15 Dingen die je alleen op reis doet


Er zijn van die dingen waar je op reis niet bij nadenkt. Je vindt het de normaalste zaak van de wereld. Maar als je dit in Nederland zou doen, word je waarschijnlijk toch wel wat vreemd aangekeken. En juist die kleine dingen geven het reizen dat vrije gevoel. Zorgen voor die goede reisvibe. Travel happiness noemen we dat. Herken jij je in deze 15 (gekke) reisgewoontes? En kun je het lijstje nog verder aanvullen?

1. Op blote voeten over straat

In warme landen is er niets heerlijker dan hele dagen op slippers lopen. Of eigenlijk, helemaal geen schoenen dragen voelt nog veel beter! Op blote voeten over straat, in de supermarkt of zelfs in de kroeg. Vooral op relaxte eilandjes waar geen auto's mogen komen, zoals het Mexicaanse Isla Holbox, Little Corn island in Nicaragua of bijvoorbeeld kustplaatsjes als Mazunte en Zipolite zie je het veel. Het maakt allemaal niet uit en we kijken er zeker niet meer van op. Maar grote kans dat als jij op een mooie zomerdag tientallen mensen op blote voeten door de Appie ziet schuifelen, je toch nog even een keer achterom kijkt.

2. Foto's maken van deuren

We hebben ze allemaal wel in onze collectie: foto's van deuren. Verweerde deuren. Gekleurde deuren. Scheve deuren. Hoe verrotter, hoe mooier. Maar hoeveel van dat soort foto's heb je eigenlijk uit eigen land? Als je ze al hebt, zijn ze waarschijnlijk op één hand te tellen. Is het misschien de renovatiedrift van de Hollanders dat we gewoonweg geen oude deuren meer hebben? Of vinden we het stiekem toch wel een beetje raar om in eigen land een kiekje van een deur (of raam) te maken?

3. Foto's maken van random mensen

Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als met deuren. Hoe ouder, hoe beter. Rimpels willen we zien. Oké, kindjes doen het ook goed op onze vakantiekiekjes, maar zo'n oud, gekrompen mannetje of vrouwtje met getekend gezicht is toch wel een pareltje als het om het schieten van portretten gaat. En als we dan zo'n exemplaar spotten, schieten we er rustig op los om het perfecte plaatje van dat prachtige mens(je) te maken. Misschien vraag je het beleefd (hartstikke goed), maar zou je thuis in Nederland net zo enthousiast worden bij het zien van een hoog bejaarde? 

peruaanse-vrouwen

4. Een maaltijd van € 10,- als duur gaan beschouwen

Denk even aan je reactie als je na een tijdje reizen een gerecht van € 10,- op de kaart ziet staan. Wat? Veel te duur! Bij dat streetfood stalletje of lokale tentje is het eten waarschijnlijk toch veel lekkerder. En vergelijk dat eens met de ‘goedkope' Nederlandse daghap die nog hoger is in prijs, maar zonder erbij na te denken op een terrasje bestellen. Natuurlijk zijn prijzen in het Westen nou eenmaal een stuk hoger, maar best gek dat we zo snel aan lokale prijzen wennen en ons er vooral ook naar gaan gedragen.

Reistip: alvast wat buitenlands geld vanuit Nederland meenemen op reis? Bestel het online bij GWK Travelex en het ligt voor je klaar op het vliegveld voor vertrek!

5. Een biertje bestellen om 12 uur ‘s middags

Deze gewoonte hangt misschien niet alleen samen met reizen, maar met de buitentemperatuur in het algemeen. Want als de zon ook in Nederland aan kracht toeneemt, verschuift het tijdstip waarop we geoorloofd aan de alcohol kunnen beginnen ook steeds meer naar voren. Op reis trekken we er rustig nog een paar uur vanaf en vinden we het heel gewoon om rond lunchtijd een biertje of cocktail te bestellen. Gewoon, omdat het kan.

bier-reizen

6. Niet klagen bij een uurtje vertraging

Beginnen we hier bij 5 minuten vertraging al druk te zuchten en steunen en worden er bij 10 minuten driftig telefoons uit de jaszak gehaald om een pittige tweet de kant van de NS op te slingeren, op reis kijken we niet op van een uurtje vertraging en pakken we gewoon rustig een boek erbij om de tijd te doden. Je werpt misschien zelfs wel een geïrriteerde blik naar die reis-newby die paniekerig rond begint te vragen of we ooit op de plaats van bestemming komen. Een uurtje? Dat is toch eigenlijk best wel op tijd?

Lees ook onze anti-verveeltips tijdens het wachten

wachten-op-reis

7. Vier uur in de bus zitten voor een dagtrip

En dan heb ik het niet over een retourtje, maar 4 uur heen en 4 hele uren terug om bijvoorbeeld een drijvende markt te zien. Een bijzondere tempel. Een pittoresk dorpje. Moeten we in eigen land 2 uur in de trein om ergens te komen, maken we er het liefst gelijk een heel weekend van. Want dat is toch veel te ver voor één dagje?

bus-reizen

8. Praten met vreemden

Dit zouden we echt meer moeten doen in Nederland. Die enkeling die een praatje aanknoopt met zijn medepassagiers wordt al snel vreemd aangekeken. Zijn we op reis, kletsen we er op los. Wat? We maken nieuwe vrienden. Horen de mooiste verhalen. Wisselen massaal handige reistips uit. En dat allemaal onderweg van plaats A naar B. In Nederland is daar toch minimaal 5 minuten vertraging voor nodig voor we elkaar een veelbetekenende blik toewerpen ‘Altijd hetzelfde met de NS'.

9. Dagenlang niet douchen

Zeker tijdens meerdaagse trekkings heb je niet altijd een douche tot je beschikking. En we maken ons er zeker niet druk over. Haren vies? Dan doen we gewoon een petje op, frissen we het wat op met droogshampoo of knopen we ons haar in een staartje. Een plens water in het gezicht is dan misschien nog wel even lekker in de ochtend, maar dat je na een lange dag hiken met kleren en al de lakenzak in schuift hoort er allemaal bij. Je wordt morgen toch weer vies. Alles went, ook de mix van stof, zonnebrand en muggenspray.

Goede droogshampoo nodig? Wij zijn fan van deze natuurlijke droogshampoo in poedervorm. Die is ook nog eens lichtgewicht verpakt!

kleding drogen

10. Niks geven om je uiterlijk

Wordt er in het begin van je reis nog weleens een pot gel of mascara tevoorschijn getoverd, al na enkele dagen reizen neemt het gebruik hiervan af. Of je nu man of vrouw bent, de spiegel neemt een steeds minder belangrijke rol in je dagelijkse leven in. Wil je er thuis nog enigszins toonbaar uitzien als je naar de supermarkt gaat. Op reis doe je niet eens meer die moeite voor het stappen. En matchende kleding? Dat kennen we op reis soms ook niet meer. Het is tenslotte maar net wat je nog (een soort van) schoon in je bagage hebt zitten.

annemarie kano rwanda

11. Onderhandelen over 10 cent

Verhitte discussies met taxichauffeurs. Felle onderhandelingen met winkeliers. Of misschien ben je zelfs een doorgewinterde toneelspeler (ik loop nu weg… echt…ik ga naar je buurman… nu…). En als je dan later omrekent waar de hele heisa om ging, tien cent misschien? Hooguit een euro.

sarong-souvenir

12. Tevreden zijn met een vliegtuigmaaltijd

Stel je eens voor dat je een vliegtuigmaaltijd thuis zou eten, dat is toch niet te doen? In het vliegtuig smaakt deze maaltijd ineens prima en kun je je er zelfs een beetje op verheugen.

13. Stappen op dinsdag

Tenzij je student bent, is uitgaan in Nederland toch vooral iets voor in het weekend. En al zou je een uitspatting willen maken naar een doordeweekse dag, is er buiten de vakanties en toeristische gebieden om, ook gewoon heel weinig te beleven. Op reis maakt het echt niet uit wat voor dag het is. Elke dag is het zaterdag. En elke dag kun je op stap. Geen feestje? Dan maak je het toch gewoon gezellig met je medereizigers?

bar reizen

14. Midden in de nacht opstaan

Tenzij je naar Schiphol moet of net een baby hebt gekregen komen we in het dagelijkse leven niet vaak voor 5.00 uur ‘s ochtends ons bed uit. Toch kan het, zeker als je van een actieve (outdoor)vakantie houdt, regelmatig voorkomen dat je op reis ver voor zonsopkomst opstaat. Bijvoorbeeld om diezelfde zonsopkomst te zien bovenop een vulkaan. Vogels te spotten in de jungle. Of gewoon omdat je een dagtrip hebt geboekt waarvoor je 4 uur in de bus moet zitten.

Sunrise-Maui

15. Schrijven

In Nederland houden we nog amper een pen vast. Op reis is het ineens weer leuk om een papieren reisverslagk of echt plakboek te maken. En wie kan zijn hand opsteken als ik zeg dat we al die papieren notities maar al te graag bewaren?

Categories

8 Comments

Add yours
 1. Laura

  Herkenbaar. Wij hebben vele deuren gefotografeerd en hier een deurposter van gemaakt. Deze is geplakt op een deur in de hal. Geeft een erg leuk effect en stof tot gesprek

 2. Kirsten | Travelaar.nl

  Hahaha leuk!! Allemaal onwijs begonnen.. Twee weken geleden ben ik aan een wereldreis beginnen (nu in Zuid-India) en alles klopt ;) Behalve het stappen, dat is in Groningen ook iedere dag leuk!
  Tijdens mijn vorige reis door Azië van bijna 6 maanden duurde het iets langer totdat ik.acclimatiseerde, maar nu alweer helemaal in de reisvibe idd! Lekker met blote voeten en m’n reiskloffie (een soort van schoon) in de zon hangen..

 3. Rieneke

  Oploskoffie: check (echt een redding soms bij het bocht wat ze in Azië als koffie serveren)
  Wekker op de gekste tijdstippen voor vluchten of excursies: check
  Even twee uur op neer met de bus voor een leuk uitje: check
  O, en die vertraging! Je went er aan en waardeert ineens de NS. De NS!
  Maar het is zo ongelooflijk leuk, dat reizen :D

+ Leave a Comment