je een iets grotere supermarkt, een bar, een aantal hotels, een restaurant en een toeristencentrum. De Maleisische bevolking praat met een zwaar Australisch accent wat erg grappig is om te horen omdat je het totaal niet verwacht! Er rijden geen auto’s op Home island, transport gaat per buggy of lopend. Op West island zijn wel een aantal auto’s.
Door ons geselecteerde accommodaties op de Cocos Keeling eilanden
Direction eiland: leven op een onbewoond eiland
Zelf ben ik op Cocos Keeling geweest tijdens mijn hitch zeil avontuur vorig jaar. De zeilers die jaarlijks de Cocos Keeling eilanden aandoen mogen alleen voor anker liggen bij Direction eiland. Een eiland met alleen een paar picknickbanken en een barbecue, het is tenslotte toch Australië! Met een ferry worden de drie eilanden, Home eiland, West eiland en Direction eiland, verbonden. Alleen op donderdag en zaterdag gaat de ferry naar Direction eiland. De rust op het onbewoonde eiland wordt dan verstoord door een handvol toeristen of lokale mensen die voor een picknick naar Direction eiland komen.
Puur genieten
Op Direction eiland is er totaal geen drukte, je hoeft echt even helemaal niks. ‘s Ochtends kun je eventueel gaan snorkelen met haaien en bultrugpapegaaivissen, om ‘s middags een rondje om het eiland te wandelen. Als je dit op je gemak doet, ben je nog steeds in max. 45 min. terug. Hier en daar onderbreek je je wandeling om je te laten entertainen door de grappige rode krabben die over het strand flaneren. En aan het einde van de middag speervis je je eten bij elkaar wat je later op de barbecue, onder het genot van een biertje, klaar kunt maken. Als de wind gunstig is, kun je kitesurfen en als je zin hebt om er op uit te gaan kun je via West eiland een duiktour boeken en de onderwaterwereld nader bekijken. Daar houdt het wel zo’n beetje op qua mogelijke activiteiten. Gewoon puur genieten dus!
Checklist voor je reis naar Cocos Keeling
Boodschappen doen is een hele onderneming op Cocos Keeling
Het is een hele onderneming om de dagelijkse boodschappen te doen op Cocos Keeling. Dit kan alleen op Home eiland of West eiland. Alcohol is alleen op West eiland te verkrijgen, daar moet je zijn dus! Maar zoals gezegd, een hele onderneming wanneer je voor anker ligt bij Direction eiland. Vooral om naar het verder weg gelegen West eiland af te reizen. Een dinghy ride, ferry overtocht en een busritje van alles bij elkaar zo’n uur tot anderhalf per enkele reis, ben je verwijderd van een biertje of een gin tonic… Ongeveer elke twee weken komt de goederenboot vanuit Perth met voorraad eten. Gezien er, behalve citroenen, niets verbouwd wordt op het Cocos keeling Island, kun je je voorstellen dat vers eten duur is en dat er elke twee weken met smart op gewacht wordt.
Hoe kom je op Cocos Keeling?
Als je niet van plan bent om per zeilboot naar de Cocos eilanden te reizen, maar je toch graag de atollen wilt bezoeken, dan is er de mogelijkheid om vanuit Perth te vliegen. Vorig jaar was er elke twee weken een vlucht die je van het vaste land in zo’n 4,5 uur naar West eiland brengt. Op dit moment zijn de vluchten wekelijks, maar dit kan ook gemakkelijk weer veranderen.
E-visum voor Australië aanvragen
Voor Australië heb je een visum nodig. Hierbij volstaat een e-visum dat je online tot 72 uur van tevoren kunt regelen. Via deze website kun je een gratis visum aanvragen voor Australië. Nadat je de link hebt aangeklikt kies je voor ‘individuals and travellers’ en dan ‘visa’. In de visa finder kies je voor een ‘holiday or vacation’ visum en vult de vragen in: ‘what is your country of passport’ en je leeftijd. Je komt dan in een overzicht waarbij je online (in het Engels) een gratis visum voor Australië aan kunt vragen (visum nummer 651). Je dient wel een account aan te maken bij ‘immiaccount’. In de meeste gevallen krijg je het visum direct toe gemaild! Vind je dat allemaal wat veel gedoe? Dan kun je ook je visum aanvragen via e-visums.nl, je hoeft daar maar één formulier (in het Nederlands) in te vullen. Je betaalt dan € 14,95 voor je e-visum Australië.
Meer informatie over je e-visum Australië
Het visum is 1 jaar geldig waarbij je maximaal 3 maanden aaneengesloten in het land mag verblijven. Het visum heeft een multiple entry en is alleen geldig voor toeristen of familiebezoeken. Het wordt aangeraden het visum uitgeprint mee te nemen. In onze ervaring wordt er niet omgevraagd wanneer je Australië binnen reist gezien het visum is toegekend aan je paspoort. Maar goed, better safe then sorry; dus printen!