Video frustraties en inspiratie


Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, ik ben geen video of montage talent. Misschien als ik me er echt op focus – en dat is precies het probleem – zou ik best een leuke travel video in elkaar kunnen knutselen (ik ga het een keer proberen, echt!). Maar door al het fotograferen, om me heen kijken, genieten en notities maken voor een goed verhaal, vergeet ik gewoon te filmen. Af en toe denk ik eraan en maak ik best een paar goede shots. Mooie korte shots, netjes uit verschillende hoeken, zodat je het lekker makkelijk kunt monteren. Maar ja, met een paar van die losse flodders maak je nog geen travel video. Laat staan een goede. En juist daarom deel ik mijn video-frustraties en onkunde graag met jullie. Want van mijn fouten kunnen jullie leren. Toch?

Filmen met een plan

Om een goed filmpje te maken is het handig een plan te hebben. Een script zeg maar. Een goede travel video bestaat uit keuzes maken en bij die keuzes blijven. Het heeft bijvoorbeeld totaal geen zin om op 2 van de 20 shots een rondje te draaien met je GoPro en selfiestick, op een paar een verhaal te vertellen, 3 landschapshots te schieten en ergens nog een dansje tussendoor te gooien. Tenzij je dat strak in elkaar kunt monteren, wordt het een rommeltje. Helaas kom je daar vaak pas bij thuiskomst achter als je er één geheel van wilt maken. Bedenk dus vooraf hoe jouw video eruit moet komen te zien, filmt een stuk makkelijker!

Niet schudden!

Nee, je filmmateriaal hoeft niet perfect te zijn om er een goede video van te maken, maar wanneer het beeld continu flink heen en weer schudt word de video er niet beter van. Probeer dit dus zoveel mogelijk te stabiliseren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van muurtjes, bomen of wat je ook voor handen hebt. Een tripod of gorillapod is daarbij wel super handig.

Vertical video syndrom

Ooit maakte ik een super vet filmpje ergens op reis. Met mijn telefoon. Staand. Later wilde ik er iets mee op de computer… Wat ik daarvan heb geleerd? Niet doen. Gewoon niet doen. Op je telefoon of tablet lijkt het nog wat, maar heb je verder ooit een staand beeldscherm gezien? Nee, ik ook niet. En dan heb ik het nog niet eens over staande en liggende video's aan elkaar monteren, wil niet. Nou daarom dus. Echt, dit is er eentje om op te letten. Ook niet halverwege het filmen je camera kantelen trouwens, daar snapt geen enkel beeldscherm iets van. Of ben ik de enige die na 3 seconden filmen bedenkt dat ik liggend moest filmen en het materiaal daarna weg kan gooien, omdat mijn iPhone het filmpje vervolgens steeds de verkeerde kant op kantelt?

Batterijen en geheugen

Als je echt een goede, complete video in elkaar wilt draaien, moet je altijd en overal beeldmateriaal kunnen schieten (geldt voor fotografie natuurlijk net zo). Maar zeker bij de GoPro komt het nog weleens voor dat je batterij spontaan leeg is. En dat is niet leuk. Ook niet leuk is een telefoon die altijd vol is. Daarom geldt ook in dit geval, wees goed voorbereid. Zorg voor ruimte en een volle accu.

Beter goed gejat…

Tuurlijk, we houden van authenticiteit. We willen allemaal de originaliteitsprijs winnen. Maar met zoveel travel video's op het net is dat nog best lastig. In plaats van ‘maar wat proberen', kun je voor het maken van je video voor thuisgebruik, beter kijken wat een ander heel goed doet. Ga op onderzoek uit. Wat vind jij nou een mooie video en wat maakt hem zo goed in jouw ogen? Wanneer klik je direct weg en waarom? Waar krijg je kippenvel van? Verzamel die elementen en gebruik ze voor je ‘script'. Dat betekent natuurlijk niet dat jouw video net zo goed wordt, maar de inspiratie komt de video hoogst waarschijnlijk wel ten goede. En om je alvast op weg te helpen, zocht ik wat van die video inspiratie voor je bij elkaar. Enjoy!

3 Comments

Add yours
 1. Jessica

  Goede tips! Ik heb een van de belangrijkste lessen voor filmen wel tijdens mijn opleiding (tv-journalistiek) geleerd: VOORBEREIDING. Ik neem altijd extra camerabatterijen mee als ik bijvoorbeeld de natuur in ga, meestal schrijf ik een sheet uit met ideeën en uitgewerkte plannen (of zit deze in ieder geval in mijn hoofd) en je kunt beter te veel filmen dan te weinig. Er is niets zo vervelend dan te weinig beeldmateriaal. En wees niet bang, want zelfs de beste cameramannen/-vrouwen zijn groots geworden door vallen en opstaan ;-)

 2. Sandra

  Het is inderdaad zo makkelijk nog niet om een reis video te maken. Ik ben nu bezig met mijn eerste. Opzich gaat het best oké en heb ik geluk dat mijn vriend camera man en editter is, waar ik mega veel van leer haha. Ik had dit keer juist de neiging om meer te filmen dan foto’s te maken eigenlijk!

 3. Jenny - ikreis.net

  Ik film sinds kort en ik vind het steeds leuker om te doen!

  Het bedenken dan een script is een goede, of bedenk in ieder geval wat voor een sfeer je neer wilt zetten.

  Verder: kill you darlings. Niemand wilt 100 foto’s zien en niemand is geïnteresseerd in 15 minuten video. Pik het beste eruit, vertel je verhaal in (maximaal) een paar minuten en houd de rest van het materiaal voor jezelf.

+ Leave a Comment