Studeren in het buitenland: Hoe regel je dat?


Studeren in het buitenland is één van de leukste manieren om te reizen: je waant je echt even local, maakt makkelijk vrienden en je leert een land of stad echt goed kennen. Mooi meegenomen: je maakt ook een flinke persoonlijke ontwikkeling door. Het maakt je sterker, omdat je gedwongen wordt uit je comfort zone te stappen. Je komt gegarandeerd thuis als een ander mens. Maar hoe regel je dat nou?

Informatie inwinnen

Vaak organiseren universiteiten en hogescholen een (mid)dag over studeren in het buitenland. Kijk dus in de activiteiten van je universiteit of ze zoiets hebben. Sommigen, zoals de HvA en de UvA organiseren zelfs jaarlijks een markt waarop allerlei landen en scholen vertegenwoordigd zijn. Ga er naartoe en stel al je vragen. Heb je al een idee waar je heen wilt, dan kun je heel gericht informatie zoeken. Nog geen idee? Dan kijk je rustig rond en kun je vaak naar verschillende workshops over financiën, landen of algemene informatie. Wist je dat je ook een afspraak kunt maken met het bureau internationalisering om eens te praten over wat de mogelijkheden zijn met jouw opleiding?

P1020398

Met de bus naar Taylor's University, Kuala Lumpur, Maleisië.

Hoe lang?

Bedenk voor jezelf hoe lang je wilt gaan. Je hoeft echt niet gelijk een heel semester naar het buitenland. Een aantal studierichtingen biedt bijvoorbeeld vakken aan, waarvan een excursie naar een ander land onderdeel uitmaakt. Dit zal echter niet langer dan een paar dagen of weken zijn, en je blijft je bewegen in je eigen groep.

Een zomercursus is bijvoorbeeld al langer, vaak rond de zes weken, echt aan een buitenlandse universiteit of hogeschool, maar is wel in je zomervakantie. Dit zijn vaak talencursussen, maar ook vakcursussen. Voordeel is wel dat je in de zomer punten haalt, en dus op een ander moment in het jaar kan relaxen! Kijk hierbij ook naar wat je opleiding zelf voor mogelijkheden biedt, vaak wordt er dan een deel vergoed en is er al veel geregeld.

Dan is er natuurlijk nog een heel semester naar het buitenland. Dit moet je natuurlijk wel goed afstemmen met je eigen opleiding en vaak moet het zelfs via je eigen opleiding geregeld worden. Je moet sowieso toestemming hebben om je punten te halen natuurlijk, maar vaak zijn er gewoon bestaande samenwerkingsverbanden. Voordeel is dat je echt een semester meedraait in een ander land en echt een goed beeld krijgt van dit land.

Als laatste kun je bij sommige opleidingen veldwerk gaan doen. Dit moet je heel goed afstemmen met je studieadviseur en regel je vaak helemaal zelf. Van accommodatie tot daginvulling: het is net welke invulling je er zelf aan wilt geven. Het vergt veel van je, maar geeft je ook vrijheid. Bedenk wel dat de zorg van financiën ook bij jezelf ligt: bij de andere opties vergoedt je opleiding soms bijvoorbeeld accommodatie of collegegeld.

Op excursie naar een Islamitische kostschool op Java, Indonesië.

Op excursie naar een Islamitische kostschool op Java, Indonesië

 

Financiën

De grootste vraag die studenten vaak hebben is hoe het met de financiën zit. Hoe betaal je een reis? Allereerst kun je op internet vaak een goede indicatie vinden van wat het je allemaal gaat kosten. Op websites zoals numbeo.com kun je kosten vergelijken met je huidige woonplaats, maar ook vinden wat een gemiddelde maaltijd kost, een ritje met het openbaar vervoer, etc. Denk hierover na voor je een bestemming kiest.

Kijk wat je huidige instelling vergoedt. Als je kiest voor een bepaald programma via je huidige universiteit of hogeschool zijn het vaak programma's die ze al jaren draaien. Ze kunnen je dan heel goed vertellen wat studenten voorgaande jaren voor van alles hebben betaald, en wat de universiteit betaalt.
Er zijn heel wat beurzen en fondsen waar je aanspraak op kunt maken. Dit kost wel wat moeite: vaak moet je een uitgebreid plan indienen. Echter, waarschijnlijk moet je van je opleiding ook een sollicitatieprocedure door, omdat er maar beperkt aantal plekken zijn, en vaak moet je dan dezelfde informatie geven. Kijk op bijvoorbeeld wilweg.nl waar je aanspraak op kunt maken!

Ga op zoek naar andere organisaties die samenwerken met universiteiten en hogescholen. Bijvoorbeeld LokaalMondiaal, die met het journalistieke trainingsprogramma Beyond Your World studenten (niet per sé journalistiek) uitnodigt op reis te gaan (en deels financiert!).

En daarnaast…. Sparen, sparen, sparen. Je kunt natuurlijk je lening bij DUO tijdelijk omhoog zetten, maar het blijft toch vaak gewoon werken voor je geld. En een lening moet uiteindelijk toch ook terugbetaald worden. Ook besparen hoort er een beetje bij, nodig je vrienden bijvoorbeeld uit voor een avondje film kijken in plaats van naar de bios, of kook gezellig samen in plaats van uit eten.

P1010942

Ga ervoor!

Deze laatste tip is misschien voor de hand liggend, maar echt: er komt niks vanzelf naar je toe. Stuur die studie-adviseur een paar mailtjes, ga langs bij de coördinator internationale zaken en stel vooral veel vragen. Speur het internet af naar de mogelijkheden en ga naar informatiebijeenkomsten. Klamp je tutor aan, vraag aan die hogerejaars hoe die het heeft gedaan. Uiteindelijk zal het de moeite waard zijn en beleef je een onvergetelijke ervaring, die ook nog eens mooi op je CV staat én je leven voorgoed verandert!

No related posts.

+ There are no comments

Add yours