- Home
- Reistips
- Thuis op reis
- Tips bij het kiezen en plannen van je volgende reis
Tips bij het kiezen en plannen van je volgende reis
Januari. Het is niet de meest gezellige maand van het jaar. De feestdagen zijn voorbij en de winter duurt nog lang. De ideale tijd dus om je te oriënteren op nieuwe reisbestemmingen. Plaatjes kijken, verhalen lezen, vliegtickets zoeken… de reiskriebels worden al snel flink aangewakkerd. Langzaamaan beginnen zich plannen te vormen voor het nieuwe jaar. Als reiziger zijn we verliefd op de wereld en is onze bucketlist langer dan wat we in een jaar kunnen bereizen. Dus hoe kiezen we nu onze bestemmingen uit? En hoe bereiden we onze reizen vervolgens voor? We geven een aantal tips.
Ontdekken
Hoe lekker is het wanneer het buiten koud en nat is, binnen even weg te dromen naar al die mooie reisbestemmingen. Laat je vooral inspireren, want wie weet zit jouw volgende reisbestemming hier wel tussen.
Plaatjes pinnen
Waarschijnlijk herken je het wel. Je ziet ergens een foto van een schitterend strand, mooie tempel of bijzonder landschap. Dáár wil je heen! Een perfect platform om die mooie beelden te verzamelen is Pinterest. Je maakt eenvoudig zogenaamde ‘pinborden' aan, waarop je vervolgens alle informatie, websites, beelden en filmpjes kunt pinnen die jou aanspreken. Ideaal om je te oriënteren dus. Maar ook in de reisvoorbereiding kun je handig gebruik maken van Pinterest. Maak bijvoorbeeld een bord met ‘travel plans' aan en ga eens binnen Pinterest op deze bestemming zoeken. Al snel verzamelt zich een compleet beeld van je bestemming en ontdek je welke plaatsen jij straks wilt gaan bezoeken.
Ook Instagram leent zich bij uitstek voor het opdoen van reisinspiratie. Zoek eens op #travelphotography #travelchannel #yourtravellist of bijvoorbeeld #bestintravel. Instagram zal je ook gerelateerde hashtags laten zien, want er zijn er oneindig veel! Deel zelf ook gerust jouw travel foto's met ons op #travelhappiness, #travelingdutchies en #ikwilmeerreizen. Vinden we leuk!
Uren door reis magazines bladeren
Ook al is het web perfect voor alle reisvoorbereidingen en inspiratie, we houden ook nog steeds van papier. Het liefst zo'n heerlijk kleurrijk tijdschrift vol schitterende foto's, onverwachte reisbestemmingen of verrassende plaatsen dicht bij huis. Zo in de wintermaanden sluiten we daarom altijd een proefabonnementje af op één van onze favoriete reistrijdschriften. Zoals Reizen magazine, National Geographic Travel of Columbus magazine. Via 123Trijschrift.nl kun je eenvoudig een tijdelijk abonnement afsluiten dat na een aantal nummers weer stopt. Perfect dus om nieuwe bestemmingen te ontdekken of je te verdiepen in bestemmingen die al op je wishlist stonden.
Travel blogs lezen
Waarom wij Ik wil meer reizen! zijn begonnen is om onze lezers te kunnen inspireren. Om informatie uit te wisselen. Of eigenlijk om met elkaar in de reisvibe te blijven. Wanneer je een aantal travelblogs volgt, word je volop geïnspireerd en lees je artikelen over soms verrassende reisbestemmingen. Naast ons, zijn er natuurlijk vele anderen. Een paar aanraders: We are travelers, the borderless project en traveljunks, maar er zijn natuurlijk veel meer goede blogs.
Kiezen
Als je dan helemaal geïnspireerd bent geraakt door al die prachtige bestemmingen, wordt het tijd om er eentje uit te kiezen.
Klimaat checken
Waarschijnlijk heb je een bepaalde periode op het oog waarin je de reis wilt maken. Je doet er verstandig aan om klimaat en weersverwachtingen voor verschillende reisbestemmingen te vergelijken. Is het bijvoorbeeld regen- of orkaanseizoen, dan kun je misschien toch beter voor die bestemming kiezen waar je bijna zeker bent van zon. Of is het ergens juist veel te heet voor die actieve vakantie? Een beetje verdiepen in het klimaat kan dus zeker geen kwaad.
Veiligheid controleren
Tja, een land waarvoor een negatief reisadvies geldt is misschien toch niet zo'n slimme keuze. Laat je ook zeker niet afschrikken door spookverhalen, maar even de actuele veiligheid controleren is geen overbodige luxe bij het kiezen van een bestemming. Vergeet trouwens ook niet te checken of je inentingen of malaria preventie medicatie nodig hebt op de plaats van bestemming of bijvoorbeeld een gele koorts stempel in je gele paspoort. Je kunt hiervoor bij de GGD of huisarts terecht. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen wordt dit zelfs allemaal vergoed. Scheelt je een hoop geld!
Goedkope vluchten zoeken
Omdat we nu eenmaal geen geldboom in de tuin hebben groeien, speelt voor veel mensen de prijs van een vliegticket naar de gewenste bestemming een grote rol. Zelf vinden we Trip.com, Skyscanner, Momondo en Tui flights hiervoor handige websites. Lees ook eens onze tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket door.
Aanbiedingssites in de gaten houden
We willen zoveel mogelijk van de wereld zien, dus naast verre, langere reizen, proberen we ook zoveel mogelijk stedentrips of korte vakanties te plannen. Om een beetje binnen ons budget te blijven, houden we hiervoor een aantal aanbiedingssites in de gaten. Op zulke sites vind je regelmatig super scherpe aanbiedingen naar wisselende bestemmingen. Ben je op zoek naar een goedkope vliegticket, wil je op korte termijn vertrekken en maakt de bestemming je niet zo heel veel uit? Elke dag worden hier hele scherpe aanbiedingen geplaatst naar bestemmingen over de hele wereld. Niet alleen handig om een goedkope vlucht te boeken, maar ook ideaal om je te oriënteren.
Verdiepen
Je hebt een reisbestemming uitgekozen en een scherpe aanbieding voor je vliegticket gevonden. Nu is het tijd om je verder te verdiepen.
Capitool reisgids lezen
Eenmaal een ticket geboekt wordt vaak al snel de Lonely Planet in huis gehaald. Maar wist je dat de Capitool reisgidsen zich perfect lenen voor de aanloopfase? In deze reisgidsen wordt een land in verschillende gebieden opgeknipt en per gebied beschreven wat er te doen en te zien is. En dat niet alleen, de hoofdstukken worden voorzien van extra achtergrondinformatie. Bezienswaardigheden worden handig uitgelicht, met veel beeld en feitjes. Ook wordt in iedere gids aandacht besteed aan cultuur en historie van het land. Zo kun je je helemaal verdiepen in de plaats van bestemming en ontdekken welke gebieden en highlights jij écht wilt zien. Handig dus als je voor jezelf alvast een globale route wilt uitstippelen.
Accomodaties zoeken
De beste manier om ho(s)tels te zoeken is, naar ons idee, op de plaats van bestemming zelf. Uit verhalen van andere reizigers kun je namelijk het allerbeste opmaken wat je van een bepaalde accomodatie kunt verwachten. Maar een beetje oriënteren op bijzondere plaatsen kan natuurlijk geen kwaad. Het geeft je bovendien een goed beeld van wat je straks aan ho(s)tels kunt verwachten. Hostelworld, Booking.com en Agoda zijn hier ideaal voor. Net als Airbnb of couchsurfing. In alle gevallen geldt dat reviews je een hele goede indicatie geven van wat je van de accommodatie kunt verwachten. Bij veel van deze sites kun je de reviews zelfs filteren op type reiziger, zodat ze nog beter aansluiten bij jouw manier van reizen.