Reisvoorbereiding China: eindeloos veel inspiratie!


Nog 3 weekjes en dan sta ik weer met mijn backpack op Schiphol en ga 2 maanden rondtrekken door o.a. Japan, China en de Fillipijnen (straks live te volgen op ons Instagram account!) . Om alvast in de stemming te komen ben ik druk bezig internet af te speuren naar de leukste, tofste en bijzonderste must-do's. Al eerder schreef ik over mijn reisvoorbereiding Japan, nu is het tijd voor deel 2: China.

Visum China aanvragen

Niet het leukste gedeelte, maar een noodzakelijk punt als je naar China (let op: voor Hong Kong heb je geen visum nodig) gaat: het aanvragen van het visum. Dit kun je eigenlijk op twee manieren doen, je kunt het laten doen. Je kunt het visum China aanvragen via een website als VisumBuiten.nl, of je kunt zelf je visum voor China aanvragen bij het China Visa application service center in Den Haag. Als je je visum voor China zelf gaat aanvragen, moet je alle formulieren die op de site staan invullen en samen met je paspoort opsturen naar Den Haag. Mocht je het vervelend vinden om je paspoort op te sturen (voelt natuurlijk wel een beetje eng, je paspoort een paar weken voor je reis in een envelop op de post doen), of je gaat voor de goedkoopste optie (per post is het visum € 30,- duurder) kun je er ook voor kiezen om deze in Den Haag langs te brengen en weer op te halen. Een aantal aandachtspunten voor het aanvragen van een visum naar China:

 • Zorg dat je paspoort bij aankomst in China nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een visum voor China (single entry) kost op dit moment € 126,55 of via een visum service als E-visums € 154,95 (maar dit scheelt je een hoop gedoe).
 • Je moet je persoonlijk reisplan opgeven bij je visum aanvraag, inclusief hotelovernachtingen, vliegtickets/treintickets van binnenkomst in China en exit-tickets. Houd hier rekening mee, je kunt dus niet zonder planning een visum voor China aanvragen.
 • Je hebt voor je visum-aanvraag een pasfoto met witte achtergrond nodig.
 • Je kunt je visum vanaf 2 maanden voor vertrek aanvragen en je visum moet binnen 3 maanden na uitgifte worden gebruikt.

Snel je visum China aanvragen >>

Online visum voor China aanvragen

Het is dus best een heel gedoe om je Visum voor China te regelen. Wil je al dit gedoe niet, dan kun je voor iets meer geld je visum regelen via VisumBuitenland.nl. In 10 minuten vul je het formulier in en krijg je binnen 2 weken je visum thuis toegestuurd. Wat ons betreft dus zeker een aanrader! Kosten voor alle varianten van het visum China zijn momenteel € 169,05 via VisumBuitenland.nl.

Visums China aanvragen >>

Omdat je voor je visumaanvraag je route eigenlijk al moet plannen, heb ik deze al grotendeels uitgestippeld. Waar ik normaal eigenlijk een beetje op de bonnefooi reis, heb ik hier dus eigenlijk al veel gepland. Wat ook wel weer leuk is, want omdat ik nu thuis al via internet reviews gelezen heb over hotels, blogs over things-to-do etcetera, heb ik in China meer tijd om te genieten van alles om me heen.

Hong Kong

Via Skyscanner vond ik een goedkoop ticket van Tokyo naar Hong Kong. Het handige van Skyscanner is dat je gewoon een heel land in kunt vullen en dan zoekt naar de goedkoopste vliegveld om vanuit te vertrekken. In zowel China als Japan is reizen met de trein redelijk goedkoop en snel, dus je komt altijd wel waar je terecht wil komen.

Bijna alles in Hong Kong is hoogbouw, en dit gecombineerd met de wirwar van straten, maakt dat het belangrijk is een ho(s)tel te kiezen dat goed bereikbaar is. Via Twitter kreeg ik een goede suggestie: het Check In Hostel in Hong Kong. Hotelkamers in Hong Kong zijn doorgaans superklein en zijn meestal alleen bereikbaar via een lift waar het hele gebouw gebruik van maakt en maar maximaal 5 mensen tegelijk in kunnen. Niet handig, dus een dorm leek mij in dit geval meer ruimte te bieden dan een tweepersoonskamer.

Reistip: alvast wat buitenlands geld vanuit Nederland meenemen op reis? Bestel het online bij GWK Travelex en het ligt voor je klaar op het vliegveld voor vertrek!

Treinkaartjes in China

De trein van Hong Kong naar Guillin boekte ik via Treinkaartjeschina.nl, behalve het boeken van je kaartjes zodat je zeker plek hebt, geven zij ook route-advies. Nederlander Mark heeft samen met zijn Chinese partner deze site opgezet. Je stuurt gewoon een mailtje waar je heen wilt en zij geven de opties aan en bestellen het kaartje voor je. Vervolgens krijg je het e-ticket plus instructies over stations, vertalingen voor handige zinnen etc. in je mailbox. Een hele goede service voor € 8,50 fee per kaartje!

Yangshuo – Bamboevaren tussen de karstbergen

In de omgeving van Yangshuo mogen wij de bouwsteen ‘Bamboevaren tussen de karstbergen‘ van Chinaonline.nl ervaren! Het bekendste natuurgebied van China, de karstbergen, schijnt sprookjesachtig mooi te zijn. In 4 dagen, 3 nachten gaan we hier onder andere  fietsen, varen op een bamboevlot en Moon Hill beklimmen. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit natuurfenomeen, het moet prachtig zijn.

Verder zou ik supergraag willen klimmen en/of abseilen in de omgeving Yangshuo, want het schijnt het klimmerswalhalla van China te zijn! Aangezien we in Nederland alleen indoor kunnen klimmen, vind ik het altijd heel tof om op reis buiten te gaan klimmen.

Photo Credit: Mulligan Stu via Compfight cc

Photo Credit: Mulligan Stu

Na deze bouwsteen nemen wij waarschijnlijk de nachttrein naar Vietnam (Nanning-Hanoi is een rechtstreekse trein) waarvandaan wij naar de Filipijnen zullen reizen.

Reisinspiratie China

Ten slotte, heb ik al veel blogs over China in het algemeen gelezen en filmpjes bekeken. Heerlijk om zo alvast een beetje van een land te ‘proeven'. Geniet mee van een portie ‘online China'.

10 gerechten / hapjes die je moet eten in China

Yvonne van GoYvon woont al een paar jaar in Beijing en als je naar China gaat, is haar blog dan ook een must om te lezen. Als foodie sla ik het artikel ‘ 10 gerechten/hapjes die je moet eten in China' natuurlijk zeker op!

gerechten china

 

Reisverslag China

Bij Happy Goats vind je zowel een reisverslag, als handige algemene tips voor je China reis.

reisverslag china

Hong Kong, stad van wolkenkrabbers en neonreclame

Op Expeditie Aardbol vind je meerdere artikelen over China. Vooral het artikel over Hong Kong vind ik treffend, met de prachtige foto's.

hong kong

 

Jiuzhaigou, the most beautiful place in China

Ook bij Bunch of Backpackers vind je veel artikelen over China. Maar dit artikel over Jiuzhaigou, WOW, wat een mooie plek lijkt me dat….

Schermafdruk 2015-02-08 20.32.58

 Met de trein door China

Op Reishonger vind je handige tips voor reizen met de trein in China. Wat neem je bijvoorbeeld wel of niet mee onderweg?

china trein

 

China's grote drie

Traveljunks schreef over China's grote drie: Beijing, Hong Kong en Shanghai. Wat kan je zien in welke stad?

hong kong, shanghai, beijing

 

Filmpjes over China

En ten slotte, een paar inspirerende filmpjes. Zak lekker onderuit, pak de popcorn erbij, kijk en geniet!

Getting Down In China Town

 

Fragments of China

Ook naar China op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!

Wil je je China-reis zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders:

7 Comments

Add yours
 1. Fem Eggers

  Leuk! Heb zelf (nog?) niet echt trek om naar China te gaan, maar andermans verhalen en voorbereidingen lezen is net zo leuk :) De blog van Judith in China (.com) vind ik overigens ook altijd een boeiende Chinablog om te lezen.

 2. Mark

  Beste Mirjam,

  Houdt wel rekening dat Instagram/Facebook/Twitter/Google niet werken in China zonder VPN/Proxy. Het beste is om een betaalde VPN te nemen aangezien de meeste gratis VPN’s niet werken. Met Freegate op je pc kan je nog wel wat dingen bezoeken en soms werkt EasyOvpn/Fqrouter2 voor een Andriod telefoon ook maar echt lekker werkt het niet.

+ Leave a Comment