5 redenen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen: let’s go!


Zou jij wel eens vrijwilligerswerk willen doen in het buitenland? Iets doen voor een ander, en daarmee je steentje bijdragen aan een mooiere wereld? Natuurlijk kun je geld doneren of iets doen vanuit Nederland, maar je kunt ook naar het buitenland reizen om daar je handen uit de mouwen te steken! En als je dan toch voor het buitenland kiest, hoe tof zou het zijn om er een mooie reis aan vast te knopen? Twijfel je nog of het wel iets voor jou is? Wij vroegen vrijwilligersorganisatie Go Pure, één van de tien meest verantwoorde aanbieders van vrijwilligerswerk, om hulp en geven vijf redenen om eens vrijwilligerswerk in het buitenland te doen!

1. Uitwisselen van culturen: bekijk de wereld door de ogen van locals

Als je ter plekke helpt, sta je in direct contact met locals. Je ervaart hun situatie en gaat met elkaar in gesprek. Daarbij leer je een plek op een ‘echte’ manier kennen. Je leert nieuwe gewoontes en gebruiken, proeft de lokale keuken, maar wisselt ook denkwijzen uit die je nieuwe inzichten kunnen geven. Je inlevingsvermogen krijgt een enorme boost en de wereld ziet er heel even heel anders uit wanneer je de bril van je nieuwe lokale vriend op zet.

vrijwilligerswerk_buitenland

Wil je vrijwilligerswerk doen in Azië? Go Pure werkt actief samen met de lokale partner projecten aan een betere toekomst voor kinderen, jongeren en hun families in Cambodja, Nepal, Thailand, Bali, Sumatra en Sri Lanka.

2. Bijzondere ontmoetingen en nieuwe vriendschappen

Vrijwilligerswerk in het buitenland levert gegarandeerd bijzondere ontmoetingen op. Je doet natuurlijk niet alleen vrijwilligerswerk, je leert ook andere vrijwilligers van over de hele wereld kennen. Het gemeenschappelijk doel dat je hebt én de intensieve samenwerking zorgt dat je veel met elkaar optrekt en elkaar goed leert kennen. Heel anders dan dat je elkaar alleen maar tegenkomt op reis. Vaak levert het bijzondere vriendschappen op. En dan zijn er nog de locals, waarmee je vaak ook een band krijgt. Mensen die je niet snel zult vergeten!

Vrijwilligerswerk_Thailand

3. Vrijwilligerswerk in het buitenland werkt super-relativerend

Door dat kijkje in de keuken bij een ander wordt het weer even duidelijk waar het allemaal om draait. Wanneer je dan met die ogen naar je eigen situatie en de wereld kijkt dan staat alles weer even in perspectief. Wat heb je eigenlijk écht nodig om gelukkig te zijn? Doordat het contrast met thuis zo groot is kan het niet anders dan dat je je eigen omstandigheden ineens veel meer gaat waarderen. Best goed om eens écht te beseffen hoe goed wij het in Nederland eigenlijk hebben!

buitenland_vrijwilligerswerk

4. Je ontwikkelt je als een echte doe-het-zelver

Naast de sociale aspecten brengt vrijwilligerswerk nog iets fijns met zich mee: je wordt er heel inventief van! Zelfs als heb je twee linkerhanden, met vrijwilligerswerk kom je vaak in situaties waarin je veel meer blijkt te kunnen dan je zelf denkt. Je hebt niet altijd de hulp en middelen voor handen die in Nederland zo vanzelfsprekend zijn, maar moet creatief zijn met wat beschikbaar is. Tegen de tijd dat het tijd is om terug naar Nederland te gaan heb je jezelf minimaal drie keer overtroffen: wedden!?

Go_Pure_Vrijwilligerswerk

5. Een ervaring voor het leven

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland geeft een ervaring die je je leven lang niet meer vergeet. Niet alleen het werk op zich, maar je leert jezelf ook beter kennen en krijgt een breder perspectief op de wereld. Plus het gevoel dat je daadwerkelijk je steentje bij hebt gedragen en mensen hebt kunnen helpen, dat is onvergetelijk. Zeker doen dus!

vrijwilligerswerk_Zuidoost_Azie_Go_Pure

Over Go Pure

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Go Pure. Deze organisatie biedt alleen maar duurzame en betrouwbare projecten. Go Pure is opgericht in 2007 en begonnen in Cambodja. Inmiddels ondersteunt Go Pure al ruim 10 jaar projecten in heel Azië. Naast vrijwilligersreizen organiseert Go Pure ook Expeditie reizen voor jongeren, waarbij projecten bezocht worden en jongeren een dagje kunnen meehelpen. Ook biedt Go Pure mogelijkheden voor een stage in het buitenland. Check it out: www.gopure.nl

Categories

4 Comments

Add yours
 1. Jennifer

  Dit artikel is wel heel erg gericht op wat er allemaal oh zo goed aan vrijwilligerswerk in het buitenland is. Een kritische noot zal zeker niet onterecht zijn. Vrijwilligerswerk is namelijk helemaal niet zo goed als hier wordt beschreven, daar zijn voldoende onderzoeken naar gedaan en ik denk dat iedereen het zich ook wel kan indenken dat als je iets in Nederland niet mag doen (bv. lesgeven, injecties spuiten of huizen bouwen) je dat in het buitenland ook niet mag doen. Daarnaast neem je ook nog iemand z’n baan in (tenzij je écht gelooft dat er in Nepal of zo geen bouwvakkers zijn……….). Ik begrijp dat Go Pure daar niks over gaat zeggen (want big business), maar vrijwilligerswerk doet meer schade dan goed en ik vind het jammer dat daar geen woord over geschreven is. De redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen, zijn ook allemaal self centered “Ík ga nieuwe dingen leren” “Ík ga dankbaar worden” “Ík ga leven zoals de lokale bevolking”, en wat heeft de lokale bevolking eraan dat jij over een paar weken/maanden weer vertrekt, en de volgende komt “helpen” en begint weer van voor af aan. Als je écht iets wilt bijdragen aan een land, ga dan gewoon lekker reizen en spendeer je geld lokaal. Koop eten op de markt, ga naar kleine restaurants en hotels, bezoek eens wat toerists sides, gebruik het lokaal vervoer. Dan creëer je ook niet het ongelijkheidsgevoel wat je bij vrijwilligerswerk wél doet. Je hebt immers trek, dus je moet wel eten. Bij vrijwilligerswerk is het voornamelijk de vrijwilliger die het allemaal wel weet, en de lokale bevolking die doet volgen (en NEE dit is niet bij iedereen blabla). Mocht je meer willen weten over dit raad ik je aan om @nowhitesaviors op Instagram te volgen (en zij raden ook weer allemaal bronnen aan), of gewoon die onderzoeken te lezen en vooral je niet te laten leiden door vrijwilligerswerkorganisaties die zeggen “Je gaat een lach op een kinds gezicht brengen” want dat is helemaal niet jouw taak. Ga gewoon reizen, dan leer je ook dingen die je niet over jezelf wist, dan kom je ook in contact met de lokale bevolking, dan leer je ook nieuwe mensen kennen maar je brengt tenminste niemand schade toe.

 2. Mirjam

  Hoi Jennifer, dit is zeker niet hoe vrijwilligerswerk hoeft te zijn. Je kunt wel degelijk vrijwilligerswerk doen dat daadwerkelijk iets bijdraagt en waar zowel de vrijwilliger als de locals baat bij hebben. De key is het kiezen van de juiste organisatie. Kies voor een organisatie die verantwoord vrijwilligerswerk aanbiedt, waarbij ondersteuning van lokale teams het belangrijkste is en het project niet leunt op de vrijwilligers en vrijwilligers ook geen functies bekleden die daar niet voor bedoeld zijn. Go Pure is juist zo’n organisatie die op deze manier werkt. Er zijn superveel soorten vrijwilligerswerk, je kunt bijvoorbeeld ook meehelpen met het opruimen van op stranden en zo de wereld een beetje mooier maken. Ik denk dus dat het niet juist is om alle soorten vrijwilligerswerk over één kam te scheren!

  • Jennifer

   Waarom precies moeten “wij” de hele wereld over vliegen om die stranden op te ruimen? Alsof de mensen die daar bij het strand wonen, zelf niet het inzicht hebben om dat strand op te ruimen. Want dat hebben ze wél. Ik zou nog eens beter onderzoek gaan doen naar wat je zegt.

 3. Ellis

  Dit even om Jennifer bij te springen. Ik heb zelf vrijwilligerswerk gedaan, 6 jaar geleden. Ik heb les gegeven aan de middelbare school, en aan de kleuterschool in Ghana. Heel leuk om te doen, ik had ook duizenden foto’s kunnen maken met zwarte kindjes (zoals alle foto’s op de website van GO Pure). Maar daar wist ik gelukkig 6 jaar geleden al van dat dat eigenlijk not done is, net zoals je hier geen foto’s met je leerlingen van de klas online gooit…
  Daarnaast ben ik in die 6 jaar gaan inzien dat ik eigenlijk bitter weinig tot niets heb bijgedragen aan de lokale community waar ik heb gewerkt. Mijn manier van les geven was helemaal anders, mijn vak wordt niet gegeven zolang er geen andere Franstalige blanke naar dat dorp komt, en op zich hebben mijn leerlingen toen meer geleerd over mij dan wat ik hun heb willen aanleren.
  Met vrijwilligerswerk help je alleen jezelf… Je zorgt er voor dat je jezelf beter voelt, niet alleen je zelfbeeld, maar ook naar de mensen waar je les gaat geven, als ook de mensen die thuis op je wachten want je geeft hen het idee dat je een ware held bent, en toch wel een stoere chick bent als je dat doet.
  Niemand wint meer uit vrijwilligerswerk doen dan jij zelf. Begin dat in te zien. Want eens je dat inzicht hebt verworven, dan pas zie je dat je eigenlijk niet echt hebt bijgedragen aan de community.

+ Leave a Comment