Skivakantie met kinderen: waar moet je op letten?


Op skivakantie met je kinderen is natuurlijk fantastisch. Urenlang ravotten in de sneeuw, leren skiën of mooie wandelingen maken met het gezin. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je met kleine kinderen op wintersport gaat. Zaken waar je als volwassenen misschien niet bij stilstaat, zijn voor kinderen van groot belang. Met onderstaande tips ga je goed voorbereid op reis en weet je zeker dat de skivakantie voor herhaling vatbaar zal zijn. We hebben de meest belangrijke dingen om rekening mee te houden voor je op een rij gezet.

1. Warme kleding en een goede ski-uitrusting

Warme kleding die goed past is belangrijk voor je kind. Kies daarom altijd voor speciale skikleding, want deze is ook waterdicht. Zo ga je bevriezing tegen én blijft je kind beschermt tegen de soms scherpe punten van de skistokken. Kinderski's huren kun je tegenwoordig prima ter plaatse doen. In elke grote wintersportplaats vind je bedrijven die complete ski uitrustingen voor kinderen verhuren. Net zo makkelijk, want zo hoef je niet direct een grote investering te doen. Ook goed passende skischoenen zijn een must. Ze bieden de juiste bescherming en ondersteuning als je kind leert skiën. Wat zeker niet vergeten mag worden is een goedkeurde skihelm die voldoet aan de wetten van de Europese norm.

Tip: Bekijk ook onze skivakantie paklijst!

skivakantie-kinderen

2. Zonbescherming met een hoge factor

Naast passende kleding, is ook de bescherming van de huid van groot belang. In wintersportgebieden kan de zon erg sterk zijn. Door de sneeuw wordt het zonlicht weerkaatst op je huid waardoor je veel meer UV-straling opvangt dan normaal. Voor volwassenen is dit niet direct een probleem, maar de huid van kinderen is vele malen gevoeliger. Zorg dus voor een goede zonnebrandcrème. De bescherming moet tenminste factor 30 of hoger zijn en bij voorkeur niet op waterbasis. Ook de lippen mogen daarbij niet vergeten worden, je kunt hiervoor speciale lippenbalsem met zonnebrand gebruiken. Een goede zonnebril is tevens noodzakelijk als je met je kinderen op skivakantie gaat. Het beschermt de ogen tegen de weerkaatsing van de zonnestralen op de sneeuw.

wintersport-zon

3. Hou rekening met de ijle lucht

Wie wel eens in een wintersportgebied is geweest zal het zeker herkennen. Een droge huid en soms gaat ademhalen wat moeilijker dan normaal. Dit komt door de ijle lucht in de bergen. De lucht bevat hier veel minder zuurstof dan op een lager niveau het geval is. Als je op skivakantie gaat met je kinderen, is het goed om daar rekening mee te houden. Selecteer je locatie daarom ook op hoogte. Des te hoger het gebied gelegen is, des te meer kans op uitdrogingsverschijnselen. Ga je een dagje op pad de bergen in? Zorg dat je kind dan regelmatig drinkt.

kinderen-skivakantie

4. Kies een locatie met skiklasjes voor kinderen

Als je kinderen meeneemt op wintersport, is het ook handig om op de voorzieningen te letten die de locatie biedt. Zo is een mini-skiklas een echte must als je jouw kind wilt leren skiën. In de meeste gevallen wordt dit gedaan op een afgeschermd stukje van de piste en dat is natuurlijk wel zo veilig. De klassen staan onder leiding van ervaren skileraren die opgeleid zijn om kinderen op de juiste manier te kunnen begeleiden. En naast leerzaam is zo’n mini-klas natuurlijk ook nog eens heel gezellig. Zo heeft je kind een leuke tijd en hebben jullie even de handen vrij om ook de piste op te kunnen gaan.

skivakantie-kinderen-oostenrijk

5. Oefen alvast op een indoorbaan in Nederland

Om je kind alvast kennis te laten maken met skiën, kun je van tevoren alvast naar een indoor skibaan in Nederland gaan. Zo krijgt je kind alvast een gevoel bij het staan op ski's, een skiliftje en de sneeuw. En het is ook nog eens gelijk een leuk uitje met het gezin!

Ook interessant: lees onze gouden tips voor een eerste vakantie met een baby!

No related posts.

Categories

+ There are no comments

Add yours