Hoe muziek de reiskriebels aanwakkert


Herken je het? Uren zit je in een bus, trein of vliegtuig. Je staart uit het raam en ziet een (vaak schitterend) landschap aan je voorbij trekken. Ook al kan zo'n reis soms lang duren en weet je af en toe niet meer hoe je zitten moet, het is ook het moment om weg te dromen. Even alle avonturen op je in te laten werken. De mooie momenten van je reis nog eens je gedachten te laten passeren. Die uren dat je onderweg bent, zijn waardevolle uren waarin je optimaal kunt nagenieten van wat al geweest is en dromen van wat er nog gaat komen. Het is een bewuste manier van reizen die de intensiteit van je reis kan verhogen. En veel reizigers zullen het herkennen, niets lekkerder om volledig weg te dwalen met je gedachten, luisterend naar muziek die de reiskriebels versterkt.

Muziek als smaakversterker

Muziek werkt op mij als een soort smaakversterker. Emoties worden uitvergroot bij het luisteren van de juiste nummers. Nummers die precies die snaar weten te raken. Het versterkt dat gelukzalige, vrije gevoel wat je vaak hebt als je op reis bent. Persoonlijk kan ik als een verliefde puber uren uit het raam zitten staren als ik onderweg ben en de juiste muziek opzet. Alles in me opnemend. Ik voel dan de reiskriebels door mijn lichaam gieren. Flink aangewakkerd door die prettige deuntjes in mijn oren. Het heeft natuurlijk op iedereen een andere uitwerking, maar volgens mij kunnen we het er toch wel over eens zijn dat muziek iets met je doet tijdens het reizen.

Herinneringen oproepen

Omdat je nu eenmaal beperkte ruimte hebt op je telefoon (of van wat voor apparaat je je muziek ook luistert), val je tijdens het reizen vaak in de herhaling. Steeds weer datzelfde nummer, die fijne playlist. Eenmaal thuisgekomen zet je hem nog eens op. En dan gebeurt het… je ziet jezelf weer zitten, al glimlachend uit het raam kijkend. Je voelt weer wat je toen voelde. Voor heel even ben je weer net zo gelukkig en vrij als dat je op reis was…. zucht…

Persoonlijke smaak

Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke voorkeuren. Een eigen muzieksmaak. Waar de één flink aangestoken wordt door de reiskoorts, voelt de ander helemaal niets. En toch doe ik een poging. In 2014 zweefde ik weg op nummers uit een gevarieerde playlist. Af en toe schaaf ik hem bij, gooi ik er een grijsgedraaid nummer uit, om hem later weer toe te voegen. En zo aan het einde van het jaar, zat van die verrekte kerstliedjes en top zoveel-hitlijsten, wil ik die persoonlijke reiskriebel-playlist met jullie te delen. Eentje met veel deephouse en een aantal, soms bijzondere, uitschieters naar andere muziekstijlen. Samengesteld op gevoel. Want dat is toch waar muziek om draait? En mocht hij in de smaak vallen, laat het vooral weten. Wie weet volgen er dan meer. In andere genres bijvoorbeeld. Ik ben heel benieuwd. Welke nummers zijn jouw absolute traveling favorites?

Ik wil meer reizen! – Reiskriebels


Wist je trouwens dat als je een Spotify-pro account hebt, je playlisten offline kunt beluisteren op verschillende apparaten? En wist je dat je ook Spotify-tegoed kaarten kunt kopen. Zo hoef je geen doorlopend abonnement te nemen om er alleen tijdens het reizen van te kunnen genieten.

No related posts.

Categories

1 comment

Add yours
  1. Luuk

    Ik reis met een vriend van me. Laatst kreeg ik een enorme preek over het feit dat ik oortjes in heb. Hij vond me associaal en raar dat ik niet van het pure kon genieten. Op dat moment was mijn reden ‘ik weet niet ik vind het wel wat hebben de stroming van het water samen met een leuk deuntje’ waarvoor il compleet werd afgekaferd. Ben ik hier nou associaal of moet hij ff dimmen? Daarbij vond hij het ook niet goed dat ik fotos maakte maar toen hij alleen ging wandelen en hij fotos maakte en ik zei ‘jij hield toch niet van foto’s maken?’ Zei hij ‘jamaar ik wou ze aan jou laten zien’ Ik maak toch ook fotos als herineringen en om aan mensen te laten zien. Maarja zit ik hier fout of hij?

+ Leave a Comment