10 goede reisvoornemens voor het nieuwe jaar


Goede voornemens… eigenlijk doen wij er meestal niet aan. Maar toch, op het gebied van reizen kun je geen lijstjes genoeg maken, omdat je dan stiekem toch weer een beetje wegdroomt. En dat is natuurlijk heerlijk. Daarom: 10 goede reisvoornemens voor 2016 die je reisjaar nog net even wat avontuurlijker maken.

1. Maak een roadtrip

Het blijft fijn, roadtrippen. We schreven er al eerder over: een goedkoop vliegticket, huurauto en je bent op zo op pad. En er zijn nog zoveel mooie plekjes – ook binnen Europa – te ontdekken! Tijdens een roadtrip heb je de ultieme vrijheid omdat je over je eigen vervoer beschikt, je kunt stoppen of doorrijden wanneer je wilt en je hoeft niet te sjouwen met spullen. Én: een roadtrip kun je makkelijk tussendoor doen zonder dat het je veel vrije dagen kost. Daarom kan een roadtrip altijd wel op je lijstje met goede voornemens. Ideeen voor roadtrips nodig? Check onze roadtrip tag!

roadtrip

2. Bezoek een land dat al lang op je bucketlist staat

Je kent hem wel: dat land dat al jaren op je bucketlist staat, maar nooit de top van de lijst haalt. Omdat er een plek is waar je dat jaar toch liever heen gaat of omdat je denkt dat het niet haalbaar is dit jaar. Geef dát land eens prioriteit, want hij staat tenslotte niet voor niets al jaren op je lijstje!

kyoto-fushimi-inara-taisa-shrine

3. Reis naar een land dat je totaal niet trekt

Er zijn ook landen die eigenlijk nooit je bucketlist halen. Van die landen waarbij als iemand je zou vragen waarom je daar niet eens heengaat je antwoord waarschijnlijk zou zijn: ‘Tja, dat land trekt mij gewoon niet'. Maar waarom eigenlijk niet? Misschien omdat je je er nog geen beeld bij hebt kunnen vormen? Of omdat je nog nooit iemand hebt gehoord die er is geweest? Ook binnen Europa zijn er vast nog landen waar je je gerust eens aan kunt wagen. Polen is bijvoorbeeld zo'n ‘hidden gem' waarvan je niet vaak hoort dat mensen erheen gaan. En ik werd er heel erg blij verrast!

Warschau old town

4. Ga alleen op reis

Heb jij wel eens alleen gereisd? Nee? Dan is het zeker een must-do. Solo reizen is zeker niet iets wat alleen vrijgezellen doen, het kan heel verfrissend werken om eens alleen op pad te gaan. Je zal heel nieuwe eigenschappen van jezelf leren kennen! Vind je het toch een beetje spannend om alleen op reis te gaan? Lees de tips van Annemarie over solo reizen!

alleen reizen

5. Leer een vreemde taal

Omdat we nu eenmaal niet altijd op reis kunnen zijn, hier een thuistip. Leer eens een vreemde taal. Of verbeter een taal die je al een beetje spreekt. Je kunt dit doen via een thuiscursus, of een cursus bij jou in de buurt. Vooral Spaans is een handige toevoeging aan je reisskills. Een taal beheersen maakt je reizen niet alleen makkelijker, maar je kunt door je nieuw verworven talenkennis ook vaker in contact komen met locals. Natuurlijk is het nog leuker om een taal op de plaats van bestemming te leren. Nog een goede reden om net dat ene land te bezoeken!

bordjes-reis-onderweg-gekIMG_0007

6. Wees creatiever met je vakantiedagen

Dat wij Nederlanders al best gezegend zijn met ons aantal vakantiedagen merk je wel als je dit onderwerp aansnijdt bij bijvoorbeeld Amerikanen. Maar zelf zijn we het daar natuurlijk niet mee eens, wij komen altijd nog dagen te kort. Probeer eens creatiever te zijn met je vakantiedagen, als parttimer kun je bijvoorbeeld een dag aan het weekend plakken of een week fulltime werken waardoor je een andere week langer vrij hebt. Of je gaat bijvoorbeeld een aantal lange weekenden weg in plaats van 3 weken achter elkaar vrij te nemen in de zomer. Je goede voornemen is dus: meer vakantie in 2016!

hamamdoekP1050430
7. Kies je bestemming op basis van het goedkoopste ticket

Een leuke manier om eens op een onverwachte plek te komen in 2016 is om een paar dagen in je agenda te prikken en dan op te zoeken waar je in die periode het goedkoopst heen kunt vliegen. En deze bestemming boek je gewoon! En ja, bij sommige bestemmingen zul je denken: wat is daar nu te doen, maar geloof mij: overal is wel iets leuks te vinden. Laat je verrassen door een onverwachte bestemming én bespaar euro's: wat wil je nog meer?

goedkope-vliegtickets

8. Sorteer en selecteer je foto's gelijk

Heb jij ook nog mappen vol foto's op je computer staan die nog gesorteerd en geselecteerd moeten worden? Waar ook de mislukte shots nog tussen staan? Maar is het nu alweer zo lang terug dat je die reis maakte dat je helemaal geen zin meer hebt om het uit te zoeken, waardoor alles maar blijft zoals het is? Herkenbaar? Maak dan het goede voornemen om binnen drie dagen na je vakantie de foto's uit te zoeken. Maak een mapje ‘Selectie' en sleep daar alleen de allermooiste foto's in en gooi de echt mislukte foto's weg. Dat maakt het een stuk fijner om doorheen te bladeren als je later nog eens weg wilt dromen bij je reis. Of om eindelijk dat fotoboek te maken!

Digital-nomad-werken-vanuit-hangmat

9. Doe iets waarvan je nooit had gedacht dat je het zou doen

Regelmatig uit je comfortzone stappen is altijd een goed idee, maar met een concreet voornemen kun je dit best eens onderstrepen. Bij je volgende reis ga jij gewoon iets doen waarvan je nooit had gedacht dat je het ooit zou doen. Zwemmen met haaien, bungyjumpen, dat gekke streetfoodgerecht proeven óf die ene berg beklimmen… het maakt niet uit, als jij maar denkt… dat had ik anders nooit gedaan. Gegarandeerd ben je achteraf hartstikke trots op jezelf!

IMG_9310

10. Ga zonder reisgids op reis

Ja, met een goede planning kun je effectief reizen en meer inplannen zodat je niets mist. Maar is dat eigenlijk wel zo, mis je dan niets? Je ziet dan misschien de highlights, maar je mist dat ene leuke winkeltje om de hoek, die niet in de reisgids vermeld staat. Dat schattige straatje die niet op de route naar de grootste kerk van de stad ligt. Tja, je kunt niet eenmaal alles doen en zien, zeker niet op een korte trip. Skip nu eens gewoon de highlights, maar kies ervoor om zonder reisgids op pad te gaan en gewoon lekker te dwalen en struinen. Durf eens de local aan te spreken die naast je een kop koffie drinkt en vraag hem welke plek in de omgeving leuk is om te bezoeken. Jij zal misschien niet de top 10 van de Lonely Planet hebben gezien van je bestemming, maar ik weet zeker dat je boordevol foto's en verhalen terugkomt van de bijzondere, grappige en mooie plekken die je tegen kwam!

P1060406

No related posts.

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment