10x Survival tips voor je after travel blues


We kunnen nou eenmaal niet altijd op reis zijn en dat perfecte reisgevoel is lastig vast te houden als we weer eenmaal in de sleur van het dagelijkse leven zitten. Maar wat zorgt er nu voor dat je je op reis zo gelukkig, vol zelfvertrouwen en ontspannen voelt? We geven 10 tips om net te doen alsof je op reis bent.

1. Sta open voor contact

Eén van de dingen die reizen zo bijzonder maakt zijn de mensen die je ontmoet. Op reis lijk je veel makkelijker contact te leggen dan wanneer je thuis in een vertrouwde omgeving bent. Zonde! Want ook in Nederland kun je nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die misschien niet direct je vrienden zijn, maar je wel inspireren. Sta, net als op reis, open voor contact. Wanneer jij je toegankelijk opstelt, krijg je daar al snel veel voor terug. Maak dus eens een praatje bij die groenteboer. Begin een gesprek aan de bar. Interesseer je voor mensen om je heen in de trein. Leer je medesporters kennen. Of maak contact op dat ene feest. Het zal niet altijd werken, maar als jij jezelf open blijft opstellen, krijg je vanzelf een keer respons.

2. Ga de deur uit

Op reis ben je ontzettend veel buiten. En die buitenlucht doet je goed. Ondanks dat het in Nederland niet altijd mooi weer is, kun je toch beter de deur uitgaan. Kleed je goed aan en ga op pad. Maakt niet uit waarheen. Naar het strand bijvoorbeeld. Het bos. Dat dorpje in de buurt… Zolang je maar buiten bent.

3. Geniet van je treinreis

Dit klinkt in Nederland misschien een beetje vreemd, want we mogen erg graag klagen op de NS en de OV-chipkaart. Maar waarom eigenlijk? Op reis vinden we het toch ook een avontuur om op de trein te stappen. Die lange busrit te maken. Een uur vertraging is niks in het buitenland. Het maakt je vaak ook niet uit hoe laat je aankomt. We zijn tenslotte op avontuur. Probeer ook eens met die instelling de NS-trein in te stappen. Kijk naar buiten. Luister muziek. En fantaseer stiekem dat je onderweg bent naar een exotische bestemming. Is er vertraging? Een mooi moment om een gesprek aan te knopen met je medepassagiers.

4. Bekijk je eigen woonplaats als toerist

Stel je voor dat je op reis zou zijn in je eigen woonplaats. Wat zou je zien? Waar zou je foto's van maken? Bekijk je eigen woonplaats eens met andere ogen. Kijk bijvoorbeeld wat vaker omhoog. Nederland barst van de schitterende architectuur. Toeristen vinden die oude panden schitterend. En wij toch ook? Dus pak je camera, breng eventueel een bezoek aan het VVV-kantoor en maak die stadswandeling. Bezoek het museum of ga eens mee met een rondvaart. Je eigen omgeving is mooier dan je denkt!

5. Ga couchsurfen in eigen land

Ik weet niet of iedere host ervoor open staat om gasten uit eigen land te ontvangen. Maar vragen kan altijd! Zoek een stad uit in Nederland waar je nog nooit bent geweest en kijk of je daar een nachtje kan couchsurfen. Zo ontmoet je nieuwe mensen en kun je goedkoop je eigen land ontdekken. En slapen in een vreemde omgeving haalt gegarandeerd het reisgevoel in je naar boven. Slaap je liever niet bij wildvreemden? Boek dan eens een nachtje in een hostel in Nederland. Tussen andere toeristen wordt het reisgevoel tenslotte ook flink aangewakkerd.

6. Ontvang toeristen in huis

Ja, tussen de toeristen zijn, dat is dus precies hoe je bovenstaande punten kunt combineren. Ga dus niet alleen zelf ergens anders slapen, maar ontvang ook (buitenlandse) gasten in huis. Vooral als je in een stad woont die populair is bij toeristen kun je rekenen op veel aanvragen. Je maakt eenvoudig een account aan op couchsurfing.com. En je hebt zelf in de hand wie je wel en niet ontvangt. Nee zeggen, kan altijd. Woon je wat groter en heb je ruimte om te verhuren, dan kun je er ook nog over denken je aan te melden bij Airbnb.

7. Kook je favoriete vakantiegerecht

Eten… het is een populair gespreksonderwerp onder reizigers. Ga dus ook thuis op zoek naar het perfecte recept voor je favoriete vakantiegerecht. Pinterest staat er vol mee en om het je makkelijk te maken verzamelden we zelfs al wat recepten voor je. En als je zelf niet zo'n held in de keuken bent, dan is er vast wel een restaurant te vinden waar dat ene lokale gerecht op de kaart staat. Een kookcursus volgen kan natuurlijk ook. Je moet er toch iets voor over hebben om in de reisvibe te komen.

8. Vier het leven

Op reis houden we van het leven. En dat wordt onder reizigers dan ook volop gevierd. Met Cuba libres bijvoorbeeld of dat lokale biertje. In Nederland is alles te koop, dus laat dat Heineken biertje een keer staan en maak die ene cocktail die je op reis altijd dronk. Veel slijterijen verkopen bovendien de bekende lokale biertjes uit alle werelddelen. Wie weet haalt het die goede herinneringen weer in je naar boven!

9. Luister naar lokale muziek

Maak eens een playlist met al je favoriete vakantiemuziek. Verzamel die nummers die je op reis helemaal grijs hebt gedraaid. Grote kans dat er weer veel herinneringen en zelfs dat perfecte reisgevoel weer boven komen drijven.

10. Kijk reisfoto's terug

Ga eens een avondje reisfoto's terugkijken in plaats van dat eeuwige gezap tussen inhoudsloze TV programma's. Droom jezelf weer even terug naar die fantastische plekken waar je eerder bent geweest. Of doe inspiratie op voor nieuwe bestemmingen. Bijvoorbeeld door met vrienden een reisfoto-avond te organiseren en verhalen uit te wisselen. Ook al heb je die verhalen allang gehoord. Oude foto's terugkijken, kan zomaar die verborgen verhalen weer naar boven halen. Enne, schenk daar dan meteen die lekkere cocktails bij, serveer lokale hapjes en zet die vakantieplaylist aan. Reisvibe én gezelligheid gegarandeerd!

Categories

2 Comments

Add yours
  1. Kirsten | Travelaar.nl

    Leuk! Het was ook onze bedoeling om na onze reis door Azië totaal anders te gaan leven, maar tsjah.. Als je eenmaal terug bent ga je snel weer terug naar het “oude”. Blijkt toch lastig om aan te passen.. Al eten we nu wel regelmatig heerlijke Aziatische gerechten waardoor we toch een soort van even “terug” zijn..

+ Leave a Comment