Bonaire: het meest tropische plekje van Nederland


Caribisch Nederland, de BES-eilanden, de Antillen…. het zijn allemaal benamingen voor het gebied waar Bonaire ligt. Maar eigenlijk is Bonaire tegenwoordig een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland. Bonaire is klein, heeft prachtige stranden en staat bekend om de verschillende watersporten die je er kunt beoefenen. Wie wil nu niet het meest tropische plekje van Nederland ontdekken? En wat je op Bonaire kunt zien en doen, lees je hier.

Bonaire_Washington_Slagbaai_weg

Wandelen door Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire. Verwacht geen grote stad, want het is meer een klein dorpje. Kralendijk heeft geen hoge gebouwen alleen lage huizen in vrolijke kleuren. Wil je lekker uit eten, op stap of naar de supermarkt? Dan ga je hier heen.

Bonaire_Kralendijk

Je vindt hier ook veel historische gebouwen uit de koloniale tijd, zoals het bestuurskantoor en Fort Oranje. En Kralendijk heeft een mooie boulevard waar je overdag, maar ook ’s avonds, heerlijk kunt wandelen of relaxen met uitzicht op een heldere turquoise zee.

Bonaire_Kralendijk_Kust

Duiken of snorkelen op Bonaire

Bonaire is één van de beste duiklocaties ter wereld. Er is een groot beschermd onderwatergebied: het ‘Bonaire National Marine Park’. Hierdoor zijn veel koraalriffen nog intact en vind je een prachtige onderwaterwereld. Er zijn diverse duikscholen waar je les kunt nemen zoals Buddy Dive. Heb je al een brevet? Dan kun je ook zelf naar duikspots rijden. Er zijn diverse kaarten beschikbaar waarop je de duiklocaties met bijbehorende moeilijkheidsgraad kunt vinden. Is duiken niets voor jou? Snorkelen is ook prachtig op een aantal locaties!

Bonaire_Noord_Kust

Windsurfen op Bonaire bij Lac Bay

Lac Bay is een prachtige ondiepe lagune (8 km2) aan de zuidkant van het eiland. De lagune staat bekend om het prachtige helderblauwe water. Door de constante aanlandige wind is dit tevens dé plek om te windsurfen. Doordat de lagune ondiep is, is het er ook perfect om beter te leren windsurfen of om les te nemen. Aan de baai vind je Jibe City, hier kun je windsurfmateriaal en SUP-boards huren. Ook is het mogelijk om lessen te nemen. Ben jij niet zo sportief? Bij Hang Out Beachbar heb je een prima uitzicht op alle sportievelingen en kun jij op je ligbedje genieten van een heerlijke cocktail!

Bonaire_Lac_BayBonaire_LAc_Bay_Windsurf

Kajakken door mangroves

In het mangrovebos naast Lac Bay is het mogelijk om te kajakken. Je moet je hiervoor wel aansluiten bij een tour omdat het in beschermd gebied is. Er worden maar een beperkt aantal tours gegeven om het ecologische systeem hier niet aan te tasten. Tijdens de tour is het ook mogelijk om te snorkelen. Je ziet veel verschillende vissen, vaak schildpadden, veel vogels en het lijkt alsof je door een doolhof van mangroves peddelt.

Beklim de Brandaris in Washington Slagbaai National Park

In het noorden van Bonaire ligt Washington Slagbaai. Dit National Park is een wat ruiger gebied met rotsen, blow holes, zoutwatermeren en heel veel cactussen. Je kunt het park bezoeken per auto, mountainbike of te voet. Het is redelijk groot dus als je met de auto gaat, zie je het meest. Er zijn een aantal prachtige strandjes waar je lekker kunt zwemmen. In het park vind je ook de hoogste berg van Bonaire, de Brandaris. De beklimming duurt ongeveer 2,5 uur. Doe dit ’s ochtends, anders is het echt te warm! Het park is alleen overdag open en er wordt entree gevraagd.

Bonaire_KustBonaire_Pelikanen

Donkey Sanctuary

Een must als je van ezels houdt, is een bezoek aan de donkey sanctuary. Met de auto mag je een rondje rijden over dit terrein waar inmiddels 600 ezels leven. Zo nieuwsgierig als de dieren zijn, lopen ze rond je auto en steken hun hoofd door je raam om te zoeken naar eten. Er zijn ook punten waar je uit mag stappen om de ezels te voeren. Met het entreegeld help jij de ezelopvang met de verzorging van de zieke en gewonde ezels op het eiland.

Bonaire_Donkey_Sanctuary

Slavenhuisjes en zoutpannen

Rijd of fiets vanuit Kralendijk richting het zuiden en je komt langs de zoutpannen. Hier wordt zout gewonnen en je ziet de bulten zout dan ook liggen, wat een surrealistisch beeld geeft. Als je tijdens zonsondergang komt, krijgen de zoutmeren een prachtige roze kleur. Tevens kun je hier flamingo’s spotten. Hoewel het zout tegenwoordig machinaal gewonnen wordt, werd dit vroeger gedaan door slaven. De kleine huisjes staan een stukje verderop langs de weg.

Bonaire_ZoutpannenBonaire_Slavenhuisjes

Praktische informatie over Bonaire

De officiële talen die worden gesproken zijn Nederlands en Papiamento. Verder betaal je op Bonaire met Amerikaanse Dollars.

Wil je naar Bonaire, dan kun je vliegen met KLM of Arkefly. Zoek hier het goedkoopste vliegticket naar Bonaire. Je kunt dan los een mooie accommodatie op Bonaire uitzoeken en boeken. Vaak worden er ook via reisorganisaties goede deals aangeboden met vlucht en accommodatie, kijk bijvoorbeeld eens bij TUI. Buiten het seizoen ben je dan een stuk goedkoper uit dan wanneer je deze twee los boekt.

Bonaire_Washington_Slagbaai_Flamingo

+ There are no comments

Add yours