Lezen op reis: Tablet vs E-reader


Wanneer je op reis gaat is ruimte vaak beperkt. Je moet keuzes maken wat wel, en vooral wat niet mee gaat in de backpack. Grote ruimte- en gewichtsslurpers zijn boeken. Onmisbaar om je te vermaken tijdens lange bus/trein reizen of gewoon als je aan het chillen bent op het strand. De oplossing hiervoor zijn de inmiddels al jaren ingeburgerde e-readers of tablets. Maar hoe maak je een keuze tussen alles wat er te koop is? We geven aantal suggesties voor het aanschaffen van een e-reader of tablet.

Waarvoor wil je de tablet/e-reader gebruiken?

Bedenk eerst waarvoor je de tablet of e-reader wilt gebruiken. Alleen om een boek te lezen? Of ook om filmpjes te kijken of te skypen/mailen? Een e-reader is voor dat laatste niet geschikt. De prijs van een e-reader ligt over het algemeen lager dan die van een tablet, maar hier lever je dus wel functionaliteit voor in. Het lezen echter, werkt subliem op een e-reader.

E-reader gebruikt e-inkt

Het belangrijkste voordeel van een e-reader is dat het gebruik maakt van e-inkt. Dit zorgt ervoor dat het net lijkt alsof de letters gedrukt zijn, en door de afwezigheid van backlight in het scherm is het ook niet vermoeiend voor je ogen. De keerzijde hiervan is wel dat je er ‘s avonds een leeslampje bij nodig hebt. Bij sommige modellen zit deze geïntegreerd waardoor je niet onder een lamp hoeft te zitten.

Een e-reader onderscheidt zich ook van tablets door zijn lage gewicht (ongeveer de helft) en uitzonderlijke batterijduur. Hierdoor hoef je een e-reader afhankelijk van het type/gebruik slechts één keer per 2 maanden op te laden. Tablets gaan over het algemeen niet langer dan 10 uur mee! Het lage gewicht zorgt ervoor dat je geen vermoeide hand krijgt als je langere tijd leest.

Lezen 2.0 op de tablet

Wil je niet alleen lezen, maar ook skypen, mailen of af en toe een filmpje kijken? Dan is een tablet wellicht een betere optie. Doordat er in de tablet wereld vele soorten en smaken zijn, is het belangrijk dat je helder voor ogen hebt welke functies je nodig denkt te hebben en welke niet. Eigenlijk moet je als eerst een keuze maken tussen Apple en Android. De Apple iPads staan bekend om hun enorme gebruiksvriendelijkheid. Ze werken intiuïtief, waardoor de grootste digibeet er ook mee uit de voeten kan. De prijs hiervoor betaal je wel in aanschaf. Je betaalt vaak meer voor minder functionaliteiten. Wil je graag zelf een SD kaartje meenemen en kunnen gebruiken (om bijvoorbeeld tussentijds backups te maken van je foto's)? Dan is wellicht een Android tablet meer iets voor jou. Je kunt er makkelijker films of andere media op zetten. In Android tablets zijn bovendien verschillende modellen verkrijgbaar.

5 modellen uitgelicht

We hebben de meest populaire e-readers en tablets voor je op een rijtje gezet. Uiteraard zijn er nog veel meer modellen beschikbaar, maar we willen het vooral eenvoudig houden :-)

Kindle Paperwhite 6” | E-reader | € 143,-

+ Lange accu duur (8 weken gebruik)
+ Hoge resolutie, hierdoor wordt alles zeer scherp weergegeven.
+ Inclusief leeslampje
– Relatief duur voor e-reader

Afmetingen/gewicht:
169mm x 117mm x 9,1mm / 206 gram

Kobo Aura 6″ | E-reader | € 139,- (tijdelijk € 99,-)

+ Goedkoop!
+ Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
+ Inclusief leeslampje
– Geen fysieke knoppen aanwezig (om bv naar volgende pagina te gaan)

Afmetingen/gewicht:
150 mm x 114 mm x 8,1mm / 174 gram

Let op: Bol.com heeft een hele goede aanbieding in de Bulk 10-daagse:

Nu tijdelijk voor € 99,- + 3 gratis e-books (aanbieding t/m 25 september)!

kobo Aura ereader

Sony PRS-T3 6″ | E-reader | € 296,-

+ Bijgeleverde cover
+ Veel functies instelbaar
+ Fysieke knoppen voor het omslaan van de pagina
– Geen leeslampje
– Prijzig

Afmetingen/gewicht:
160 mm x 109 x 11,3mm / 200 gram (gewicht is inclusief cover)

 

Ipad mini 7.9” | Tablet | € 289,-

+ Erg stijlvol en licht
+ Eenvoudig in gebruik
– Buiten standaardfuncties veel beperkingen (bv. geen mogelijkheid tot uitbreiding geheugen met geheugenkaartjes)
– Duur

Afmetingen/gewicht:
200 mm x 134,7 x 7,5mm / 308 gram

Ipad op reis

Samsung Galaxy Tab Pro 8,4” | Tablet | € 259,-

+ Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
+ Geheugen uitbreidbaar
– Matige speaker kwaliteit
– Interface/bedieningsgemak kan beter

Afmetingen/gewicht:
219 mm x 128,5 mm x 7,2mm / 331 gram

 

Deel je ervaringen!

We zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met e-readers en tablets. Heb jij tips voor anderen die een tablet of e-reader willen aanschaffen? Welke e-reader of tablet heb je zelf? Laat je reactie achter in de comments!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en reistips van ikwilmeerreizen.nl? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

No related posts.

+ There are no comments

Add yours