Duurzaam reizen: 10 tips om je vakantie duurzamer te maken


Duurzaam reizen, het is een hot topic, waar ook wij wel mee worstelen. We houden van de wereld en haar prachtige natuur en willen dan ook graag zo duurzaam mogelijk reizen. Maar hoe kunnen we dit doen, zonder onze grootste passie helemaal vaarwel te moeten zeggen? Reizen is bovendien ons werk en alle ontmoetingen en ervaringen zorgen ook voor een open blik en realistische kijk op de wereld. Maar, hoewel we onze vluchten proberen te beperken, vliegen we wel. En nee, dat is niet zo duurzaam. Toch betekent dit niet dat je dan maar helemaal niks hoeft bij te dragen, want alle kleine beetjes helpen. Wij zijn ervan overtuigd dat als iedereen kleine stapjes neemt, dit al heel veel kan helpen. En dat hoeft niet persé heel moeilijk te zijn. Er zijn zoveel simpele dingen die je kunt doen om duurzamer vakantie te vieren. Ook al doe je het niet ‘perfect' in de ogen van sommige mensen, je best doen, is al meer dan helemaal nergens op letten toch? We geven 10 tips om duurzamer te reizen die iedereen gemakkelijk toe kan passen in zijn of haar (reis)leven!

1. Koop tweedehands gear of laat het repareren

Natuurlijk is het leuk om wat nieuws aan te schaffen voor je reis, maar kijk ook eens kritisch naar wat je al hebt. Is er iets stuk? Veel duurzame, goede merken bieden levenslange garantie, maak daar gebruik van! Zijn je wandelschoenen stuk, maar zit er geen garantie meer op? Dan kun je deze ook laten repareren in een winkel van Bever. Zij bieden een reparatieservice op schoenen, kleding, tenten, slaapzakken, slaapmatten en tassen. Je kunt er bijvoorbeeld ritsen, gespen of buckles laten vervangen of je kleding, tent, slaapzak of schoenen laten repareren en je slaapzak laten bijvullen. Denk hier dus ook aan als je iets nieuws aanschaft. Zo is investeren in een goed outdoor merk uiteindelijk duurzamer dan een zo goedkoop mogelijk product aanschaffen en deze na een paar reizen alweer te moeten vervangen.

Heb je waterdichte spullen? Deze kun je laten wassen op een speciale manier zodat ze weer waterdicht zijn. Zo hoef je bijna nooit iets weg te gooien en dit maakt je reis niet alleen duurzamer, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Overigens kun je ook zelf je waterdichte kleding wassen met speciaal impregneer wasmiddel

Kleding recyclen

Goed om te weten, mocht iets toch stuk en niet meer te repareren zijn, dan recyclen ze dit bij Bever voor je. Je vindt hiervoor een speciale recyle ton in alle Bever winkels. Leuk feitje: ze hebben zelfs een kledingcollectie gemaakt van al deze recyclede spullen! En ook deze leuke rugtas, gearbag en packing cubes zijn volledig gemaakt van recyclede stoffen. 

Mooie items, gemaakt van recyclede stoffen

Handgemaakt in Nederland
Packing cube
Lichtgewicht packing cube van 100% oude tenten die zijn ingeleverd bij Bever. Elke cube is uniek. Formaat: 45 x 35 x 10 cm.
Handgemaakt in Nederland
Gearbag
Lichtgewicht reisaccessoire van 100% oude tenten die zijn ingeleverd bij Bever. Elke Gearbag is uniek. Formaat: 20 x 5 x 10 cm
Handgemaakt in Nederland
Rugtas
Backpack van 100% oude tenten die zijn ingeleverd bij Bever. Elke rugtas is uniek in samenstelling van kleuren. Inhoud: 18 liter

2. Reis vaker met de trein

Het is echt een inkopper, maar misschien wel de leukste tip om duurzaam te reizen. Deze tip zorgt er na namelijk niet alleen voor dat je goed bezig bent voor de wereld, maar ook voor jezelf is het een superleuke manier van reizen: met de trein! Treinreizen zijn namelijk heel comfortabel én avontuurlijk. Vaak is de treinreis zelf een van de highlights van je totale reis. Ben je op zoek naar inspiratie voor een mooie, duurzame reis met de trein? Wij schreven al diverse artikelen over treinreizen:

Of bekijk al onze artikelen over treinreizen.

duurzaam-reizen-trein

3. Kies voor duurzame, kwalitatief goede merken bij het aanschaffen van je gear

Ga je nieuwe spullen aanschaffen voor je volgende reis? Verdiep je dan eens in de duurzaamheid van de verschillende merken. Deze merken gebruiken vaak gerecyclede materialen zoals plastic flessen. Ook geven zij om mens en omgeving bij de productie van hun gear. Daarnaast produceren zij kwalitatief goede producten, die jaren en jaren meegaan. Een aantal mooie duurzame merken om je zoektocht te starten:

Tip: Shop je bij Bever, dan kun je duurzame merken herkennen aan het Our-planet logo.

Bekijk de volledige collectie duurzame merken >>

duurzaam-vakantie-tips

4. Duurzaam reizen: reis met minder bagage

Hoe lichter een vliegtuig is, hoe minder brandstof het verbruikt. Wil je duurzamer op reis, dan is het dus slim om minder bagage mee te nemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen met handbagage te reizen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt je zelf ook nog eens gesjouw, gewacht op je koffers én vaak geld! Wil je voldoende mee kunnen nemen, dan is een travelpack super handig. Deze rugtassen zijn vaak precies het handbagageformaat en met het gebruik van packing cubes kun je voldoende meenemen. Zo reisde Annemarie 6 weken met alleen handbagage door Bali. 

Vind een travelpack >>

eagle creek wayfinder handbagage rugzak

5. Gebruik een herbruikbare waterfles (+ evt. waterfilter)

Dat plastic een van de grootste vervuilers is dat weten we inmiddels. En lang niet overal kan plastic zo goed gerecycled worden als bij ons in Nederland. Het is dus duurzamer om geen wegwerp plastic flessen te gebruiken en in plaats daarvan een hervulbare waterfles mee te nemen. De bekende Dopper flessen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook met de flessen van Nalgene hebben wij hele goede ervaringen en voor kinderen is de lekvrije Eddy+ van Camelbak ideaal. In veel landen heb je gelukkig tegenwoordig de mogelijkheid om je waterfles te vullen. En in landen waar dit niet de gewoonste zaak van de wereld is kan een waterfilter uitkomst bieden. Zo hoef je niet telkens weer een plastic flesje te kopen om deze na het leegdrinken meteen weer weg te gooien! Heb je geen mogelijkheid om water te vullen, koop dan in ieder geval grote 10 of 20 liter flessen en vul daar je eigen waterfles mee bij. Zo verbruik je minder plastic dan elke keer een halve liter flesje te kopen. 

Probeer sowieso zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken op reis, weiger bijvoorbeeld plastic tasjes en neem een herbruikbare ziplocs of Bee's Wrap mee om voedsel in te bewaren. Eerder gaven we al veel meer tips om je plasticgebruik te verminderen, lees deze ook vooral even door. Het is makkelijker dan je denkt!

Vind een goede waterfles >>

duurzaam-vakantie-dopper

6. Vermijd binnenlandse vluchten

Vliegen blijft natuurlijk een gevoelig puntje bij ons reizigers, het is de minst duurzame manier van reizen. Maar wil je ver op reis, dan is een vlucht onvermijdelijk. Wat je wel kunt doen om toch duurzamer te reizen, is korte (binnenlandse) vluchten zoveel mogelijk vermijden. Pak ook op de plaats van bestemming vaker de trein, bus of boot, ook al ben je dan misschien iets langer onderweg. Je zult zien dat je er niet alleen een beter gevoel, maar ook een portie avontuur voor terugkrijgt. Een (nacht)bus- of treinreis is vaak ook een unieke ervaring.

vliegtuig-vietnam

7. Ga langer op vakantie

Ok, deze tip klinkt te mooi om waar te zijn toch? Maar wat we natuurlijk bedoelen is dat het duurzamer is om voor één lange reis naar een verre bestemming te kiezen, dan meerdere keren per jaar voor korte trips naar verschillende bestemmingen te vliegen. Daarbij is het dan wel de bedoeling dat je maar één keer heen en terug naar Nederland vliegt en de rest zoveel mogelijk over land reist. Een wereldreis waarbij je vliegt tussen verschillende continenten is natuurlijk niet zo duurzaam. Gebruik je tijd dan liever om meerdere plekken binnen één continent te bezoeken en de grote afstanden per trein, bus of boot af te leggen. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om voor langere tijd vakantie te nemen, maar vaak is er in overleg met je werkgever meer mogelijk dan je misschien denkt!

filipijnen-reistips

8. Kies voor duurzame activiteiten op reis

Duurzaam reizen draait uiteindelijk ook om het maken van bewuste keuzes. Dit geldt ook voor de activiteiten die je doet op plaats van bestemming. Zo is een jetski-trip natuurlijk een stuk minder duurzaam dan zwemmen in de zee of een mooie hike, en een fietstour duurzamer dan een rondje op de scooter. Dit lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar uiteindelijk zijn het wel al die kleine dingen die bijdragen aan het grote geheel!

Fietsen in Valencia

9. Gebruik hervulbare reisflesjes

Altijd verleidelijk natuurlijk, die leuke gratis miniflesjes die je vindt in je hotelkamer. Maar probeer ze voortaan eens te laten staan en gebruik alleen nog maar hervulbare reisflesjes of soapbars in een speciaal zeepzakje. Ook de kleine miniflesjes belanden uiteindelijk namelijk op de grote hoop met plastic. Siliconen flesjes zijn ideaal: ze gaan niet snel stuk en je kunt ze dus vele reizen hergebruiken. Er zijn trouwens nog veel meer handige, duurzame producten voor op reis. Kijk ook eens bij onze tips voor duurzame reiscadeaus!

duurzame-siliconen-reisflesjes

10. Ga zuinig om met elektriciteit op reis

Last but not least: ga op vakantie ook zuinig om met elektriciteit. Waar je je thuis misschien bewust bent van je gasverbruik voor de verwarming, geldt dit op reis net zo goed voor de airco. Hoe fijn een koele kamer ook is, zet hem vooral uit als je er even niet bent. Airco's zijn namelijk echte energieslurpers! En vergeet trouwens ook niet om thuis al je apparaten van de stand-by af te halen wanneer je op vakantie gaat. Dit scheelt toch ook weer energie!

Categories

+ There are no comments

Add yours