Meteen naar de content

Europa gezien vanaf de weg: mooie autoroutes!

Marc Lommert

Door Marc

Alpen

Roadtrip

Tijdens de wintersport is het de normaalste zaak van de wereld en ook menig zomervakantie begint met deze formule: vele uren in de auto zitten om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn. Soms kan dat snelwegjakkeren een uitkomst zijn, wanneer je drukte wilt ontwijken of krap in je tijd zit. Maar echt bevredigend is het niet, helemaal niet als je ’s nachts rijdt. En dat terwijl ook de auto, wanneer je de juiste plekjes weet te vinden, een geweldig middel is om een land of landschap te verkennen. Met dit in gedachten bespreken we vijf gebieden waar je zeker de tijd voor moet nemen tijdens je autorit.

Ierland-KerryItalië-Dolomieten

Tips voor het vinden van mooie autoroutes

Kijk, vanaf de A2 heb je doorgaans niet het mooiste uitzicht. En ook al klinkt de Route du Soleil als een lekker begin van je vakantie: vaak betekent het gewoon een driebaans file van 250 kilometer in – inderdaad – de brandende zon. Wil je vanuit de auto van je rit genieten, dan moet je de snelweg af. Pak de B-wegen die weliswaar wat langer zijn en waar je minder snel kunt rijden, maar waar je zoveel meer van zal genieten. De belangrijkste tip die we je dan ook kunnen geven: heb geen haast. Je bent op vakantie, je verdient het om verwend te worden met oogstrelende plaatjes, niet om te stressen in de file.

Het is dan ook handig (en leuk!) om een fysieke autokaart met je mee te nemen, waarop je leuke gele of witte weggetjes met uitzichtpunten en picknickplekjes kunt plannen. Vaak staan op wegenkaarten ook zogeheten “scenic drives” (kijk even in de legenda hoe deze aangegeven staan) zodat je zeker weet dat je een mooie route voorgeschoteld krijgt. En natuurlijk is het per persoon verschillend wat je in een autoroute zoekt. Maar of je nu graag rijdt door bossen, langs de kust, over bergen of in een droog landschap: wij hebben geprobeerd om een zo compleet mogelijk overzicht te maken!

Lofoten-roadtripGalabier-Frankrijk

1. De Alpen

Toegegeven, je moet wel van haarspeldbochten houden, want die hoogtemeters krijg je in de Alpen niet gratis. Maar durf je deze uitdaging aan, dan word je wel beloond: in de Alpen liggen misschien wel de mooiste wegen van de hele wereld. Omdat deze bergketen zich over acht landen uitstrekt zijn de verschillen in het landschap duidelijk zichtbaar, ook al is het van oorsprong hetzelfde gebergte. Rij met de auto door met koeien gevulde Alpenweiden en langs turquoise bergmeren (of een combinatie daarvan, op de foto hieronder van Lac du Mont Cenis) of trotseer de hoogste Europese passen, zoals de Stelvio Pas in Italië.

De autoroutes in de Alpen zijn natuurlijk ideaal te combineren met kampeer- of wandelvakanties en zowel in de zomer als in de winter te berijden. Wegen in bijvoorbeeld Oostenrijk worden, ook in de winter, goed sneeuwvrij gehouden, zodat je ook in de sneeuw van de prachtigste bergweggetjes kunt genieten. Let er wel op dat winterbanden “bij winterse omstandigheden” verplicht zijn in de meeste Alpenlanden.

Alpen-Oostenrijk Lac-Mont-Cenis Stelvio-pas-Italië

2. Ierland

Ja, je moet er links rijden, maar dan hebben we denk ik meteen alle nadelen aan rondrijden in Ierland besproken. Want als je niet al te ver van huis wilt genieten van ruige kustlijnen, afwisselende landschappen en glooiende landweggetjes met uitzicht op de mooiste baaien, dan moet je in Ierland zijn. Bovendien is het er buiten de grote steden nooit echt druk op de weg en zijn er uitstekende roadtrip voorzieningen, in de vorm van elke 100 meter een Bed & Breakfast. Kun je zo lang je wilt van de weg blijven genieten.

In het binnenland van Ierland staan talloze kastelen en ruïnes langs de wegen, in het westen kun je aan het einde van de dag vanaf elk punt de zon in de zee zien zakken, en de beroemde Five Fingers bieden je te gekke autoroutes, waaronder de befaamde Ring of Kerry. En tja, dat links rijden: eigenlijk is het meer een charme dan een nadeel.

Clifden-Ierland Burren-Ierland Dingle-Ierland

3. Scandinavië

Wil je in west Europa de pure wildernis in, dan is er eigenlijk maar één plek waar je heen kunt: Scandinavië. Van de eindeloze Zweedse vlakten, tot de Finse meren en bossen, tot de Noorse Hooglanden en aangrenzende fjorden: Scandinavië is een walhalla voor reizigers met een auto. Vanaf de wegen (soms worden ze nog “snelwegen” genoemd, maar heb geen angst: het zijn normale tweebaanswegen waar het nooit druk is) krijg je een waanzinnig beeld van de noordelijke landen. En wanneer je de kleine zandweggetjes inslaat, ontdek je mooiste watervallen, de dichtste bossen en de meest verlaten bergtoppen, met het gevoel dat er nog nooit iemand voor jou is geweest. Een absolute aanrader is de E10 – een scenic road die vanaf de Noors-Zweedse grens naar het einde van de Lofoten loopt. Zonder twijfel de mooiste weg waar ik ooit op gereden heb.

TIP: kijk voor een impressie van het reizen door Scandinavië de volgende video (5 min), gemaakt met de dashcam:

Scandinavië Zweden-roadtrip

4. Dolomieten

Op de landkaart lijken de Dolomieten een onderdeel van de Alpen te zijn – en geologisch zit hier ook wel een kern van waarheid in – maar wanneer je in Noord Italië door de Dolomieten rijdt dan heb je meteen door dat je met een ander landschap te maken hebt. De Dolomieten kenmerken zich door glooiende gras- en boslanden af te wisselen met steile, kale rotsformaties. Een walhalla voor sportklimmers en wandelaars, maar zeker ook voor automobilisten, aangezien je door de valleien kunt rijden en overal waar je kijkt massieve rotsen boven de weg ziet uittorenen. Er zijn voldoende picknickplekjes, terrasjes en uitkijkpunten om dit landschap extra goed in je op te nemen, dus ben je op weg door de Dolomieten: plan dan wat extra uurtjes in, want je wilt hier gegarandeerd langer blijven.

Selva-Dolomieten Dolomieten-vanuit-auto Dolomieten

5. Lanzarote

Het Canarische eiland Lanzarote is met zijn ‘eeuwigdurende lente’ zeker tijdens de koude Nederlandse winters een perfecte roadtrip bestemming. Zelfs in twee volle dagen kun je al veel van het eiland zien, je rijdt gewoon de eerste dag de oostkant van het eiland rond en de tweede dag de westkant. Het zwarte vulkaanzand geeft het eiland een bijzonder aanzicht, vooral wanneer je dit in contrast ziet met de felblauwe zee. Het mooie van Lanzarote is dat er nauwelijks hoogbouw is, waardoor het eiland grotendeels zijn authentieke sfeer heeft weten te behouden. De witte dorpjes en groene bergen maken het landschap heel divers om doorheen te rijden.

Tip: zoek je voor je vakantie nog een goede koffer of tas? Kijk dan eens naar deze blogs over het kopen van een reistas op wielenhandbagage koffer en lichtgewicht koffer!

Lanzarote-roadtripreisbestemming-lanzaroteLanzarote-vakantie

Roadtrip inspiratie voor Europa nodig?

Ben jij helemaal enthousiast geworden om met de auto door Europa te cruisen? Lees dan ook deze 5 ideeën voor roadtrips in Europa.

Door ons geselecteerde accommodaties met parkeerplaats:

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen