Out of the box reisstijlen!


De één trekt er graag alleen op uit, de ander reist liever met iemand anders of in een groep. Je reis vooraf helemaal uitstippelen of op de dolle pof een bestemming binnen vallen. Reizen om te relaxen, te beleven, te leren of jezelf te ontwikkelen. Iedereen heeft z’n eigen reisstijl. De motieven voor en manieren van reizen zijn oneindig en bieden allemaal een eigen toegevoegde waarde. Om je te inspireren met ‘out of the box’ reisstijlen, hebben we een aantal reismogelijkheden voor je op een rijtje gezet, waarmee je een andere invulling aan je reis kunt geven!

slapen in een hangmat

Werken in ruil voor onderdak en maaltijden

Je leert een bestemming echt heel anders kennen wanneer je meedraait in het lokale dagelijkse ritme. Wanneer je leeft en werkt met de locals en inblend met de dagelijkse beslommeringen. Een manier om dit te kunnen ervaren is het doen werken in ruil voor onderdak en maaltijden. Bijvoorbeeld op een boerderij, eco lodge of in een hostel. Er zijn verschillende vrijwilligersprogramma’s waar je wereldwijd kunt deelnemen aan een culturele uitwisseling. Je betaalt een klein bedrag om toegang tot een netwerk met ‘hosts’ en hun contactgegevens te krijgen. Je kiest welke host je het meeste aanspreekt en schrijft ze een e-mail waarin je uitlegt waarom ze juist jouw de kans moeten geven om vrijwilligerswerk bij ze te doen. Leg hier goed je toegevoegde waar uit richting de host.

Voorwaarden vrijwilligersprogramma’s

De afspraak is meestal dat je 5 dagen per week zo’n 4 tot 6 uur per dag werkt, in ruil krijg je onderdak en maaltijden. Soms nuttig je de maaltijden samen met je host en/of andere vrijwilligers, in andere gevallen heb je toegang tot ingrediënten en kun je je eigen maaltijd bereiden. Vaak is het wel een vereiste om minimaal één maand bij een host te blijven. De reden hiervan is dat de tijd die ze kwijt zijn met het inwerken in verhouding moet staat met de arbeid die ze van je terug kunnen verwachten.

WWOOF

WWOOF (World Wilde Opportunities on Organic Farms) is zo’n organisatie die je toegang geeft tot een wereldwijd netwerk met vrijwilligersmogelijkheden. WWOOF focust zich vooral op maatschappelijk verantwoorde bedrijven. Denk aan biologische boeren op zowel grote als kleine schaal. Maar tegenwoordig bieden er zich ook hosts aan die bijvoorbeeld holistische centra hebben of gezinnen die zelfvoorzienend leven. Qua werk moet je denken aan druiven plukken op een biologische wijnboerderij in Zuid-Afrika, werken op een paardenranch in Australië tot het oppassen op kinderen of in een moestuin van een lokaal restaurant je handen uit de mouwen steken.

Workaway

Een ander platform is workaway. Workaway geeft je de mogelijkheid om te integreren met local communities wereldwijd. Er worden veel vrijwilligers gezocht voor receptie werk in een hostel, het mee helpen met de bouw van een huis of bedrijf, op kinderen passen of allerlei andere hand en span diensten.

Vrijwilligerswerk met een goed doel

Je kunt natuurlijk ook maatschappelijk iets bijdragen aan een local community. Denk aan het bouwen van een school of Engelse les geven. Meewerken in een weeshuis. Of als je een medische achtergrond hebt, zelfs een bijdrage leveren in een lokaal ziekenhuis of een medische post. Er zijn talloze goede doelen waar jij, tijdens je reis een zeer welkome bijdrage kunt leveren. Eerder deelde Local Dreamers al tips met ons waar je op moet letten bij het zoeken van dergelijk vrijwilligerswerk.

Pas op een huis of ruil tijdelijk je huis

Heb je er weleens aan gedacht om je huis tijdelijk te ruilen met iemand in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of waar dan ook ter wereld? Een relatief voordelige manier om te reizen en je hebt meteen iemand die bij jou thuis de planten water geeft en de hond uitlaat. Guest to Guest is zo’n organisatie waar je gratis en veilig in contact kunt komen met betrouwbare mensen vanuit de hele wereld die opzoek zijn naar eenzelfde ervaring als jij.

Heb je geen huis om te ruilen? Er worden ook heel vaak oppassers gezocht, ook wel house sitting genoemd. Kijk bijvoorbeeld eens op house carers of hecktic travels. Het is uiteraard wel van belang dat je echt de intentie hebt om goed op de huizen, en in de meeste gevallen ook huisdieren, te passen. Het zal ook niet altijd gemakkelijk zijn om een huis te vinden wanneer je nog geen ervaring (en dus referenties) hebt met oppashuizen. Houd er dus rekening mee dat je veel tijd en aandacht besteed aan het opstellen van je profiel!

Hash House Harriers (HHH)      

Verblijf je voor een langere periode op een locatie en ben je op zoek naar een leuk sociaal netwerk, dan is het de moeite waard om eens te Google-en op ‘locatie naam, hash house harriers’. Wereldwijd vind je deze internationale ‘drink-groepen met een hardloop probleem’. Er worden elke week routes uitgezet van vaak 5 en/of 10 kilometer. Voor de actievelingen kunnen de routes worden hardgelopen maar de kortere routes kunnen ook prima gewandeld worden. Vaak kom je op delen van een bestemming waar je zelf nooit aan gedacht had. Zelf heb ik regelmatig op Bali met de Bali HHH meegedaan. De routes gingen dwars door de jungle en door dorpjes waar je als toerist nooit zou komen.

Hash-House-Harriers

Hashen is vooral heel sociaal

De focus van de hash ligt voornamelijk op het sociale aspect, vandaar dat zichzelf ook wel ‘a drinking club with a running problem’ noemen. Reken er dus op dat je aan het einde van de route gezellig met z’n allen een biertje gaat drinken en verplicht het clublied mee moet zingen!

Go local

We deelden laatst al eens 10 praktische tips voor first-time couchsurfers, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om echt local-style te reizen. Zo zijn er vele platforms waar je een local kunt vinden die je graag zijn/haar stad of land laat zien. Kijk bijvoorbeeld eens op tours by locals, travelmoodz en u2guide. Ook kun je bij de mensen thuis voor een maaltijd aanschuiven via eat with.

Hitch sailing

Ah, hitch sailing… meevaren in ruil voor meewerken op een schip. Ik heb mijn eigen hitch zeilavontuur al eens met jullie gedeeld en ik gun iedereen een ervaring als deze! Je gaat echt back to basic, in de buitenlucht met het ultieme gevoel van vrijheid. Er zijn veel websites waar je je kunt aanmelden als crew, zelfs als je helemaal geen ervaring hebt. Kijk maar eens op sailing networks, crew seekers, find a crew of 7knots. Het allerbelangrijkste wat je je moet realiseren is dat er een hele sterke hiërarchie op een boot is. Alles wat de kapitein zegt, gebeurt. Of je het er nu mee eens bent of niet. Een kapitein is verantwoordelijk voor jou, de rest van de crew en zijn eigen veiligheid. Wanneer iedereen zijn/haar eigen prioriteiten en werkzaamheden bepaalt functioneert een boot niet. Het is dus waar wat ze zeggen: ‘geen twee kapiteins op één schip’.

Hitch-Sailing-Zeilen

Flotille

Een zeilavontuur van een heel ander niveau is een flotille. Een reeks zeilboten die samen een bepaalde route zeilen. The insPirates hebben bijvoorbeeld een flotille waar avontuur en social entrepeneurship centraal staan. Van 27 augustus tot 3 september zeilen ze rondom de Griekse eilanden in de Ionische zee.

Rodrigues-zeilen-zonsondergang

Reizen met een internationale groep

Wil je graag alleen op vakantie, maar is echt helemaal alleen reizen niet wat je zoekt of wellicht (nog) een stap te ver; kijk dan eens naar de internationale groepsrondreizen van Intrepid travel en G Adventrues. Deze organisaties bieden rondreizen wereldwijd aan voor een relatief jong publiek, reizend in kleine internationale groepen met de focus op avontuur. Je deelt een geweldige ervaring met je medereizigers en de kans is groot dat je er vrienden voor het leven maakt vanuit alle hoeken van de wereld.

Workations

Heb je te weinig vakantiedagen om nog een reis te maken? Of ben je freelancer en wil je geïnspireerd worden door andere freelancers en ondernemers? Of ben je dat saaie kantoor weleens zat en heb je behoefte aan een andere, inspirerende omgeving? Dan is een workation misschien wel iets voor jou. Vooral onder digital nomads erg populair, maar ook als je een ‘gewoon’ leven leidt kun je prima aan een workation deelnemen. Tijdens een workation werk en leef je voor een korte periode  samen met andere remote workers, freelancers en ondernemers op een prachtige, vaak zonnige, locatie ergens in de wereld. Onderdak, wifi en vaak ook de diners worden verzorgd en tussendoor is er genoeg ruimte voor leuke activiteiten, sport of het verkennen van de omgeving. Wat wil je nog meer? Een voorbeeld van een organisatie die workations aanbiedt is Wifitribe.

digital-nomad-werkplek

REISADVIES BIJ JE VOLGENDE REIS?

Wil jij ook unieke reizen maken en ben je op zoek naar advies? Stel Janneke een aantal vragen of boek een Skype sessie via Plansify!

Onze favoriete producten voor bijzondere reizen

+ There are no comments

Add yours