Haal het maximale uit je wintersport: Ga op wintersport roadtrip!


Best vreemd, vind je niet..? Tijdens de zomervakantie reizen we heel Europa af en wanneer we op wereldreis zijn, verkennen we complete werelddelen, en soms nog wel meer. We verplaatsen ons uren achter elkaar per boot, fiets, trein, bus, auto, vliegtuig of te voet. Superavontuurlijk, superafwisselend, supergaaf. Maar waarom doen we dat tijdens de wintersport dan niet? Een auto huren op wintersport en daarmee door verschillende skigebieden roadtrippen is toch eigenlijk veel avontuurlijker?

Wintersport in Sankt Gallenkirch Wintersporten in Sankt Gallenkirch

De Wintersport roadtrip

Gaan we op skivakantie, dan veranderen we ineens in kuddedieren. Massaal boeken we één of meerdere weken in één dorp, in één chalet en vaak ook nog met een skipas voor maar één gebied. En het jaar daarop doen we precies hetzelfde! Waarom?! Waarom doen we in de zomer zo veel moeite om het maximale uit de vakantie te halen, en nemen we in de winter genoegen met steeds weer hetzelfde restaurant, diezelfde après-ski en dezelfde mensen in dezelfde rij voor dezelfde gondel, élke óchtend wéér?

Auto huren en snowboarden maar!

Ik vroeg het mij af en ging met twee vrienden op een wintersport roadtrip. Gewoon een auto huren tijdens de wintersport en daarmee 9 dagen van skigebied naar skigebied trekken. Niks van te voren boeken, gewoon zien waar we uitkomen. Hoe dat beviel? Dat lees je in dit artikel.

Snowboarden in LechDolomiti Superski uitzicht

Wintersport roadtrip: Een geweldige ervaring

Ik zal op die laatste vraag maar meteen antwoord geven: het was A-MA-ZING en ik zal denk ik nooit meer een wintersport op één plaats doorbrengen. Op onze roadtrip door de Alpen kwamen wij door vier landen, zagen allerlei ski-gebieden, sliepen in verschillende, leuke accommodaties, maar hadden bovendien meer dan ooit het idee dat we écht op reis waren. Vonden we het ergens mooi? Dan bleven we nog een dag. Hadden we het na één dag wel weer gezien, gingen we verder. En natuurlijk zijn er dan mensen die zeggen: maar in mijn ski-gebied ligt 3000 kilometer aan piste! Toch is dat niet hetzelfde. Het gevoel van reizen, van nieuwe dingen ontdekken, van verschillende culturen ervaren (ja, echt), krijg je maar op één manier: een roadtrip.

Met de auto op weg naar Konigsleiten Met de auto terug na een dag snowboarden in Sankt Anton

Checklist voor je wintersport roadtrip:

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Auto huren voor de wintersport? Vergelijk alvast de prijzen!
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Wintersport autoroute door vier landen

Met het vliegtuig ben ik van Amsterdam naar Innsbruck gevlogen, wat als je het een tijdje van te voren boekt, niet veel hoeft te kosten. Reis je met eigen snowboard of ski's kun je jouw ski- of snowboardtas als ruimbagage inchecken en daarin alle spullen doen die je normaal in een koffer zou meenemen. In Innsbruck kun je een auto huren voor je wintersport roadtrip. Wij reden zo via Königsleiten (Oostenrijk), Selva (Italië), Sankt Moritz (Zwitserland), Vaduz (Liechtenstein), Sankt Gallenkirch (Oostenrijk), Lech (Oostenrijk) en Sankt Anton (Oostenrijk) weer terug naar het vliegveld van Innsbruck. Negen dagen duurde onze reis, maar het voelde dankzij de vele indrukken als een maand vakantie. Let wel op de voorwaarden van je huurauto, soms is het overschrijden van landgrenzen alleen mogelijk tegen bijbetaling.

Tip: Bekijk ook onze skivakantie paklijst!

Route wintersport roadtrip Uitzicht over Sankt Anton tijdens snowboarden

Auto huren op wintersport

Je kunt vanuit Nederland ook met de auto op een wintersport roadtrip, maar vergeet dan niet je auto te voorzien van winterbanden. Daarnaast kunnen de kosten van vignetten in Zwitserland (€40,- per jaar) en Oostenrijk (€10,- per 10 dagen) oplopen; kosten die je bij een huurauto niet hebt. Daarbij voel je je in een 4×4 huurauto misschien toch wat veiliger tijdens al die kilometers door de bergen.

Wil je daarnaast perse in dat ene populaire skioord in het midden van het centrum in dat hotel zitten met die aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding? Dan is het aan te raden toch één en ander van te voren te reserveren.

Uitzicht over Dolomiti Superski Sella Ronda Selva

Gaat zo'n wintersport roadtrip mij veel (extra) kosten?

Natuurlijk kost deze vorm van vakantie vieren iets meer dan een door één organisatie verzorgde skivakantie. Maar nou ook weer niet zo heel veel meer. Voor een week aan verschillende skipassen ben je €20,- tot €50,- extra kwijt tov. een weekpas in één gebied. De prijs van hotels (waar het ontbijt vaak al bij in zit) hoeft niet veel hoger te zijn dan die van een appartement of chalet, zeker niet wanneer je “in het dorpje ernaast” verblijft. Bij een verblijf in hotels moet je natuurlijk wel uiteten, maar we zijn ook op vakantie. Is het die extra centen dus waard? Wat mij betreft wel!

Uitzicht tijdens wintersport in Dolomieten

Dit jaar op wintersport roadtrip?

Ik zeker weten!!! En dan probeer ik andere plekken aan te doen dan vorig jaar, want we zien natuurlijk het liefst zo veel mogelijk van de wereld. Overweeg jij ook een auto te huren op wintersport en op roadtrip te gaan? Hou deze tips dan in je achterhoofd:

  • Zwitserland is erg duur en hoeft niet perse een meerwaarde te zijn. Bedenk dus van tevoren of je Zwitserland aan wilt doen op je avontuur.
  • Na overal ter wereld gesnowboard te hebben, kan ik concluderen: Dolomiti Superski is één van de vetste gebieden waar ik ben geweest. Een absolute must op je road-trip!
  • Boek een knus appartement in het pittoreske Sankt Gallenkirch, ga na het snowboarden of skiën boven op de berg après-skiën en zoef vervolgens in het donker op een sleetje de berg af!
  • Op de kaart ziet de route van het ene wintersport dorpje naar het andere er soms kort uit en zelf Google Maps kan hier aan de positieve kant zitten qua reisadvies. Houdt daarom altijd rekening met extra reistijd, al is dat in de bergen zeker geen straf!

Uitzicht over het Montafondal - Vorarlberg

+ There are no comments

Add yours