Recept: Vietnamese springrolls en Pho bo


Reizen staat voor veel mensen, naast avontuur, bijzondere ontmoetingen en mooie dingen zien, ook in het teken van… eten. Heel veel eten! Alles proeven en hopen dat je niet ziek wordt. Oké, het is niet overal een succes, maar toch vind je gedurende je reis vaak toch wel die ene lokale specialiteit waar je geen genoeg van kunt krijgen. Je neemt je voor om thuis die heerlijke gerechten nog eens na te maken. En met het juiste recept is dit zeker niet onmogelijk. En als het dan lukt, waan je je weer heel even op reis. De herkenbare geuren en smaken roepen zomaar weer dat ultieme reisgevoel in je op. Zo was ik dit weekend weer even in Vietnam. Het is misschien wat werk, maar er gaat niks boven zelfgemaakte springrolls.

Wat is een springroll?

In Nederland kennen we eigenlijk alleen de Vietnamese loempia van het kraampje bij de supermarkt. Dit concept heb ik nooit begrepen, want dit wanproduct heeft werkelijk niks met het echte Vietnam te maken. Toch is een springroll niets meer dan een loempia, alleen mag je de vergelijking met de Nederlandse variant dus gelijk vergeten.

Vietnamese springrolls

Rijstpapier

Het begint al met de ‘verpakking'. In Nederland worden de loempiaatjes in filodeeg gerold voor ze in de frituur gaan. In Vietnam gebruikt men rijstpapier. Een wereld van verschil! Wanneer je dus zelf aan de slag gaat, breng dan eerst een bezoek aan de Vietnamese toko. Om een beetje compacte, makkelijk te eten springrolls te maken is het aan te raden voor de wat kleinere vellen te kiezen. Ik gebruikte deze keer grote vellen en hoewel de springrolls verder goed gelukt waren, was het wat moeilijk dippen en eten. Geen toko in de buurt? Bestel de vellen dan online.

The making of rijstpapierrijstpapier

Vers of gefrituurd

De Vietnamezen kennen twee manieren om de springrolls te eten: Fresh or fried. Rijstpapier is namelijk ook zonder bereiding al eetbaar. Je weekt de vellen in warm water om vervolgens de vulling van je springroll erop te leggen. Je vouwt de zijkanten naar binnen en rolt hem daarna stevig op. Een verse springroll is nu al klaar. Voor de gefrituurde variant leg je hem in een diepe wok met (gloeiend) hete zonnebloemolie. Omdat de vellen erg teer zijn, is er wel wat voorzichtigheid geboden. Voor je het weet scheuren ze en dobbert de volledige inhoud van je springroll in de olie rond. Zelf ben ik groot fan van de verse variant, dus laat ik het gestuntel met frituren meestal achterwege. Hoewel de knapperig gebakken springroll zeker een keer het proberen waard is!

springrolls rollen

Zelf springrolls maken

Voor deze springrolls gebruikte ik een recept uit een oude editie (januari 2012) van de Foodies. Ben je een echte foodie, dan kan ik dit tijdschrift zeker aanraden! Je vindt hierin ook regelmatig authentieke recepten van over de hele wereld. De recepten zijn eigenlijk altijd een succes en erg lekker! Vietnamezen hebben talloze varianten voor de vulling van de springroll. Het is maar net wat jij lekker vindt. Dit recept is met kip, maar het is ook erg lekker om dit te vervangen door grote garnalen of bijvoorbeeld cashewnoten voor een vegetarische variant.

Ingrediënten (voor 4 personen): 1 kippenbouillonblokje, 400 gram kipfilet, zout en peper, 1/2 winterwortel, 1/2 courgette, 1/2 bosje chinese bieslook (evt vervangen door gewone bieslook), 1 takje munt, 4 takjes koriander, 100 gram mihoen, 12 rijstvellen.

Bereiding: Verwarm 500 ml water met het bouillonblokje. Pocheer de kipfilet in 15-20 minuten rustig gaar in de bouillon. Neem de kip uit de bouillon, bestrooi hem met zout en peper en laat hem even afkoelen en snijd in dunne reepjes. Schil de wortel en courgette in dunnen reepjes (of rasp ze). Snijd de bieslook fijn, pluk de blaadjes van de munt en koriander en hak ze grof.

Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de wortel- en courgettereepjes kort in warm water met zout en spoel ze koud onder stormend water. Meng de kipreepjes met de groenten, kruiden en mihoen.

Week de rijstvellen in warm water. Neem de ze uit het water en laat ze goed uitlekken (bijv. op een theedoek). Leg op ieder vel wat van het mengsel en vouw de zijkanten van de vellen naar binnen Rol de rijstvellen op tot een mooi rolletje. Serveer de springrolls met nuoc cham om te dippen.

Foto 17-01-15 20 04 21

Nuoc cham (dipsaus)

De springroll is pas écht lekker als je hem dipt in de smaakvolle dipsaus ‘Nuoc cham'.

Ingrediënten: 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 bosuitjes, 25 gram palmsuiker (evt. vervangen door bruine basterdsuiker), 4 el vissaus, 4 el rijstazijn, sap van 1/2 limoen.

Bereiding: Pel en snipper de knoflook. Halveer de rode peper in den lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de rode peper fijn. Snijd de bosuitjes in zeer fijne ringetjes. Rasp de palmsuiker. Meng alle ingrediënten met de vissaus, rijstazijn, het limoensap en 150 ml water. En dippen maar!

Nuoc cham

Pho bo

Vind je het rollen van springrolls iets teveel gedoe of heb je zin in wat anders? Dan is de Vietnamese soep Pho bo een absolute aanrader. Erg lekker ook in deze tijd van het jaar, want de kruiden en pittige smaak helpen goed tegen een verkoudheid.

Ingrediënten (voor 4 personen): 1 stukje gember (20 gram), 1 rode peper, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 2 kruidnagels, 3 rundvleesbouillonblokjes, 250 gram mihoen, 6 bosuitjes, 2 takjes Thaise basilicum, 2 takjes munt, 200 gram taugé, ca. 400 gram biefstuk, sap van 1 limoen, 1-2 el vissaus.

Bereiding: Schil de gember en sijd hem in plakjes. Halveer de rode peper in de lengte en verwijderd de zaadlijsten Snijd de rode peper in reepjes. Doe het kaneelstokje, de steranijs, de kruidnagels, de gember en de rode peper met de bouillonblokjes in 1,5 liter water in een pan en breng het geheel aan de kook Laat de bouillon ca. 20 inuten rustig trekken.

Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de bosuitjes in ringen. Pluk de blaadjes basilicum en munt van de takjes. Was de taugé en laat hem goed uitlekken. Snijd de biefstuk in zeer dunnen plakjes. Verdeel de mihoen, munt, basilicum, bosuitjes, biefstuk en taugé over grote kommen.

Zeef de bouillon en breng hem op smaak met limoensap en vissaus. Giet de hete bouillon in de kommen en serveer direct.

Om het reisgevoel compleet te maken serveer je er een Aziatisch biertje bij. Zoals Singha, Bintang of Chang bier. Vaak wel te verkrijgen bij de toko.

Eet smakelijk!

 

En voor iedereen die van koken niet zijn hobby heeft gemaakt, er zit ook een Vietnamees streetfood restaurantje in Utrecht.

Categories

+ There are no comments

Add yours