Waarom reizen gelukkig maakt


Travelhappiness. Dat heerlijke gevoel wat reizen in ons losmaakt. Waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Zoveel mogelijk van in ons opzuigen en proberen zo lang mogelijk na thuiskomst vast te houden. Maar waarom worden we eigenlijk zo gelukkig van reizen? En nog belangrijker, hoe kunnen we dat gevoel in ons dagelijkse leven terugbrengen?

Op reis is geen dag is hetzelfde

Oké, ook tijdens het reizen heb je misschien weleens een periode waarin de dagen elkaar herhalen. Zeker als je aan het bijkomen bent op een tropisch strand, maar dat even buiten beschouwing gelaten, is bijna geen dag hetzelfde. Zelfs de tijden waarop je eet en slaapt kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Geen vast ritme, geen sleur!

Voor thuis: Ook al werk je fulltime en heb je andere dagelijkse verplichtingen, kun je de sleur van de dag best een beetje doorbreken. Het kan al met hele kleine dingen. Kijk je standaard ‘s avonds TV? Laat hem dan een keer uit en ga een spelletje doen, een stuk wandelen of duik weg in een goed boek. Doorbreek de vaste patronen!

Jenga spelen op reis

Als je reist voel je je een vrij mens

Als je aan het reizen bent voel je je vrij. Echt vrij. Iedere dag ligt de wereld aan je voeten en kun je kiezen hoe je die dag gaat besteden. Maar dat is het niet alleen. Doordat je in een onbekende omgeving bent, wordt het gevoel van vrijheid versterkt. Niks ligt vast. Jij hebt het voor het zeggen!

Voor thuis: Ga eens een weekend op pad in eigen land en verken de nieuwe omgeving zonder plan en kijk waar je op dat moment zin in hebt. Geen verplichtingen of verwachtingen. Gewoon kijken waar de dag jou heen brengt. Leuk hierbij is het gebruik maken van de Anywhere Travel guide. Gegarandeerd dat de 75 verrassende opdrachten kaarten je hierbij helpen!

Díkaios berg kos

Ruimte voor avontuur op reis

Tijdens het reizen is er altijd kans op avontuur. Er kan ieder moment iets onverwachts gebeuren. Spannende, mooie of hele bijzondere momenten kunnen zomaar voorbij komen. Spontane ideeën worden razendsnel geboren en brengen weer nieuwe ervaringen met zich mee. Wij mensen zijn van nature nieuwsgierig. We worden graag verrast. Logisch dus dat als de kans op avontuur groeit, we daar ook een stuk blijer van worden.

Voor thuis: Ook hierbij geldt, ga de deur uit! Ook al lijkt Nederland wat minder avontuurlijk, er valt wel genoeg te beleven. Blijf je binnen, gebeurt er zeker niks! Plan bijvoorbeeld eens een weekendje naar Leeuwarden, Zwolle, Amsterdam of Amersfoort om maar eens wat te noemen. En heb jij alle toeristische hotspots van ons land eigenlijk wel eens bezocht? Denk aan Madurodam, Kinderdijk of de Keukenhof. Door alle buitenlandse toeristen die hier komen voel je je al snel een beetje op reis.

Heuvels van Salento, Colombia

Verdieping in een andere cultuur

Veel reizigers halen heel veel energie uit de verdieping in andere culturen. Andere gewoontes openen de ogen. Maken je meer open minded. Die verdieping geeft je een gevoel van verrijking en het voelt alsof het een completer mens van je maakt.

Voor thuis: Ook in eigen land hebben we te maken met heel veel subculturen en mensen die anders zijn dan jij. Verdiep je eens in je medemens dichter bij huis. Bezoek eens een concert of festival waar je nooit heen zou gaan en maak contact met de mensen daar. Of doe vrijwilligerswerk in eigen land. Er zijn zoveel manieren om die culturele verrijking ook in je dagelijkse leven terug te brengen, dus waarom alleen als je op reis bent?

Lokale lunch Chumphon

Je ontmoet gelijkgestemden

Op reis ontmoet je gegarandeerd andere reizigers. Mensen waarmee je uren kunt praten over dezelfde interesses. Verhalen kunt uitwisselen. Mensen die je begrijpen. Dit kan ontzettend inspirerend en bevrijdend werken. Logisch dus dat je iedere keer weer met een glimlach aan zo’n ontmoeting terug kunt denken.

Voor thuis: Natuurlijk ontmoet je gelijkgestemden op een cursus, je sportclub of misschien zelfs op je werk. Maar wil je echt even dat gevoel van saamhorigheid oproepen, pak dan zeker een paar festivals mee deze zomer. Nederland barst uit z’n voegen van de festivals, dus er moeten er toch wel een paar tussen zitten waar jij je helemaal thuisvoelt. Of zoek het net even over de grens bijvoorbeeld.

Kanoën, mala skala, boheems paradijs Tsjechie

Zon en buitenlucht

Dit geldt natuurlijk niet voor iedere reisbestemming, maar in veel gevallen is het er warmer en vooral zonniger dan in de Nederlandse winter. En ja, de zon op je huid maakt nou eenmaal een ontzettend gelukkig mens van je. Zon geeft energie, maakt je vrolijk en je ziet er ook nog eens beter uit met een tintje op je huid. En het is niet alleen de zon die ons zo gelukkig maakt. Ook het hele dagen doorbrengen in de buitenlucht doet een mens goed.

Voor thuis: Ga naar buiten. Ook al is het geen stralende zomerdag en moeten de zonnestralen zich door een wolkendek heen wringen. Door binnen te blijven zitten pak je helemaal geen zon mee, dus ga eruit! Maak eens een flinke strand- of boswandeling of ga een stuk fietsen. Het zal je zeker goed doen.

strandopgang bergen, 't woud

Minder remmingen

Op reis kent niemand je, waardoor je vaak wat makkelijker wordt in de omgang. Je gedraagt je wat vrijer. Dit geldt vooral voor mensen die zich in het dagelijkse leven soms misschien wat geremd voelen door opvattingen en verwachtingen van hun omgeving. Op reis valt dat helemaal weg, wat erg bevrijdend kan voelen. Je maakt makkelijker contact. Bent impulsiever. Staat meer open voor iets wat je niet kent.

Voor thuis: Bedenk dat de opvattingen en verwachtingen van andere mensen in veel gevallen je eigen aannames zijn. Ben jij op reis een heel ander mens dan thuis, dan is het toch goed om daar eens over na te denken. Waarom zou je je thuis anders gedragen? Is dat echt nodig? Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Lekker en puur eten

Reizen en eten gaan ontzettend goed samen. Bijna alle reizigers zijn er gek op en kunnen er hele dagen over praten. Van teveel eten wordt niemand gelukkig, maar wel van het proeven van nieuwe smaken en de geur van onbekende gerechten. De verrassing en verleiding van lokale producten. Hoe verser, hoe beter! Dan is het bij iedere hap weer even genieten.

Voor thuis: Ga op zoek naar het perfecte recept van het eten waar je op reis zo van kon genieten. Neem eens ‘streetfood’ mee als lunch in plaats van je boterham met pindakaas. Bij veel toko’s is er genoeg te krijgen waarbij je weer even dat gevoel van travel happiness krijgt. Het boekje ‘World's best streetfood‘ kan je hier heel goed bij helpen!

Lonely Planet World's Best Streetfood streetfood op de markt

Volop in beweging

Tenzij je voor een luie strandvakantie kiest, heb je op reis over het algemeen veel meer beweging dan wanneer je op kantoor of school zit. En dat je van meer bewegen gelukkig wordt is ook geen hogere wiskunde meer.

Voor thuis: Ga sporten, pak wat vaker de fiets in plaats van de auto en loop eens een rondje tijdens je lunchpauze. Zorg dat je iedere dag voldoende beweging krijgt. Zo simpel is het.

De wereld is mooi

Op reis zie je in een korte tijd zoveel moois voorbij komen. Schitterende natuur, historische architectuur en kleurrijke cultuur. Het volgt elkaar in rap tempo op. En zoveel moois werkt alleen maar inspirerend. Het maakt dat we een beetje verliefd worden op een land.

Voor thuis: Bekijk jouw eigen omgeving eens met de ogen van een toerist. Wat voor moois zou die zien? Kijk om je heen. Ontdek de pareltjes van jouw woonplaats. Hoe goed ken je je eigen land eigenlijk? Nederland is prachtig!

Onze favoriete producten voor meer travelhappiness thuis

Categories

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment