Alles over emigreren


Verliefd geworden op die ene leuke jongen of meisje die over de grens woont, of verliefd geworden op een land. Misschien wil je emigreren voor een baan die je aangeboden hebt gekregen of heb je een andere reden om naar het buitenland te verhuizen. Wat de reden ook is, de vraagstukken waar je tegenaan loopt zijn globaal hetzelfde voor iedere emigrant.

Wat is emigreren?

Wanneer je langer dan acht maanden buiten Nederland verblijft, moet je je officieel uit het bevolkingsregister schrijven. Dit betekent niet dat je geen Nederlander meer bent! Je Nederlandse nationaliteit behoud je altijd. Emigreren houdt in dat je je uitschrijft uit je gemeente in Nederland en je je niet inschrijft in een andere gemeente. In principe is het heel gemakkelijk maar er zijn wel heel veel dingen waar je rekening mee moet houden zowel op praktisch als sociaal gebied. Zelf ben ik in 2012 geëmigreerd naar Indonesië en deel hierbij graag mijn ervaring!

Praktische zaken rondom emigreren

Veel zaken zijn bij emigratie afhankelijk van wat je in je nieuwe thuisland gaat doen. Heb je al werk, ga je daar werk zoeken, ben je door een bedrijf gevraagd of ga je zelf een bedrijf beginnen bijvoorbeeld. Als je met een lokaal iemand gaat trouwen zal de situatie weer anders zijn en gelden er afwijkende regels m.b.t. je verblijfsvergunning. En wanneer je Nederland verlaat met je  gezin zullen er nog meer zaken komen kijken dan wanneer je in je uppie de stap zet of samen met je partner. Er komen heel veel praktische zaken op je af, dingen waar je eerder nooit bij stil stond omdat ze zo vanzelfsprekend zijn voor jou als Nederlander zijn.

Emigreren-multicultureel-1

Sociale voorzieningen

Bij emigratie verlies je de lasten, het betalen van belasting in Nederland, maar ook de vruchten die je daar van kunt plukken wanneer je er woonachtig bent. Zo heb je geen recht meer op zorgtoeslag, kinderbijslag, huursubsidie of uitkeringen. Als je nieuwe thuisland geen sociale voorzieningen hiervoor heeft, kun je dit bijvoorbeeld met een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel (voor een deel) afdekken. In de tijd dat ik een vaste werkgever in Azië had, had ik bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor expats bij de Goudse. Mocht je vertrekken naar het buitenland zonder een baan, dan kun je uiteraard geen inkomen verzekeren en zul je een spaarpotje moeten hebben of het risico nemen dat je niets overkomt tot het moment dat je een baan hebt.

AOW

Per jaar dat je uitgeschreven bent uit Nederland, word je met 2% gekort op je AOW. Afhankelijk van hoe oud je bent kan dit een reden zijn die je tegenhoudt om te emigreren. Zelf wilde ik dit niet mee laten tellen in m’n beslissing. Op het moment van emigreren was ik 28, een jonge bloem die nog heel wat jaartjes moest (en nog steeds moet) werken. Tegen de tijd dat ik in aanmerking kom voor een AOW-uitkering bestaat deze waarschijnlijk niet meer. Maar goed, het is een hele persoonlijke overweging die een ieder voor zichzelf moet nemen.

Verzekeringen

Nederlands inzittenden moeten verplicht een basisverzekering ziektekosten afsluiten. Zodra je je uit het bevolkingsregister schrijft vervalt deze plicht. Afhankelijk van het land waar je naartoe emigreert zul je de regels moeten volgen m.b.t. ziektekosten. Zo is zorg in het Verenigd Koninkrijk voor iedereen gratis en wordt dit betaald vanuit overheidsinkomsten en belastinggelden. Daarentegen is een zorgverzekering in Amerika niet verplicht en bijna niet te betalen. Zo is dit voor elk land weer anders. Zelf heb ik een ‘wonen in het buitenland’ verzekering afgesloten bij OOM. Eén van de weinige aanbieders die ook dekkend is wanneer je in Nederland bent en daar zorg nodig hebt. Zorg in Amerika is standaard uitgesloten bij OOM omdat dit ontzettend duur is. Je kunt dit echter wel tegen een toeslag bij verzekeren. Ook verzekeringen zoals aansprakelijkheid en rechtsbijstand kun je bij OOM onderbrengen.

citytrip vliegen

Verblijfsvergunning regelen voor emigratie

Afhankelijk van het land waar je naartoe verhuist gelden er regels met betrekking tot je verblijfsvergunning. Je mag niet zomaar wonen en werken in elk land en de regels verschillen weer sterk per land. Zo zal een emigratie binnen Europa wellicht gemakkelijker zijn dan daarbuiten. De belangrijkste factor is je werksituatie. Neem je een baan aan die alleen jij kunt doen met de skills en opleiding die je hebt, neem je een baan aan die ook door een lokaal persoon uitgevoerd kan worden of misschien creëer je wel werkgelegenheid door het opzetten van je eigen bedrijf. Er zijn landen waar je naar een residentie kunt toewerken, dit is een verblijfsvergunning voor meerdere jaren of zelfs voor onbepaalde tijd. Er zijn ook landen waar een werkvergunning maximaal voor één jaar wordt afgegeven en deze elk jaar opnieuw verlengd moet worden.

Emigreren-verblijfsvergunning

Je werksituatie is een belangrijke factor

In mijn geval was er een werkgever die mij gevraagd heeft om in Indonesië te werken. Dit betekende dat mijn werkgever alle papieren rompslomp op zich nam. Het eerste jaar moest er een werkvergunning aangevraagd worden en de jaren die volgenden moest er jaarlijks een verlenging van deze vergunning aangevraagd worden. Wanneer je geen sponsor in je nieuwe land hebt (werkgever) en je het hele proces alleen aan gaat zal je zien dat je in veel landen binnenkomt op een toeristen visum. Met dit visum mag je maar een beperkte tijd verblijven en daardoor heb je dus maar beperkt de tijd om een werkgever te vinden. Dit is weer anders wanneer je een bedrijf in het buitenland opzet. In dat geval creëer je werkgelegenheid en daarom gelden er weer andere, vaak flexibelere, regels. Er is dus niet één mogelijkheid, er zijn er velen. En dit zal je helaas even goed moeten uitzoeken voor jouw situatie en bestemming.

Voorbeelden

Uit ervaring weet ik dat een visumaanvragen in Zuid-Afrika zinloos is tenzij je een sponsor hebt of zelf een bedrijf op wilt zetten. Dit komt omdat er een hoog werkeloosheidspercentage is en ze de beschikbare banen bij de lokale bevolking willen onderbrengen. Mocht je naar Australië willen emigreren dan doen velen dit door eerst een aantal jaren in Nieuw-Zeeland te wonen. Je komt veel sneller in aanmerking voor een residentie visum in Nieuw-Zeeland dan in Australië, waar de regelgeving strenger is. Met een Nieuw-Zeelandse residentie mag je wonen en werken in Australië, een creatieve manier dus om je doel te bereiken. Aan de andere kant is Indonesië weer een kansloze missie als je zonder baan van plan bent die kant op te gaan. Je eigen bedrijf op zetten wil je daar niet i.v.m. slechte regelgeving en corruptie. De beste manier is om een werkgever te vinden die jou wil sponsoren.

Woonruimte zoeken bij emgiratie

Misschien moet je zelf op zoek naar een huis of wellicht wordt dit voor je geregeld. Ook dit kan heel anders gaan dan wat je gewend bent. Zo kun je op Bali het beste zelf op een brommer of in een auto rond rijden en stoppen bij de bordjes waarop staat ‘di sewa’ (te huur). Je noteert het telefoonnummer en belt de eigenaar later om te vragen of je langs kunt komen. Wanneer je één huis gezien hebt, heeft die eigenaar vaak nog meer huizen of kent mensen die huizen hebben en voor je het weet rijd je achter hem aan het dorp door en bezichtig je een x aantal huizen. Veel woonplaatsen in het buitenland hebben wel een Facebook groep waar huizen op aangeboden worden, deze zijn ook super handig. Uiteraard biedt een lokale krant of een makelaarskantoor vaak ook uitkomsten, vooral in meer Westerse landen.

Emigreren-expat-huis-1

Dingen gaan anders dan je gewend bent

In het begin lijkt het alsof je op vakantie bent. Alles is nieuw; je bent aan het ontdekken. Al snel zal je merken dat dingen anders geregeld zijn dan in Nederland. Zo moest ik bijvoorbeeld elektriciteit opwaarderen d.m.v. het kopen van tegoed en dit middels een code invoeren in de ‘meterkast’. Ook moest ik maandelijks een bedrag aan de ‘banjar’ betalen voor community services en de vuilnisman. Je moet het allemaal maar net even weten. Veel dingen leer je gaande weg en kun je je niet op voorbereiden. Ook het eten in de supermarkt kan anders zijn dan wat je gewend bent. Kaas en drop zijn niet overal zo vanzelfsprekend. Het kan daarom best een paar maanden duren voordat je helemaal geïnstalleerd bent en je je draai gevonden hebt.

Heimwee

Dat er een moment komt dat je het thuisfront gaat missen is een gegeven. Uiteraard zijn er familie en vrienden die je gaat missen (lang leve Facebook, WhatsApp en Skype)! Maar ook zal je merken dat het in Nederland helemaal nog niet zo slecht geregeld is. Dingen die je als vanzelfsprekend ziet zijn in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan wat ik hierboven beschreef over het regelen van basis voorzieningen zoals elektriciteit. Ben je net door een dikke hoosbui gereden in het regenseizoen, kom je thuis om te ontdekken dat je vergeten bent elektriciteit tegoed te kopen. Gevolg, geen licht. Maar ook het fornuis werkt op gasflessen. Sta je net lekker te koken, is je gasfles leeg. Dit zijn voorbeelden van mijn ervaringen in Indonesië, maar ook in andere, westerse landen, zullen er verschillen zijn. Deze relatief kleine verschillen kunnen voor een hoop irritatie zorgen.

Emigreren-indonesie-pipa-1

Sociale contacten

Het opbouwen van een vriendenkring is een tijdrovende klus. Ondanks dat je al vrij snel een aantal mensen hebt leren kennen, worden echte vriendschappen pas gesloten nadat je elkaar wat langer kent. In een expat omgeving kan dit best een stuk sneller gaan omdat iedereen gewend is aan een komen en gaan van mensen. Expats stellen zich over het algemeen sneller open voor nieuwelingen en nemen aan de andere kant ook vrij gemakkelijk afscheid. Maar verhuis je naar een omgeving waar je tussen locals zit, dan kan het best een zware dobber worden om er tussen te komen. Mensen kennen elkaar sinds jaar en dag en hebben aan één blik genoeg om te weten hoe de vlag er bij hangt. Jij bent de vreemde eend in de bijt en moet je eerst nog ‘bewijzen’. Dit kan best eenzaam voelen.

Nieuwe taal leren

De uitdaging van het leren van een nieuwe taal is er ook één die je eenzaam kan laten voelen. Iedereen om je heen praat vloeiend in de taal van je nieuwe thuisland, jij moet echt moeite doen om gesprekken te kunnen volgen. Het kost ontzettend veel energie en kan je een buitengesloten gevoel geven. Grapjes die je niet kunt volgen, geen idee hoe laat je op dat leuke feestje verwacht wordt of wat gepast is om mee te nemen of aan te trekken. Je zal echt moeite moeten doen, taallessen moeten nemen bijvoorbeeld, om je op je gemak te voelen. Dit komt allemaal naast het feit dat je je nieuwe baan moet opstarten en je draai in je nieuwe huis en omgeving moet vinden. Vrij intensief dus.

indonesie-java-solo-fietsen

Advies

Veel haken en ogen dus, maar laat het je vooral niet afschrikken. Ik heb geprobeerd een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen om bewustzijn te creëren. Neem van mij aan dat het de moeite waard is om eens in het buitenland te wonen, al is het maar tijdelijk. Het beste advies wat ik kan geven is, stel je flexibel op. Maak je niet te druk om alle dingen die anders gaan dan wat je gewend bent. De zon komt de volgende dag gewoon weer op ;). Lees je goed in over wat je in je nieuwe land kunt verwachten, maar wees er van bewust dat er veel dingen op je pad zullen komen die je niet verwacht had. Simpelweg omdat niemand je er op voor kan bereiden. Wanneer je je flexibel opstelt zul je zien dat het hele proces veel minder zwaar is en dat je vrij snel je draai vindt en kunt genieten van je nieuwe thuisland!

Waarom WEL emigreren?

Er zijn veel motieven om van land te wisselen. Mijn motieven waren werk and a change of scenery. Me er niet van bewust wat het met je als persoon doet. En juist de veranderingen die van binnen iets met je doen maken het meer dan de moeite waard. Waar je tijdens reizen inzicht krijgt in een andere cultuur, brengt het wonen en werken in een andere cultuur je begrip voor de cultuur. Je ontmoet mensen met hele andere opvattingen en je wordt regelmatig gedwongen om uit je comfortzone te stappen. Je leert jezelf van binnenste buiten kennen en zal zien dat je tot dingen in staat bent die je nooit van jezelf verwacht had. Met vallen en opstaan ontwikkel je je tot een versie van jezelf die je nooit verwacht had te zien.

No related posts.

Categories

39 Comments

Add yours
  1. Julia

    Wauw, lijkt me zo onwijs moeilijk om alles achter te laten en zo weg te gaan. Helemaal als je alleen vertrekt. Ik heb een vriendinnetje die tijdens de vakantie iemand ontmoet had en na 2 jaar heen en weer te vliegen, hadden ze besloten dat zij bij hem zou gaan wonen. Dus helemaal opnieuw moest beginnen, een baan zoeken en vrienden maken. Nu zit ze er ongeveer een jaar en nog heeft ze haar plekje er niet gevonden.

    • Janneke

      Hai Julia, ja dat kan zo moeilijk zijn! Taal cursusen helpen al heel erg, dan begrijp je iig de cultuur beter. Verder is het ook goed om bijvoorbeeld naar expat coumminities te gaan zoals internations. Daar kom je vaak ook mensen tegen die in hetzelfde schuitje zitten. Het is voor je vriendinnetje denk ik ook heel prettig om dat alleen te doen zodat ze daar haar eigen vriendenkring kan opbouwen en niet op de vrienden van haar vriend hoeft te leunen. Dan heeft ze iig een ‘eigen’ leven naast het leven wat ze samen met haar vriend opbouwt. Hopelijk heeft ze hier wat aan!

  2. Charlotte

    Goed artikel! Ik ben van plan om eind van dit jaar te vertrekken maar heb geen concreet plan. Ik zal starten in Australie en kijk wat er dan per land op mijn pad komt. Op internet staan weinig duidelijke, eerlijke verhalen met goede tips dus bedankt :) ik vind het enorm spannend maar kijk er ook enorm naar uit. Alles opgeven en de onzekerheid, maar het avontuur tegemoet gaan!

  3. Melissa

    Wat een fijn artikel! Ik ben in 2014 naar Gran Canaria geëmigreerd, dus voor mij is dit ontzettend herkenbaar! Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en kijk ik nu met een andere blik naar bijv. onze voorzieningen hier ;)

    Groetjes Melissa.

    • Janneke

      Hoi Melissa, ja dat is wat een verhuizing naar het buitenland met je doet. Het veranderd je perspectief. Eigenlijk zouden we allemaal eens zo’n ervaring moeten hebben ;). Dankjewel voor je complimenten!

  4. Oktavianti

    Ik vind dit article ook echt goed. Bedankt voor met ons willen delen, ik ben zelf indonesische en getrouwd met Nederlander. We willen proberen te emigreren naar Indonesia en wij zijn aan het zoeken over hoe en wat dus dit is echt handig!

    • Janneke

      Hai! Wat tof dat jullie die kant op willen. Er komt idd heel wat bij kijken, maar gezien jij de Indonesische nationaliteit hebt ligt het wellicht nog weer anders (gemakkelijker?) dan wanneer dit niet zo is. Heel veel succes!

  5. Mark Verheijen

    Hallo. Mijn vriendin woont in indonesie en ik wil daar graag gaan wonen. Is het mogelijk om een permanent visum te krijgen en zo ja hoe doe ik dat?

    • Janneke

      Hoi Mark, je hebt dan een kitas nodig, maar die zijn meestal maar 6 of 12 maanden geldig. Wanneer je vriendin de Indonesische nationaliteit heeft en jullie voornemens zijn om te trouwen ligt de situatie weer anders. Willen jullie (nog) niet trouwen dan zou je dus op zoek moeten naar een werkgever in Indonesië die je kitas wil sponsoren. Check voor de meest actuele informatie even bij de ambasade. Regeltjes wijzigen nog weleens ;).

  6. R de Ling

    Hallo Janneke, ik ben in Jakarta geboren maar als babytje met mijn ouders, broers en zussen naar Nederland moeten gaan. Ben nu gepensioneerd en smoorverliefd op een Sumatraanse vrouw. Wij willen volgend jaar in Indonesia trouwen en ik blijf daar dan wonen. Bedankt voor je zeer bruikbare tips.

  7. Jurrien

    Hoi Janneke, wat een heerlijk geschreven artikel en wat tof dat je daadwerkelijk de stap naar Indonesië hebt gemaakt! Zelf studeer ik op dit moment in Indonesië en denk ik er over na om in Indonesië een bedrijf te starten en er permanent te gaan wonen. Dit raad je echter af in verband met de corruptie en de regelgeving. Nou scheef je dit artikel in 2016 en in twee/bijna drie jaar kan een hoop veranderen, denk je hier nog hetzelfde over? En, kun je concrete voorbeelden van de corruptie m.b.t. een eigen bedrijf noemen? Ik hoor graag van je!

    • Janneke

      Hoi Jurrien,

      Wat gaaf dat je een bedrijf in indonesië wilt starten. Er zijn twee mogelijkheden (voor zover ik weet). Een PT – hier ben je afhankelijk van een local, of een bedrijf waar je als buitenlander zelf eigenaar van bent. Er zit een prijsverschil tussen beide uiteraard. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen expert ben op het vlak van het openen van je bedrijf in Indonesië, ik heb alleen veel vrienden die altijd klagen over de altijd wijzigende regels. Wat ik je kan aanraden is om in zee te gaan met een goed en betrouwbare agent. Dit zal even een zoektocht zijn, want er zijn er heel veel. Er zijn er echter maar weinig die daadwerkelijk het beste voor jou voor ogen hebben.

      Wat ik veel om me heen zie zijn mensen die vele voordelen zien in het starten van een Indonesische onderneming. Die zijn er ook zeker, maar wanneer je ter plaatse geen goed netwerk hebt, de regelgeving niet goed kent en de taal niet tot nauwelijks spreekt ga je (in mijn ogen) een (financieel) risicovol avontuur aan. Veel agentschappen spelen namelijk in op die doelgroep en die melken je gewoon helemaal uit. Wanneer je diepe zakken hebt dan kun je dat proberen natuurlijk. Het blijft echter een frustrerend en tijdrovend proces. Als je je onderneming in Indonesië wilt starten dan raad ik dus aan om eerst een goed netwerk te hebben, de regelgeving zelf te kennen, te investeren in taallessen en goed onderzoek te doen naar een agentschap die je daadwerkelijk wil helpen.

      Hoop dat dit duidelijk is.
      Heel veel succes, Janneke

  8. Jan & Cindy

    Janneke
    Mijn wij zijn getrouwd mij vrouw heeft nog steeds de Indonesie nationaliteit ik de NL , wij willen voorgoed ons gaan vestigen in Indonesie , ik ben 55 jaar , maar klopt het dat je jaarlijks een bepaalde tijd het land moet verlaten ? mogelijk dat je mij ons hier een antwoord op kan geven.
    Alvast bedankt

    Cindy & Jan

    • Janneke

      Hoi Cindy & Jan,

      Wat gek, ik had jullie beantwoord maar ik zie dat het berichtje hier niet doorgekomen is. Dat je jaarlijks het land moet verlaten voor bepaalde tijd komt mij niet bekend voor, maar dat zegt ook weer niet alles. Het eerste wat bij mij opkomt is dat je in aanmerking zou komen voor een retirement visum of een partnervisum. De exacte voorwaarden ken ik echter niet van deze twee visa. De regels wijzigen ook weleens en beide visa’s zijn niet op mij van toepassing. Je kunt het beste naar de Ambassade in Den Haag/Rotterdam gaan om hen om advies te vragen. Vooral omdat regels nogal eens wijzigen is dat gewoon de snelste en fijnste manier om actuele informatie te ontvangen. Informatie die ik je geef kan namelijk alweer verouderd zijn.

      Hopelijk kun je hier wat mee.
      Groet! Janneke

  9. Jan & Cindy

    Dank je wel Janneke , u woont nu neem ik aan in Indonesië en u heeft de NL nationaliteit . Mij vrouw zal daarom ook garant staan ,en heeft u enig idee wat op dit moment de bouwpercelen kosten in Euro’s tussen Medan en Panklan brandan. in die richting willen wij ons mocht het zover zijn ons gaan vestigen , haar familie woont in Panklan brandan.

    Hoor je reactie wel

    Gr Jan & Cindy

  10. Mirjam

    Hoi Jan & Cindy,
    We beantwoorden graag vragen van belangstellenden tot zover wij kunnen, maar wij zijn geen professionele emigratie-experts. Misschien is het een idee om eens langs te gaan op de Emigratiebeurs, zie https://www.emigratiebeurs.nl/nl/. Daar zijn meer gespecialiseerde experts aanwezig. Heel veel succes met jullie zoektocht!

  11. Yosa

    Hey Janneke, leuk verhaal en knap van jou dat je dat allemaal zelf hebt geregeld…mantap sekali.
    Ik ben zelf indo, maar woon al 42 jaar in Belgie via adoptie. Mijn eerste keer terug naar Indo was 17 jaar, helemaal alleen. Nu ben ik getrouwd met iemand vanuit dezelfde kampung en heb 2 kinderen. Eentje in Flores geboren de andere in Belgie.
    Nu willen we graag terug emigreren naar daar. Maar zou het liefst ook willen werken. Welk advies heb je voor me?
    We kunnen onze woning hier wel verhuren, als extra inkomen.
    Graag benieuwd naar je reactie.
    Selamat.
    Yosa

    • Janneke

      Hi Yosa, wat gaaf dat jullie elkaar gevonden hebben zeg! En dat jullie nu aan het onderzoeken zijn om terug naar Indonesië te verhuizen. Wellicht zijn er speciale regelingen/visa’s voor geadopteerden. Dat durf ik niet te zeggen… Wanneer je in Indonesië wilt werken is het goed om een sponsor te zoeken (een bedrijf die jou aanneemt). Het is even afhankelijk van de sector en werkervaring die je hebt of je dat gaat lukken al dan niet. Regels veranderen nogal eens en jullie situatie is ook best specifiek. Je kunt het beste contact opnemen met de ambassade en daar vragen wat de beste manier is om dit aan te vliegen.

      Heel veel succes! Janneke

      • Yosa

        Hi Janneke,
        Bedankt voor je reactie en advies. Ik zal zeker eens informeren betreft regelingen voor adoptie. Momenteel werk ik in de retail sector, it afdeling. Mocht emigreren niet lukken kunnen we nog steeds 6 maanden in indo en de andere in Belgie doorbrengen. Misschien later als ik op pensioen ben kunnen we langer blijven, had ik vernomen. Indonesia blijft qua regelingen en wetgeving zeer streng voor buitenlanders. Ondanks mijn vrouw en 1 dochter indo zijn, en ik daar wel ben geboren en onze jongste dochter in Belgie, blijft dit toch parten spelen. Normaal deze vakantie gaan we terug voor 3 weken. Waar ergens zit jij nu? Mocht je tijd en zin hebben raad ik je zeker Flores aan, maar misschien heb je dat al reeds gedaan. Nog een fijne tijd. Sampai jumpa. Yos

        • Janneke

          Hai Yos, ja, vooral door die telkens wijzigende wetgeving is het goed om met een specialist hierover contact op te nemen.

          Saya tinggal di Bali. Sudah pergi ke Flores dan suka sekali nusa itu :).
          Heel veel succes en al het goeds!
          Groet! Janneke

  12. Joël Lutoerkey .

    Hi janneke ik heb met plezier jou verhaal gelezen.
    Nuttige tips, knap van jou,dat je alleen dingen hebt moeten uitzoeken ,in situaties belandt dat je toch bent uitgekomen knap van jou ,ik ken indonesia, komt al jaren ,mijn geluk is ik spreek de. Taal, heb familie, ik wil wel met de tijd ,er wonen een huis heb ik al..Ga je nog meer schrijven Janneke? Dank je Joël.

    • Janneke

      Hi Joel, dankjewel voor je leuke reactie! Op Ik wil meer reizen heb ik de meeste Bali artikelen geschreven. Tipje van de sluier: mijn boek komt naar verwachting ergens in 2021 uit. Een groot deel van het boek speelt zich af op Bali toen ik daar als expad woonde. Groetjes, Janneke

  13. AntonC

    Ben 3 januari 2020 naar Indonesie gegaan om daar 2 maanden te verblijven om mijn KITAP (visum 5 jaar) te regelen.
    Zou 1 maart 2020 weer terugvliegen, maar mijn visum was nog niet klaar. Zodoende terugdatum uitgesteld tot eind april.
    Medio maart deed Covid-19 de wereld op zijn kop staan. Vele bedrijven waaronder luchtvaartmaatschappijen begonnen zich zorgen te maken. Schiphol, waar ik als externe medewerker werk, werd ook geraakt. Zodoende geplande terugreis april uitgesteld tot onbepaalde tijd. Garuda had vluchten geannuleerd en mijn terugreisticket geldig gemaakt tot en met medio maart 2021. Door al het gedoe met Covid-19 heeft mijn visumaanvraag ontzettend veel vertraging gehad en pas medio oktober kon ik mijn KITAP in ontvangst nemen op het immigratiekantoor Jakarta-Oost. Omdat ik geen bemiddelingsbureau in dienst nam heb ik dit allemaal zelf samen met mijn Indonesische vrouw moeten regelen. Op dit moment wacht ik totdat al het Covid-19 gedoe verminderd is en ben van plan om maart 2021 (voor tijdelijk) terug te gaan naar Nederland. Mijn plan is om per 1 januari 2022 officieel geemigreerd te zijn naar Indonesie.

  14. Tamara

    Hoi janneke, ik vraag mij af hoe dit zit ivm een huis kopen als je naar indonesia gaat immigreren. Is er op het moment geen wet die buitenlanders ervan weerhoud om huizen te kopen? Ik denk er namelijk aan om te emigreren naar indonesia, maar ik kan er erg weinig info over vinden..

    • Janneke

      Hi Tamara, een huis kopen is idd een uitdaging in Indonesië (in veel Zuidoost Aziatische landen). Vaak huur je een huis voor een X aantal jaren. Je least het land dan als het ware. Goed om te weten: je betaald eigenlijk altijd minimaal een jaar voorruit, dus geen maandelijkse huur. Wanneer je echt wat wilt kopen dan ga je een zakelijke verbinding met een local aan. Mijn advies is in dat geval, zorg dat je die persoon goed kent. Leer de taal, zodat je de cultuur beter begrijpt. Het wordt ook zeker gewaardeerd wanneer je de taal spreekt in onderhandelingen bijvoorbeeld. Heel veel succes! Groetjes, Janneke

  15. Roos

    Hi Janneke! Net als andere mensen veel lof over je fijne verhaal. Mijn vriend en ik zijn ons aan het oriënteren op emigratie naar Bali. Net als op andere sites lees ik dat jij het aanraadt om contact op te nemen met een agent. Weet jij waar ik een betrouwbare kan vinden?

  16. Marie de Jonge

    Bedankt voor het delen van de praktische zaken over emigreren. Ik moet nog veel regelen voordat ik naar het buitenland vertrek. Vooral het op tijd verkrijgen van alle documenten gaat een uitdaging zijn. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in.

  17. Ron Verburg

    Hoi Janneke,
    Ik ga van af volgend jaar april met pensioen en wil naar Medan-Sumatra.
    In de eerste instantie wil ik voor een jaar een huis huren en als alles bevalt een huis kopen.
    Maaaaarr hoe werkt dat alles.
    Er zijn zoveel sites maar steeds de zelfde topics en nergens echt een uitleg.
    Ik wil bvb weten hoe zit het met spullen mee nemen uit Holland zijn daar betaalbare manieren voor?
    Ik kwam via internet bij een internationaal verhuis bedrijf terecht en die had het meteen al over minstens 8 tot 10 duizend euro voor een container en dan nog moet je invoerrechten betalen over gebruikte huisraad. (klopt dat)
    Ik ben gewoon buschauffeur en heb straks een lief pensioentje en m’n AOW maar geen pakken met geld.
    Er moeten toch al Netherlanders zijn verhuisd naar Sumatra en die hebben alle haken en ogen al gezien en meegemaakt.
    Ik hoop dat er iemand is die me hier mee kan informeren.
    Groet, Ron

  18. Ruud Arends

    Ik heb heel lang /vaak in Z.O.Azié gewoond en ik denk dat als je tenminste van eenvoudig leven houd en alles graag kunt regelen. Dan is Indonesë een schitterend land. Ik kook graag en het is heel interessant om naar de lokale markten te gaan. De taal is redelijk makkelijk en als je het snel wilt leren, nou dan ga je met het lokaal vervoer, 3de klas treinen, lokale bussen. en je neemt een notitieboekje en een Kamus [woordenboekje] En iedereen wil met je praten zodra ze horen dat je wat Bahasa spreekt. Echt veel spullen hoef je niet mee te nemen , want dat kost haast niks. Dus als je spullen vanuit Nederland stuurt , ben je eigenlijk gek,want het versturen /inclaren. Daar koop je ook alles wat je nodig hebt. niks kopen daar en gewoon een huisje huren. Kost ook haast niks. Ik kijk net naar de vraag van Ron Verburg en ik vraag me af of hij half Nederland wil meenemen, 8 tot 10duizend Euro , hahaha.

+ Leave a Comment