Meteen naar de content

Songkran festival Thailand: maak je borst maar nat!

janneke dijkhuis

Door Janneke

Bucketlist

Thailand

Zuidoost-Azië

Songkran staat weer voor de deur! April is de warmste maand van het jaar in Thailand. En wat is er nou leuker en lekkerder om elkaar dan helemaal nat te gooien voor verkoeling! Maak je borst maar, letterlijk, nat wanneer je tijdens Songkran van 13 t/m 15 april in Thailand bent. There is no escaping, je krijgt gegarandeerd een kletsnat pak.

Songkran-festival-Thailand
Photo Credit: Chindit76

Thais nieuwjaar

Songkran komt voort uit de oude Siamese tijd en kenmerkt de verandering van de zon; een nieuw jaar. Hoewel het nieuwe jaar tegenwoordig op één janurari gevierd wordt in Thailand, blijft Songkran een groot feest wat jaarlijks in april gevierd wordt. Ook in de dagen voor en na het feest wordt er uitbundig feest gevierd.

Grondige reiniging

Songkran is de tijd om respect te tonen: boedhabeelden worden gewassen en jongeren betuigen respect aan de oudere generatie. Veel jongeren, die in de steden wonen en werken, gaan terug naar hun dorp om samen met de familie te zijn. Water staat symbool voor reinigen van lichaam en geest en daarom wordt de oudere generatie overgoten met, kleine bekertjes, water. Het water spoelt het ongeluk en de zonden van het afgelopen jaar weg. Een ander ritueel is om talkpoeder op elkaars gezicht te smeren.

Places to be

Chiang Mai is de ultieme plek om Songkran te vieren. Grote optochten met praalwagens, waarop Boedha beelden gepresenteerd staan, domineren de stad. Vanaf de praalwagens wordt er met water gegooid naar het publiek. Het publiek ‘besprenkeld’ de praalwagens eveneens om de Boedha beelden te eren. Overal luidt muziek, dansen mensen en zijn er culturere activiteiten.

songkran-thailand-kids

Mijn eerste Songkran viering was in 2011, op het eiland Koh Chang. Met een scooter trok ik erop uit, nog vrij onwetend over wat me te wachten stond. Binnen no time had ik m’n eerste emmertjes water te pakken. IJs water! Met een verschrikt gezicht, parkeerde ik m’n brommer. Samengeknepen ogen en een determenation ‘to get these little rascals’ draaide ik me om. Lachende kinderen stormden op me af met super soakers en emmers water. Ik gearmd met… niets. Al lachend, alle partijen lachten luid, werden de emmers water en super soakers geleegd en had ik geen droog stukje kleding meer aan. Ik had mijn eerste grondige en complete ‘reiniging’ te pakken. Ik brommerde verder en overal langs de kant van de weg stonden kinderen en volwassenen met supersoakers, tuinslangen en emmers met (ijs) water om me keer op keer te reinigen.

Songkran_street

In 2014 kwam ik terug in de bewoonde wereld na een 10-daags silent retreat in Kanchanaburi. Terug in Bangkok belande ik direct in de Songkran gekte. Een groot contrast van complete stilte naar insanity. Bangkok stond compleet op z’n kop. Vooral Silom, het financiele hart van de stad, staat muur en muur vast tijdens de Songkran dagen. Dit keer gearmd met een supersoaker en waterballonen ben ik Silom ingedoken. Binnen 2 minuten zat m’n gezicht onder het talkpoeder en kon ik m’n kleren uitwringen. Ik ging waterpartijtjes aan met iedereen die op m’n pad kwam en beleefde de grootste lol.

Ultieme ervaring

Eén van de dingen die reizen zo leuk maakt is interactie met de lokale bevolking. Ik garandeer je dat je met een Songkran viering een ultieme ervaring beleeft met de Thai. Een echte aanrader wat mij betreft ondanks het natte pak ;).

OVERNACHTEN IN THAILAND: TIPS VOOR ACCOMODATIES

Ga je naar Thailand om het Songkran festival te vieren en ben je op zoek naar tips om te overnachten in Thailand? Natuurlijk hangt de keuze voor een accommodatie af van je budget en wensen, daarom zetten we een aantal accommodaties in Thailand op een rij.

Budgetaccommodaties of hostels in Thailand

Voor de budgetreiziger of soloreiziger is een hostel in Thailand een goede keuze, deze vind je door het hele land. Een mooi hostel in Bangkok is Been hostel Rachathewi. Het is ook nog eens een perfecte keuze wanneer je van plan bent flink te shoppen. Bed and butler Hostel heeft een super goede ligging wanneer je de meest bekende bezienswaardigheden in de stad wilt verkennen. Vanuit beide hostels kun je het waterfestival in Silom goed bereiken. Ga je naar Chiang Mai om het Songkran festival te vieren dan zijn Eden Walking Street Hostel en @box hostel een goede keuze. En wil je net als ik een watergevecht met de kindjes op Koh Chang aangaan, kijk dan eens naar deze budgetaccommodatie: The Habbitat Hostel.

Hotels of kleinschalige accommodaties in Thailand

Reis je samen en kies je liever voor een tweepersoonskamer in Thailand? Een accommodatie met goede reviews tegen een betaalbare prijs in Thailand is niet lastig te vinden. Er zijn er zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben een selectie gemaakt van tweepersoonskamers al dan niet in een hostel. Voor Bangkok vinden wij Homie hostel & Cafe een goede keus. Het hostel ligt in de wijk Sukhumvit waar je een uitgebreid nachtleven vindt. In Chiang Mai kozen wij voor Tawan Bed Club, wat ongeveer vijf minuten van de nachtmarkt af ligt. En kies je dus voor Koh Chang dan kun je op mooie zonsondergangen rekenen wanneer je voor een tweepersoonskamer in het Garden Resort kiest. Reserveer deze accommodatie op tijd, want anders heb je de kans dat hij vol is geboekt. Helemaal in de Songkran periode!

Luxe accommodaties in Thailand

Kom je net aan in Bangkok en wil je even goed bijkomen van de reis en jezelf verwennen met een supergaaf boetiek hotelletje dan is Chakrabongse Villas de perfecte keuze. Op loopafstand van de beroemdste tempels en direct aan de rivier maken deze villas een perfecte oasis om je reis door Thailand te beginnen. Eén van de beste locaties om in Thailand eens luxe te overnachten is in Chiang Mai. Het Mhonsa Hotel biedt ook nog eens gratis fietsen aan! Ook hier geldt: reserveer je accommodatie op tijd!

3 reacties

  • Julia | The Green Traveller 17 maart 2016 - 02:59

    Ik zit al een week of zes in Thailand nu en het wordt steeds warmer, pffff… Ik kan niet wachten tot Songkran, het ziet er heerlijk uit!

  • Marijn 17 maart 2016 - 10:25

    Leuk geschreven Janneke!

  • marlies 17 maart 2016 - 12:12

    Tips voor het perfecte hostel in Koh Chang tijdens het festival?

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen