(Kerst) citytrip Boedapest


De parel aan de Donau, zo wordt de Hongaarse hoofdstad Boedapest ook wel genoemd. Al ligt de stad niet echt aan de Donau, de rivier stroomt dwars door de stad heen en scheidt op deze manier de twee vroegere steden Boeda en Pest. Een weekendje citytrippen in Boedapest is het hele jaar door een aanrader, maar de stad is misschien wel op z’n mooist aan het einde van het jaar, wanneer het centrum helemaal in kerstsfeer is.

De Kettingbrug

De beroemdste brug van Boedapest, de Kettingbrug, verbindt de delen Boeda en Pest met elkaar over de Donau. Je kunt dus zo over de brug van het ene gedeelte naar het andere wandelen.

kettingbrug boedapest

Kabelbaan Boeda (Budavári sikló)

Aan de Boeda-kant van de kettingbrug vind je een kabelbaan die je naar de top van de Burchtheuvel brengt. Je kunt ook gewoon te voet de heuvel op wandelen, maar dit is natuurlijk net iets leuker!

kabelbaan burchtheuvel boedapest

Het Koninklijk paleis

Op de Burchtheuvel staat het Koninklijk paleis. In het paleis zelf zijn musea gevestigd welke je kunt bezoeken, maar een andere reden waarom veel mensen een bezoekje brengen aan deze heuvel is het prachtige uitzicht dat je hebt over de stad en de kettingbrug.

uitzicht koninklijk paleis boedapest

Alexandra Book Cafe

Wil je even opwarmen? Ga dan een lekkere warme koffie drinken en een gebakje eten in het Alexandra Book Café. Deze boekenwinkel heeft een café dat eigenlijk veel meer is dan een café. Dat het een voormalige balzaal betreft, zal je niet verbazen als je eenmaal binnen bent geweest….

alexandra book cafe boedapest

Markthal Vásárcsarnok

De Vásárcsarnok markthal is de grootste overdekte markthal van Boedapest. Het gebouw is bijzonder om te zien, met zijn gekleurde dakpannen. Binnen vind je levensmiddelen, delicatessen en een paar eetstalletjes. En als je typisch Hongaarse souvenirs wilt shoppen, ben je hier ook aan het goede adres.

markthal boedapest

De grote synagoge (Dohány utcai zsinagóga)

De grote synagoge doet zijn naam eer aan: het is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste synagoge van de wereld. Het gebouw is dus met recht indrukwekkend te noemen.

boedapest synagoge

Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is ook zeker het bezoeken waard en het liefst niet één keer, maar twee keer. Waarom je deze kerk twee keer moet bezoeken? Omdat je vanaf de top een heel mooi uitzicht hebt over de stad, dat je eigenlijk zowel bij dag als bij nacht moet bekijken. En zeker tijdens de kerstdagen wanneer de straten vol sfeerlichtjes zijn.

sint-stefanus-basiliek-boedapest

Kerstmarkten in Boedapest

Op een aantal plaatsen in Boedapest vind je vanaf half november kerstmarkten. Je kunt er lekker slenteren langs alle sfeervolle stalletjes met kerstspullen en handwerk, maar ook genieten van warme glühwein of chocolademelk, geheel niet overbodig tijdens de winterse kou in Boedapest. Ook kun je er het traditionele en lekkere Kürtóskalács eten, een soort grote ronde koek welke op een stok boven hete kolen wordt bereid. De grootste markt vind je op het Vörösmarty plein, maar ook in Deák Ferenc Street (ook wel Fashion Street genoemd), Városháza Park en bij de Sint-Stefanusbasiliek vind je kerstmarkten.

kerstmarkt boedapest

Populaire cadeaus voor reizigers

+ There are no comments

Add yours