10x Recepten waar je reisheimwee van krijgt


Reizen prikkelt al je zintuigen. Vooral geuren en smaken kunnen, als je eenmaal thuis bent, echt weer het reisgevoel oproepen. Gewoon weer even de geuren van India op te snuiven, of de smaak van Italië. Hoe kun je dit nu beter doen dan door iets te koken waar je op reis zo van genoot? De meeste ingrediënten zijn in Nederland ook goed verkrijgbaar, wandel ook eens een Toko binnen. Overigens vind ik het binnenwandelen van een Toko altijd al een beetje reisgevoel oproepen. Met deze 10 recepten ben je zo een avondje op reis!

1. Italiaanse Lasagne

Die zwoele Italiaanse avonden, etend bij een klein tentje waarbij het lijkt of de Italiaanse mama zelf achter de potten en pannen staat. Waarbij de geuren van tomaat en oregano uit alle keukens komen. Met deze Italiaanse lasagne waan je je even terug in Italië. Hét recept voor Lasagne alla Bolognese vind je natuurlijk in de Italiaanse kookbijbel ‘De Zilveren Lepel‘. Een boek dat sowieso een must-have voor je kookboekenplank is, al moet je wel zorgen dat die plank stevig aan de muur zit, want het boek is superdik! De Italiëblog Ciao Tutti schreef het recept van Lasagne alla Bolognese voor je uit.

2. Peruaanse Ceviche

Annemarie schreef al eerder over de ceviche waar ze in Zuid-Amerika verliefd op werd. Ceviche is een bereiding van hele verse rauwe vis die wordt gegaard in limoen en zeezout. De combinatie van zuur, zout én pittig geeft ceviche een unieke, karakteristieke smaak. Het wordt vaak geserveerd met zoete aardappel en mais die het gerecht wat neutraliseren.

Ceviche

3. Japanse Sushi

Wist je dat sushi helemaal niet zo moeilijk is om zelf te maken?  Op deze site vind je goede tips en recepten! En als je geen zin hebt om het zelf te maken, dan bestel je toch lekker een mooie plate sushi? Mocht je zeggen aaahhhh sushi maken, dat heb ik al zo vaak gedaan! Probeer dan deze maar eens ;-)

4. Thaise Pad Thai

Deze klassieker komt bijna voorbij in elke Thaise kookcursus en is dus hét gerecht om even naar Thailand weg te dromen. Bij Francesca vind je een heerlijk recept, mét pinda’s (of waren het nu toch cashewnoten?).

5. Argentijnse/Peruaanse/Boliviaanse/Portugese Empanadas

Deze Zuid-Amerikaanse (eigenlijk kwamen wij er na research achter dat ze officieel uit Portugal komen) deegflapjes kun je maken met verschillende vullingen. Vlees, vis, kaas of groente, of een mix daarvan. Ga je voor de echte versie, dan maak je ze met zelfgemaakt deeg. Kies je liever de snellere variant? Dan kun je ze ook maken met hartige taartdeegplakjes.

empanadas

6. Indiase Curry

De geuren van curry zorgen ervoor dat je meteen even in India bent. Terwijl het maken ervan helemaal niet zo moeilijk is! Met slechts een paar ingrediënten, creëer je met dit recept voor Indiase curry voor een avondje ‘Little India’ in je woonkamer.

7. Amerikaanse hamburger

Een goed excuus voor een lekkere hamburger: we eten vanavond Amerikaans! Het is ook leuk om iedereen zijn eigen hamburger te laten samen stellen. Zet alle ingrediënten in bakjes op tafel. Wij vonden een goed recept voor een overheerlijke hamburger mét zelfgemaakte friet!

8. Mexicaanse tortilla’s (of Zweedse taco’s)

Weet jij eigenlijk het verschil tussen Tortilla’s, Burrito’s, Enchilada’s, Fajita’s, Quesedilla’s, Taco’s en Wraps? Brenda zette de verschillen voor je op een rijtje en zocht er ook nog recepten bij. Het kan ook zijn dat al deze gerechten je niet herinneren aan Mexico, maar aan Zweden. Zweden zijn namelijk gek op taco’s en in de Zweedse supermarkten vind je dan ook een megagroot assortiment aan taco ingrediënten. Overigens vind ik de enchilladas van dit filmpje echt heerlijk!

9. Spaanse Paëlla

Als je in Spanje geweest bent, heb je het zeker gegeten: paëlla. Op de blog ‘Bijzonder Spaans‘ hebben ze overigens nog veel meer Spaanse smulrecepten. Het leuke van dit gerecht is dat je hem kunt maken in een hele grote hoeveelheid. Nodig dus eens een paar vrienden uit, maak er sangria bij en compleet is je Spaanse avond.

10. Vietnamese loempia’s

Deze Vietnames springrolls zijn niet zoals de gefrituurde loempia’s die wij kennen in Nederland. Maar als je de verse variant eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer andere loempia’s dan  deze Vietnamese springrolls.

Vietnamese springrolls

Meer foodfoto’s?

Op Instagram delen wij tijdens onze reizen altijd de mooiste foto’s van gerechten. Want wij houden nu eenmaal van eten. En zeker op reis. Ook delen we onze favoriete ‘food around the world’ op Pinterest.

Onze favoriete reis kookboeken

1 comment

Add yours
  1. Daphne

    Haha ik vraag mij ook vaak af of ik nu gewoon reislustig ben of heel veel honger heb ;-). Nu weet ik het bijna zeker. In september ga ik naar Toscane dus de lasagne en heel veel andere heerlijkheden komen heel dichtbij… Al maken de Amerikaanse hamburgers, waar ik anders helemaal niet dol op ook al weer te lekker bij mij terug.

+ Leave a Comment