Slim souvenirs kopen


Door te reizen bouw je herinneringen op. Bijzondere herinneringen die je nooit meer loslaten. Je houdt ze altijd bij je. We proberen die herinneringen vast te leggen in foto's en video's, maar nemen ook graag een aandenken mee. Een souvenir die de mooie herinneringen weer in je naar boven haalt. En het wordt massaal aangeboden. Op iedere straathoek vind je een winkeltje, een markt of straatverkoper. En het kost in de meeste gevallen maar weinig. Voor je het weet sleep je kilo's bagage met je mee. Ben je lang op reis kun je dit natuurlijk laten verschepen, maar dat is over het algemeen een dure hobby. Daarom een paar ideeën om slim souvenirs te kopen.

Schilderij voor in huis

Bij een schilderij denk je misschien aan zo'n groot rechthoekig frame dat met geen mogelijkheid in je bagage past. Maar heb je er weleens aan gedacht dat de meeste lokale kunstenaars hun doeken ook zonder frame verkopen? Op deze manier rol je het canvas zo op en kun je hem in een koker aan de zijkant van je backpack meenemen. Eenmaal thuisgekomen moet je het canvas nog wel zelf op een houten frame bevestigen, maar dan heb je wel een unieke eyecatcher waarmee je het reisgevoel in huis haalt.

Art gallery Ho chi minh city
Schilderij Vietnam old lady  Schilderij Vietnam young lady

Sieraad als waardevolle herinnering

Je wordt er misschien gek van op reis. Al die verkopers van arm- en enkelbandjes, oorbellen en kettinkjes. Op markten, in winkels en zelfs op het strand kun je sieraden op de kop tikken. En ook al ben je er na verloop van tijd een beetje zat van en lijkt het alsof ze allemaal hetzelfde zijn, het is zeker de moeite waard er eens echt goed naar te kijken. Er zitten soms prachtige exemplaren tussen. En let vooral ook eens op waar je zo'n bandje koopt. Heb jij een geweldige tijd gehad op een specifieke plek op je reis? Probeer dan ook juist daar iets leuks op de kop te tikken. Zo krijgt dat ene armbandje een bijzondere waarde en kun je er in gedachten altijd weer naar terug als je het draagt. Mooi meegenomen, het neemt geen ruimte in je bagage in.

Een extra tas

Alsof je nog niet genoeg meesleept, zul je misschien denken. Toch kan een tas een erg leuke souvenir zijn. Bijvoorbeeld eentje die je makkelijk opvouwt en zo tussen je kleding kan opbergen. En kon je je toch niet inhouden onderweg, komt hij mooi van pas om al die onhandige souvenirs in te vervoeren.

Nieuwe outfit

Oké, de kans is groot dat je er alleen tijdens je reis in loopt en dat je er thuis de straat liever niet mee op gaat. Toch kan kleding een leuke souvenir vormen die de mooie herinneringen in je naar boven haalt. In veel landen kun je kleding op maat laten maken. Maar je kunt ook markten en lokale winkeltjes afstruinen. Zoek wel goed naar iets wat echt bij je past. Je went namelijk al snel aan een straatbeeld, dus ook aan die op reis waar reizigers vaak dezelfde kledingkeuzes lijken te maken. Eenmaal weer in Nederland ziet het er dan toch heel anders (en een stuk unieker) uit. Maar ach, of je het nu draagt of niet, de herinnering blijft.

Slippers op maat

Tijdschrift voor altijd

Heb je net als ik een voorliefde voor tijdschriften (of interesse in een specifiek onderwerp), neem dan vanaf nu van iedere reis een tijdschrift mee. Dat het in een vreemde (onleesbare) taal is, maakt het alleen maar mooier. Zeker als je ze een mooi plekje in huis geeft. Dit kun je ook met boeken doen trouwens, maar die nemen iets meer ruimte in.

Buitenlandse tijdschriften

Leer iets nieuws

Bij souvenirs denken we al snel aan materiële dingen. Maar volg op reis eens een taalcursus, kookworkshop of bijvoorbeeld danslessen. Want is het leren van de Tango in Argentinië niet ook een prachtig souvenir? Net als Spaans kunnen spreken bij thuiskomst na een reis door Zuid-Amerika. Of die heerlijke Pad Thai nu eindelijk zelf kunnen maken nadat je in Thailand bent geweest. Wat je ook leert op reis, je hebt het dáár geleerd. En dat neemt niemand je meer af.

Geef niet al je geld uit

Met geld koop je souvenirs, maar het geld zelf is natuurlijk ook een leuk aandenken aan je vakantie! Geef dus niet alles uit en bewaar (in sommige gevallen) een paar miljoen…

Reisgeld

Bewaar je reisgidsen

Wees niet te voorzichtig met je reisgids tijdens het reizen. Prop hem in je tas en maak er volop aantekeningen in. Die gids is de hele reis bij je. En juist daarom is het de perfecte souvenir voor thuis. En hoe versletener hoe beter!

Tip: Neem een flightbag mee

Als je met een backpack reist, stop deze dan in een flightbag tijdens het vliegen. Deze biedt vaak voldoende ruimte om er extra bagage bij in te stoppen. Zo hou je het toch bij één stuk ruimbagage. Koop je hem in een felle kleur, valt hij ook nog eens lekker op, op de bagageband. Bij Bever verkopen ze hele handige van The Northface in allerlei felle kleuren.

Categories

1 comment

Add yours
  1. Brenda

    Superleuk artikel! Heb vrijwel alles wat hier staat al eens meegenomen, maar het idee van een tijdschrift in een andere taal is nieuw.. ga ik zeker een keer doen!

+ Leave a Comment